2.4 KiB
2.4 KiB
+++ title = "Onigiri s tuňákem a majonézou" date = 2020-02-17 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["těstoviny a rýže"] tagy = ["bezlepkové", "bezlaktózové", "snadné"]
[extra] portions = "1" time = "45" +++
Základ | |
---|---|
Sushi rýže | 150 g |
Nori řasa | 1 ks |
Náplň | |
---|---|
Tuňák ve vlastní šťávě | 80 g |
Majonéze | 2 - 3 lžíce |
Citronová šťáva | 1 lžička |
Sůl |
- Rýži aspoň třikrát propláchneme a uvaříme v rýžovaru nebo klasicky na plotně v hrnci. Poměr rýže a vody je 1:1,5.
- Mezitím si připravíme náplň - smícháme tuňáka, majonézu, citronovou šťávu a sůl. Necháme v lednici uležet.
- Uvařenou rýži necháme vychladnout.
- Z uvedeného množství rýže vychází tři až čtyři bochánky.
- Připravíme si menší misku a kus potravinové fólie. Fólii vložíme do misky a lehce ji potřeme vodou (aby se nám rýže tolik nelepila).
- Na fólii vložíme zhruba jednu až dvě lžíce rýže. Lehce jí přitlačíme, aby držela na dně misky. Vložíme lžíci tuňákové směsi doprostřed misky s rýží a přikryjeme další lžící rýže.
- Nyní vezmeme kraje potravinové fólie, spojíme je nad miskou k sobě a trochu zamotáme, aby rýže nevypadla. Chytneme ji tak, abychom mohli fólii s rýží vyjmout z misky a v rukou vytvoříme bochánek. Lehce stlačujeme, aby se rýže hezky spojila, ale zároveň nesmíme protrhnout fólii. Cílem je, abychom měli rýžový bochánek naplněný tuňákovou majonézou a ta by neměla nikde vytékat.
- Vytvarovaný bochánek vyjmeme z fólie a vložíme na talíř. Máme hotové jedno onigiri.
- Použitou fólií vyložíme opět misky a postupujeme jako předtím.
- Nori řasu si nastříháme na obdélníčky 5 x 10 cm a přiložíme je na onigiri.
Tipy
- Náplň může být různá. Např. nadrcené surimi tyčinky s majonézou, směs pikantní nakládané zeleniny kimči, sladká švestka atd.
- Nebo být náplň nemusí vůbec a stačí nasypat sáček pro ochucení onigiri. Jsou různé druhy (sýrový, bylinkový, atd) a koupí se v obchodech s asijskými potravinami. Obsah sáčku se nasype ve chvíli, kdy stáhneme rýži z plotny (nebo vyndáme z rýžovaru). Vmícháme ochucení a necháme chladnout. Během přípravy poté nemusíme plnit a stačí vytvarovat bochánky.
- Nori řasu také můžeme vystříhat do různých tvarů a onigiri tak ozdobit.