38 lines
1.2 KiB
Markdown
38 lines
1.2 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Rajčatový krém s mrkví"
|
|
date = 2021-05-16
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["polévky"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "40"
|
|
source = "kniha Jíme zdravě na jaře"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Mrkev | 350 g
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Česnek | 3 stroužky
|
|
Olivový olej | 1 lžíce
|
|
Zeleninový vývar | 600 ml
|
|
Krájená loupaná rajčata | 1 plechovka (400 g)
|
|
Bílý vinný ocet | 2 lžíce
|
|
Máslo | 15 g
|
|
Balkánský sýr | 100 g
|
|
Oregano, čerstvé | na ozdobení
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
|
|
1. Mrkev, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
|
|
1. V hrnci rozehřejeme 1 lžíci oĺivového oleje a přidáme mrkev a cibuli. Opékáme 5-6 minut.
|
|
1. Poté přisypeme česnek a pár minut znovu opékáme.
|
|
1. Přilijeme vývar, rajčata z plechovky, vinný ocet, sůl a pepř. Vše promícháme, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme 15 minut.
|
|
1. Přidáme máslo a ručním mixérem rozmixujeme na hladký krém.
|
|
1. Dle chuti dosolíme a dopepříme.
|
|
1. Krém rozdělíme do talířů, nadrobíme na něj balkánský sýr, ozdobíme čerstvým oreganem a podávat můžeme například s čerstvým kvalitním pečivem. |