4.0 KiB
4.0 KiB
+++ title = "Svíčková neboli hovězí na smetaně" date = 2021-05-16 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["maso"] tagy = ["bezlepkové", "omáčka", "pečené"]
[extra] portions = "4" time = "300" source = "KuchařkaProDceru.cz" +++
Pečené maso | |
---|---|
Špek | 100 g |
Hovězí zadní (kýta) | 800 g |
Sůl | |
Pepř | |
Cibule | 2 ks |
Mrkev | 2-3 ks |
Celer, středně velký | 1/2 ks |
Petržel | 1-2 ks |
Máslo | 2 lžíce |
Sádlo | 2 lžíce |
Cukr | 3 lžíce |
Ocet | 2-3 lžíce |
Hořčice | 1 lžíce |
Hovězí vývar (nebo voda) | 500 ml |
Černý pepř | 5 kuliček |
Nové koření | 5 kuliček |
Bobkový list | 1 ks |
Omáčka | |
---|---|
Máslo | 25 g |
Hladká mouka | 25 g |
Citronová šťáva | z 1/2 ks |
Sůl | |
Pepř | |
Smetana ke šlehání | 200 ml |
Příprava masa
- Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly.
- Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru.
- Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed.
- Přečnívající konce špeku odřízneme.
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal).
- Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku.
- Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat). Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky.
- V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran. Opečené maso přendáme do pekáčku.
- Do výpeku nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí.
- Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody.
- Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat.
- Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit.
- Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou).
- Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list.
- Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h). Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme.
- Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C.
Příprava omáčky
- Šťávu ze směsi přecedíme a dáme zatím stranou.
- Zeleninu propasírujeme do misky.
- Do hrnce (může být ten samý v jakém se osmahlo maso) vložíme máslo a rozehřejeme ho.
- K máslu přisypeme mouku a metličkou vymícháme hladkou jíšku. Chvíli smažíme, aby byla světle hnědá.
- Přilijeme asi polovinu scezené šťávy a metličkou rozmícháme dohladka. Poté přilijeme zbytek šťávy, přidáme propasírovanou zeleninu a zamícháme. Za občasného mícháme vaříme 20 minut.
- Omáčku ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Úplně na závěr přilijeme smetanu. Již nevaříme, pouze zahřejeme (nechceme, aby se nám smetana v omáčce srazila).
- Maso vyndáme z trouby, zbavíme ho provázků a nakrájíme na tenčí plátky.
- Na talíř nalijeme trochu omáčky, položíme do něj plátek masa a jako příloha se nejvíce hodí několik plátků knedlíku. Ozdobit můžeme plátkem šlehačkou a plátkem citronu nebo lžičkou sladkých brusinek.
Tipy
- Vyzkoušeno i s kořenovou zeleninou na svíčkovou (mraženou).
- Pokud úpečenou směs nechceme pasírovat, ale rozmixovat, tak můžeme. Koření je však potřeba vylovit. Pro jednodušší ǘyndání je možné všechno koření svázat do plátýnka.