receptty.org/content/gulas/index.md

39 lines
1.6 KiB
Markdown

+++
title = "Guláš"
date = 2021-01-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "230"
source = "TopRecepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Hovězí maso na guláš | 500 g
Cibule | 500 g
Sádlo | 3 lžíce
Sladká mletá paprika | 2 lžíce
Česnek | 4 stroužky
Mletý kmín | 1 lžička
Rajský protlak malý | 1 ks
Černý pepř |
Sůl |
Majoránka | 1 lžíce
Voda na podlévání |
Cibule na ozdobu |
1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli na malé kostičky. Česnek si prolisujeme do mističky.
1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibulku. BUde trvat zhruba 15 minut.
1. Přisypeme mletou papriku a dobře promícháme. Následně postupujeme rychle, by paprika nezhořkla.
1. Prysypeme maso a ze všech stran ho opečeme. Často promícháváme (bude se lehce prychytávat ke dnu, ale to je v pořádku - nesmí se připalovat).
1. Opečené maso osolíme (asi 10 špetek) a opepříme. Přidáme prolak, promícháme a zalijeme asi 200 ml vody.
1. Přisypeme kmín, čensek, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme na nejnižší plamen asi 90 minut. Pokud by se připalovalo, můžeme přilít trochu vody (po malém množství a nesmíme to přehnat).
1. Pokud je maso měkké přidáme majoránku (rozemnutou v dlaních) a ještě 10 minut povaříme.
1. Guláš se nezahušťuje, jelikož by měl zhoustnout díky cibulovému základu. Pokud opravdu musíme zahustit, tak pouze chlebovou strouhankou.
1. Guláš můžeme posypat nakrájenou cibulí a podávat s knedlíkem, bramborákem nebo čerstvým chlebem.