receptty.org/content/zeleninovy-wok-se-seitanem/index.md
Terezka Tichá ec2b898bc0
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Makovec, tvarohove knedliky a wok se seitanem
2023-08-07 21:10:21 +02:00

47 lines
2.1 KiB
Markdown

+++
title = "Zeleninový wok se seitanem"
date = 2023-08-07
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce2"]
[extra]
portions = "2"
time = "25"
+++
Jednoduché a velmi rychlé jídlo, do kterého můžeme zapracovat sezónní zeleninu, kterou máte zrovna v kuchyni - kromě zmiňované papriky, cukety a pórku, je možné použít třeba brokolici, mrkev, čínské zelí, patizon, houby (osmahneme zvlášť) nebo i bambusové výhonky, sójové klíčky, atp.
Ingredience ||
-|-
Konjakové nudle | 200 g
Cibule, červená | 1 ks
Česnek | 2 stroužky
Paprika, červená | 1 ks
Cuketa | asi 200 g
Pórek | asi 3 listy
Seitan | 200 g
Olej |
Sójová omáčka |
Tamarindová pasta |
Koření na čínu |
Arašídy | asi 2 hrsti
Sezamová semínka | na ozdobu
1. Konjakové nudle scedíme, propláchneme a necháme okapat.
1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
1. Papriku, cuketu a pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké proužky dlouhé asi 5 cm.
1. Seitan taktéž nakrájíme na proužky, plátky nebo menší kousky.
1. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmahneme na něm seitan.
1. Až bude seitan opečený, přisypeme cibuli a česnek. V případě potřeby ještě zakápneme olejem. Posypeme trochou koření na čínu a mícháme.
1. Poté přidáme zbylou zeleninu nakrájenou na proužky, arašídy, posypeme asi 1 lžící koření na čínu, polijeme asi 2 lžícemi sójové omáčky a 1 lžící tamarindové omáčky. Vše promícháme.
1. Až bude zelenina trochu osmahlá, ale zároveň ještě křupavá, tak přidáme scezené konjakové nudle. Teď už jen mícháme, zahříváme a dochutíme dle potřeby.
1. Podáváme posypané sezamovými semínky.
### Tipy
- Seitan můžeme vyměnit za tempeh nebo tofu.
- Konjakové nudle stejně dobře můžeme nahradit třeba rýžovými, soba či jinými nudlemi (jen je musíme včas uvařit) nebo rýží (kterou bych sevírovala asi rovnou na talíř a nemíchala do směsi. Pak samozřejmě nebude pokrm nízkosacharidový.