36 lines
1.3 KiB
Markdown
36 lines
1.3 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Nadýchaný chléb"
|
|
date = 2020-01-20
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["přílohy"]
|
|
tagy = ["levné", "pečené", "pečivo", "snadné", "vegetariánské", "hrníčkové"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "8-10"
|
|
time = "150"
|
|
source = "Čarujeme.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Vlažná voda | 1,5 hrnku
|
|
Sušené droždí | 1 lžička
|
|
Cukr krystal | 1/8 hrnku
|
|
Rozpuštěné máslo | 1 vrchovatá lžíce
|
|
Sůl | 1/2 lžičky
|
|
Hladká mouka | 3 - 4 hrnky
|
|
|
|
|
|
1. Ve vodě rozmícháme droždí a cukr. Takto necháme 10 minut odpočívat.
|
|
1. Vmícháme máslo, sůl a postupně vsypáváme prosátou mouku. Vždy novou várku až po chvíli, kdy se předchozí spojila s těstem.
|
|
1. Takto vymícháme hladké lehce lepivé těsto. Přikryjeme a necháme v teple kynout aspoň hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
|
|
1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
|
|
1. Větší srnčí hřbet (nebo dva menší) si vymažeme máslem a vyklopíme do něj těsto.
|
|
1. Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut. Zda je upečené zjistíme vpíchnutím špejle - pokud se na ni nelepí těsto, je chléb hotový.
|
|
1. Necháme vychladnout a poté krájíme na plátky.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Pokud někdo nemá rád příliš sladký chléb, stačí tam cukru dát polovinu či ještě méně. Ale je tam potřeba aspoň trochu, aby podpořilo činnost droždí. |