receptty.org/content/rajska-omacka/index.md

2.2 KiB

+++ title = "Rajská omáčka s masovými kuličkami" date = 2020-01-15 author = "Terezka"

[taxonomies] kategorie = ["hlavní chod"] tagy = ["bezlaktózové", "maso", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]

[extra] portions = "6" time = "60" +++

Masové kuličky
Mleté maso míchané 500 g
Vejce 1 ks
Studená voda 2 lžíce
Cibule 1 ks
Mletý pepř
Oregano
Strouhanka 3 lžíce

Omáčka || Voda | 1 litr Bobkové listy | 3 ks Pepř | 6 kuliček Nové koření | 6 kuliček Masox | 1 kostka Olej | 2 lžíce Hladká mouka | 4 lžíce Rajský protlak | 140 g Cukr | 2 lžíce Skořice | 1 lžička Citronová šťáva | 1 lžička Sůl |

Masové kuličky

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Polovinu kostiček si dáme stranou.
  2. Zbylou polovinu smícháme se všemi surovinami na masové kuličky. Rukama pořádně smícháme a propracujeme.
  3. Masovou směs necháme asi 30 minut odpočinout a poté vytvoříme kuličky.

Omáčka

  1. Do středního hrnce vlijeme vodu, přidáme bobkový list, pepř, nové koření a masox. Přivedeme k varu.
  2. Vložíme masové kuličky a necháme 10 minut povařit.
  3. Kuličky vyndáme z vody. Pokud chceme, můžeme dát kuličky na 10 minut do trouby předehřáté na 250°C. Budou tím hezky křupavé.
  4. Z hrnce přelijeme kořeněnou vodu přes sítko. Osobně používám skleněnou odměrku.
  5. Hrnek si vytřeme kuchyňským ubrouskem, aby nebyl mokrý (nebo vymyjeme a utřeme do sucha).
  6. Do hrnce vlijeme olej a necháme rozehřát.
  7. Poté přidáme zbylé kostky cibule a osmahneme.
  8. Přisypeme mouku a mícháme (ideálně metličkou). Usmažíme tak jíšku. Mouka nesmí zhnědnout.
  9. Poté po malých dávkách přiléváme přecezený vývar. Další várku přiléváme až ve chvíli, když je předchozí zcela vmíchaná.
  10. Do tohoto základu vmícháme rajský protlak, cukr, skořici, citronovou šťávu a trochu osolíme. Dále upravíme dle chuti
  11. Pokud jsme kuličky nedávali do trouby opéct, tak v tuto chvíli je přidáme do omáčky ještě zahřát.
  12. Servírujeme s masovými kuličkami a těstovinami nebo třeba rychlými hrníčkovými knedlíky - jak má kdo rád.