1.8 KiB
1.8 KiB
+++ title = "Bramborový talíř se žampiony a majonézou" date = 2020-01-12 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["zelenina", "přílohy"] tagy = ["bezlepkové", "snadné"]
[extra] portions = "4" time = "60" source = "Kuchařka s recepty z brambor" +++
Salát | |
---|---|
Nové malé brambory | 450 g |
Mrkev | 1 kus |
Květák | 230 g |
Kukuřičky | 230 g |
Zelené fazolky | 180 g |
Šunka v celku | 200 g |
Žampiony | 100 g |
Máslo | 1 lžíce |
Zálivka | |
---|---|
Petrželka | 1/2 svazku |
Majonéza | 2/3 hrnku |
Bílý jogurt | 2/3 hrnku |
Citronová šťáva | 4 lžičky |
Nastrouhaná kůra z citronu | 4 lžičky |
Semínka fenyklu | 2 lžičky |
- Nejprve si připravíme zálivku. Petrželku nakrájíme nadrobno. Trochu si necháme stranou na ozdobu. Zbytek petrželky smícháme se všemi surovinami na zálivku. Zatím vložíme do lednice a necháme uležet.
- Neloupané omyté brambory uvaříme doměkka. Scedíme a necháme vychladnout.
- Mezitím si mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké kratší nudličky.
- Květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky.
- Šunku nakrájíme na kostičky.
- Žampiony nakrájíme na tenké plátky.
- Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm plátky žampionů. Osolíme'a necháme změknout a odpařit vodu. Musí být zlatavé.
- Do vroucí vody vložíme mrkev, květák a fazolky. Necháme vařit 5 minut, poté scedíme a necháme okapat.
- Vychladnuté brambory nakrájíme na silné plátky a vložíme do mísy.
- Na brambory poskládáme zeleninu, na ní šunkové kostičky a žampionové plátky. Nakonec navršíme trochu zálivky a posypeme petrželkou.
- Můžeme podávat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.
Tipy
- Pokud nemáme zeleninu čerstvou, můžeme použít mraženou.
- Stejně tak můžeme zeleninu i obměňovat a třeba místo fazolek dát brokolici atd.