38 lines
1.8 KiB
Markdown
38 lines
1.8 KiB
Markdown
+++
|
|
title = "Italské rizoto s houbami"
|
|
date = 2020-09-16
|
|
author = "Terezka"
|
|
|
|
[taxonomies]
|
|
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
|
|
tagy = ["bezlepkové", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
|
|
|
[extra]
|
|
portions = "4"
|
|
time = "40"
|
|
source = ""
|
|
+++
|
|
|
|
Ingredience ||
|
|
-|-
|
|
Masový vývar | 1 litr
|
|
Máslo | 150 g
|
|
Česnek | 1 stroužek
|
|
Cibule | 1 ks
|
|
Rýže arborio | 350 g
|
|
Parmezán | 150 g
|
|
|
|
1. Masový vývar zahřejeme v hrnci nebo v mikrovlnce. Budeme ho potřebovat teplý.
|
|
1. Houby očistíme a pokrájíme na slabší plátky.
|
|
1. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme 80g másla. Plotnu nastavíme na střední teplotu. Přidáme jemně nakrájený česnek a cibuli a necháme zesklovatět.
|
|
1. Přidáme houby a necháme několik minut osmahnout. Pokud by se začali připalovat, přilijeme lžíci vody.
|
|
1. Zvýšíme teplotu plotny a vsypeme rýži. Jemně rozmícháme.
|
|
1. Až začne rýže bělat, přidáváme teplý vývar. Vždy po jedné zběračce, poté mícháme rýži. Když je vývar vsáknutý (trvá to okolo 2-3 minut) do rýže můžeme přidat další porci vývaru. Takto opakujeme, dokud vývar nedojde.
|
|
1. Zhruba po 15-18 minutách bychom měli mít všechen vývar v pánvi s rýží. Vypneme sporák a odstavíme rýži.
|
|
1. Vložíme zbylé máslo a vsypeme parmezán. Rozmícháme do rýže a necháme pár minutek odležet.
|
|
1. Podáváme například ozdobené směsí salátových listů nebo baby špenátkem. Hodí se k tomu i sklenička dobrého bílého vína.
|
|
|
|
### Tipy
|
|
|
|
- Arborio rýže je nejtypyčtější pro italská rizota. Její zrna jsou největší ze všech druhů rýže. Doporučuji nezaměňovat s jakokoli jinou rýží. Výsledek by mohl zklamat.
|
|
- Než začneme lít masový vývar na rýži, je možné na ní nalít 50 ml bílého suchého vína. Rýže ho rychle vsákne a dostane plnější a zajímavější chuť. Dále postupujeme dle receptu. |