1.8 KiB
1.8 KiB
+++ title = "Italské rizoto s houbami" date = 2020-09-16 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["bezlepkové", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "4" time = "40" source = "" +++
Ingredience | |
---|---|
Masový vývar | 1 litr |
Máslo | 150 g |
Česnek | 1 stroužek |
Cibule | 1 ks |
Rýže arborio | 350 g |
Parmezán | 150 g |
- Masový vývar zahřejeme v hrnci nebo v mikrovlnce. Budeme ho potřebovat teplý.
- Houby očistíme a pokrájíme na slabší plátky.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejeme 80g másla. Plotnu nastavíme na střední teplotu. Přidáme jemně nakrájený česnek a cibuli a necháme zesklovatět.
- Přidáme houby a necháme několik minut osmahnout. Pokud by se začali připalovat, přilijeme lžíci vody.
- Zvýšíme teplotu plotny a vsypeme rýži. Jemně rozmícháme.
- Až začne rýže bělat, přidáváme teplý vývar. Vždy po jedné zběračce, poté mícháme rýži. Když je vývar vsáknutý (trvá to okolo 2-3 minut) do rýže můžeme přidat další porci vývaru. Takto opakujeme, dokud vývar nedojde.
- Zhruba po 15-18 minutách bychom měli mít všechen vývar v pánvi s rýží. Vypneme sporák a odstavíme rýži.
- Vložíme zbylé máslo a vsypeme parmezán. Rozmícháme do rýže a necháme pár minutek odležet.
- Podáváme například ozdobené směsí salátových listů nebo baby špenátkem. Hodí se k tomu i sklenička dobrého bílého vína.
Tipy
- Arborio rýže je nejtypyčtější pro italská rizota. Její zrna jsou největší ze všech druhů rýže. Doporučuji nezaměňovat s jakokoli jinou rýží. Výsledek by mohl zklamat.
- Než začneme lít masový vývar na rýži, je možné na ní nalít 50 ml bílého suchého vína. Rýže ho rychle vsákne a dostane plnější a zajímavější chuť. Dále postupujeme dle receptu.