39 lines
1.6 KiB
Markdown
39 lines
1.6 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Guláš"
|
|
date = 2021-01-20
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso"]
|
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "230"
|
|
source = "TopRecepty.cz"
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Hovězí maso na guláš | 500 g
|
|
Cibule | 500 g
|
|
Sádlo | 3 lžíce
|
|
Sladká mletá paprika | 2 lžíce
|
|
Česnek | 4 stroužky
|
|
Mletý kmín | 1 lžička
|
|
Rajský protlak malý | 1 ks
|
|
Černý pepř |
|
|
Sůl |
|
|
Majoránka | 1 lžíce
|
|
Voda na podlévání |
|
|
Cibule na ozdobu |
|
|
|
|
1. Maso nakrájíme na kostky. Cibuli na malé kostičky. Česnek si prolisujeme do mističky.
|
|
1. Ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibulku. BUde trvat zhruba 15 minut.
|
|
1. Přisypeme mletou papriku a dobře promícháme. Následně postupujeme rychle, by paprika nezhořkla.
|
|
1. Prysypeme maso a ze všech stran ho opečeme. Často promícháváme (bude se lehce prychytávat ke dnu, ale to je v pořádku - nesmí se připalovat).
|
|
1. Opečené maso osolíme (asi 10 špetek) a opepříme. Přidáme prolak, promícháme a zalijeme asi 200 ml vody.
|
|
1. Přisypeme kmín, čensek, promícháme a přiklopíme pokličkou. Dusíme na nejnižší plamen asi 90 minut. Pokud by se připalovalo, můžeme přilít trochu vody (po malém množství a nesmíme to přehnat).
|
|
1. Pokud je maso měkké přidáme majoránku (rozemnutou v dlaních) a ještě 10 minut povaříme.
|
|
1. Guláš se nezahušťuje, jelikož by měl zhoustnout díky cibulovému základu. Pokud opravdu musíme zahustit, tak pouze chlebovou strouhankou.
|
|
1. Guláš můžeme posypat nakrájenou cibulí a podávat s knedlíkem, bramborákem nebo čerstvým chlebem. |