45 lines
1.6 KiB
Markdown
45 lines
1.6 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Řízky v jogurtové marinádě"
|
|
date = 2019-07-21
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["maso"]
|
|
tagy = ["snadné"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "30"
|
|
source = ""
|
|
+++
|
|
|
|
Maso ||
|
|
-|-
|
|
Bílý jogurt | 150 g
|
|
Malé vejce | 2 ks
|
|
Solamil | 2 lžíce
|
|
Sójová omáčka | 1 lžíce
|
|
Worchester omáčka | 1 lžíce
|
|
Vegeta | 1 lžička
|
|
Kuřecí prsa | 2 ks
|
|
|
|
Omáčka ||
|
|
Máslo | 2 lžíce
|
|
Studené mléko | 200 ml
|
|
Muškátový oříšek | 1 špetka
|
|
Sůl |
|
|
Pepř |
|
|
|
|
1. Prsa omyjeme, nakrájíme na řízky a lehoučce (třeba jen rukou) proklepeme.
|
|
1. V hlubokém talíři smícháme jogurt, vejce, solamil, sójovou i worchester omáčku, vegetu, 1/2 lžičky soli a 1/2 lžičky pepře.
|
|
1. Do promíchané marinády naložíme maso. Může takto zůstat i přes noc.
|
|
1. Následně řízky vyndáme z marinády (arinádu nevyhazujeme), obalíme ve strouhance a osmažíme do zlatova.
|
|
1. Podávat můžeme s bešamelem, vařeným či pečeným bramborem a oblohou ze zeleniny.
|
|
|
|
### Bešamel z marinády
|
|
|
|
1. Z marinády jsme vyndali maso a zpracovali. Vyhodit marinádu by byla škoda, takže z ní vytvoříme omáčku na styl bešamelu.
|
|
1. Na pánvi nebo v menším hrnci rozehřejeme máslo.
|
|
1. Přidáme marinádu a za stálého míchání (doporučuji metličku) necháme na plameni. Za chvíli začne pracovat teplo s vodou a solamilem a vytvoří se hrouda.
|
|
1. V této chvíli odstavíme z plotny a po malých částech přiléváme mléko. Vždy zapracujeme a až poté znovu přilijeme. Takto opakujeme, až se nám vytvoří omáčka požadované konzistence.
|
|
1. Nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme dle chuti. |