1.4 KiB
1.4 KiB
+++ title = "Hráškový krém s mungem" date = 2020-04-30 author = "Terezka"
[taxonomies] kategorie = ["polévky"] tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra] portions = "6" time = "20" source = "iGurmet - Polévka z hrášku a naklíčených mungo fazolí" +++
Ingredience | |
---|---|
Máslo | 1 lžíce |
Cibule | 1 ks |
Ovesné vločky | 1 hrst |
Mražený hrášek | 450 g |
Naklíčené mungo | 150 g |
Řapíkatý celer | 150 g |
Masox | 1 ks |
Mléko/Smetana | 100 ml |
Citronová šťáva | několik kapek |
Chilli | |
Sůl | |
Pepř |
- Cibuli a celer si nakrájíme na kostky.
- Hrst mungo klíčků si odebereme stranou na ozdobení.
- Máslo rozehřejeme v hrnci a zesklovatíme na něm cibuli a vločky.
- Za chvíli přisypeme celer, 3/4 hrášku, mungo klíčky a masox. Chvilku takto opečeme a promícháváme. Potom přelijeme 800 ml vroucí vody a vaříme asi 10 minut za občasného míchání.
- Polévku rozmixijeme dohladka. Přilijeme mléko nebo smetanu a zředíme dle potřeby.
- Vrátíme na plotnu, naspeme zbylý hrášek a povaříme tak dlouho, aby byly hrášky měkké.
- Dle chuti osolíme a opepříme.
- Podáváme posypané zbylými mungo klíčky.
Tipy
- Smetana/mléko může být i rostlinného typu.
- Ovesné vločky lze vynechat a vytvořit pokrm bezlepkový. Poté nemusíme přilévat tolik vody, abychom měli polévku hezky krémovou.