receptty.org/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md
Emil Miler dc20ce25b2
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
Změna vaječnáků na dnešní datum
2023-11-06 09:53:10 +01:00

1.1 KiB

+++ title = "Vaječňák podle Žufánka" date = 2023-11-06 author = "pdostal"

[taxonomies] kategorie = ["nápoje"] tagy = ["alkohol"]

[extra] portions = "1 lahev" time = "30" source = "https://www.facebook.com/zufanek/posts/pfbid034o7uw1trRsf7GdvDWmG4EswkbG5Vcp5DrbZVvo52qnt6nBmVZky5fv4T7ESQiLPzl" +++

Ingredience
vaječné žloutky 4
moučkový cukr 70 g
smetana ke šlehání 220 ml
Bulleit Frontier Bourbon 220 ml
rum Casa Eminente 30 ml
kvalitní brandy 30 ml
vanilkový lusk 1
  1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička.
  2. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.
  3. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence.
  4. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
  5. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví.
  6. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně.
  7. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.