1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Rychlá mexická polévka" date = 2021-01-04 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "4" time = "20" source = "Jak jíme zdravě v zimě" +++
Ingredience | |
---|---|
Cibule bílá | 1 ks. |
Cibule červená | 1 ks |
Olivový olej | 2 lžíce |
Červené fazole sterilizované | 400 g |
Kukuřice sterilizovaná | 340 g |
Rajčata krájená sterilizovaná | 400 g |
Kuřecí bujón bio | 2 ks |
Taco koření | 1 lžíce |
Koriand list sušený | 1 větší špetka |
Tabasco | |
Pepř | |
Sůl | |
Tortilla | 4 ks |
Limetka | 1 ks |
Zakysaná smetana | 1 kelímek |
- Cibule nakrájíme nadrobno.
- Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku (asi 2 minuty).
- Mezitím slijeme a lehce propláchneme fazole a kukuřici.
- Přilijeme všechny tři plechovky - fazole, kukuřice a rajčata.
- Do plechovky od rajčat vlijeme vodu a nalijeme jí do hrnce. Takto ještě jednou, takže v hrnci budou dvě plechovky vody.
- Přidáme bujón, taco koření, koriandr a na mírném ohni povaříme asi 10 minut.
- Mezitím nasucho rozpálíme menší pánev. Vezmeme tortillu, namočíme si ruku a potřeme ji, aby byla vlhká. Tortilly postupně z obou stran opečeme na pánvi.
- Tortilly rozkrájíme na čtvrtiny.
- Polévku ochutíme tabascem, solí a pepřem.
- Podáváme v misce, ozdobenou lžící zakysané smetany, klínkem limetky a čtyřmi čtvrtkami opečené tortilly.
Tipy
- Do polévky se hodí i kuřecí maso. Například pokud nám zbylo zpracované maso ze včerejšího oběda, stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.