receptty.org/content/rychla-mexicka-polevka/index.md

47 lines
1.6 KiB
Markdown

+++
title = "Rychlá mexická polévka"
date = 2021-01-04
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "20"
source = "Jak jíme zdravě v zimě"
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule bílá | 1 ks.
Cibule červená | 1 ks
Olivový olej | 2 lžíce
Červené fazole sterilizované | 400 g
Kukuřice sterilizovaná | 340 g
Rajčata krájená sterilizovaná | 400 g
Kuřecí bujón bio | 2 ks
Taco koření | 1 lžíce
Koriand list sušený | 1 větší špetka
Tabasco |
Pepř |
Sůl |
Tortilla | 4 ks
Limetka | 1 ks
Zakysaná smetana | 1 kelímek
1. Cibule nakrájíme nadrobno.
1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku (asi 2 minuty).
1. Mezitím slijeme a lehce propláchneme fazole a kukuřici.
1. Přilijeme všechny tři plechovky - fazole, kukuřice a rajčata.
1. Do plechovky od rajčat vlijeme vodu a nalijeme jí do hrnce. Takto ještě jednou, takže v hrnci budou dvě plechovky vody.
1. Přidáme bujón, taco koření, koriandr a na mírném ohni povaříme asi 10 minut.
1. Mezitím nasucho rozpálíme menší pánev. Vezmeme tortillu, namočíme si ruku a potřeme ji, aby byla vlhká. Tortilly postupně z obou stran opečeme na pánvi.
1. Tortilly rozkrájíme na čtvrtiny.
1. Polévku ochutíme tabascem, solí a pepřem.
1. Podáváme v misce, ozdobenou lžící zakysané smetany, klínkem limetky a čtyřmi čtvrtkami opečené tortilly.
### Tipy
- Do polévky se hodí i kuřecí maso. Například pokud nám zbylo zpracované maso ze včerejšího oběda, stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.