1.6 KiB
1.6 KiB
+++ title = "Perkelt" date = 2020-05-09 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["levné", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "4" time = "90" source = "" +++
Ingredience | |
---|---|
Vepřové libové maso | 400 g |
Cibule | 1 ks |
Česnek | 2 stroužky |
Peprika červená | 1 ks |
Sádlo/olej | 2 lžíce |
Mletá sladká paprika | 2 lžičky |
Vývar | 500 ml |
Krájená loupaná rajčata v plechovce | 400 g |
Darált Czípös Paprika (viz Tipy) | 2 lžičky |
Hladká mouka | 1-2 lžíce |
Smetana 12% | 50 ml |
Sůl | |
Pepř |
- Maso nakrájíme na kostky. Cibuli, česnek a papriku a pokrájíme na menší kostičky.
- V hrnci si rozehřejeme tuk a osmhaneme na něm cibuli
- Zasypeme mletou paprikou a po chvilce přidáme a osmahneme maso.
- Postupně přilíváme vývar, promícháváme a poté necháme dusit/vařit pod pokličkou asi 30 minut na nízký plamen.
- Přisypeme pokrájenou papriku, obsah plechovky s rajčaty a pálivou pastu. Promícháme a necháme ještě 10 minut povařit.
- Zahustíme perkelt: Do hrníčku si nalijeme trochu vody, přidáme mouku a vidličkou rozmícháme do hladké tekutiny bez hrudek. Pomalu nalíváme do hrnce a při tom mícháme. Necháme ještě 5 minut povařit.
- Odstavíme z plotny, vmícháme smetanu a dochutíme solí, pepřem či jiným kořením.
- Podáváme například s chlebem.
Tipy
- Darált Czípös Paprika je pasta z pálivých paprik zavařených skleničce. Pasta je celkem slaná a velmi pálivá, proto s ní opatrně. Pokud nemáme, můžeme nahradit rajčatovým protlakem, solí a chilli.