Oprava receptů na vaječný likér #2

Merged
em merged 1 commits from pdostal/receptty.org:vajecnak into master 2023-11-08 11:39:47 +01:00
2 changed files with 32 additions and 20 deletions
Showing only changes of commit 6da16e3c06 - Show all commits

View File

@ -26,9 +26,9 @@ kvalitní brandy | 30 ml
vanilkový lusk | 1 vanilkový lusk | 1
1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. 1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička.
1. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. 2. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.
1. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. 3. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence.
1. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi. 4. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
1. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. 5. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví.
1. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. 6. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně.
1. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme. 7. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.

View File

@ -15,20 +15,32 @@ source = "Cuketka.cz"
source_url = "https://recepty.cuketka.cz/vajecny-liker-konak-eggnog/" source_url = "https://recepty.cuketka.cz/vajecny-liker-konak-eggnog/"
+++ +++
Postup je docela jednoduchý, ale jen je potřeba si dát pozor ve finální fázi, kdy se likér tepelně upravuje. Je potřeba postupovat pomalu a na mírném plameni.
Pokud budete zbrklí, nebo přestřelíte koncovou teplotu, tak se žloutky srazí a krém se zdrcne. Já vám ale věřím, že to zvládnete. Jsem navíc přesvědčený, že to tady za tu námahu opravdu stojí!
Žloutkový krém houstne v teplotním rozmezí od 70 do 85 °C. Čím vyšší teplota, tím je krém hustší. Do likéru vám bude stačit se trefit někam mezi 75 až 80 °C.
Pokud nemáte teploměr, vůbec se tím nestresujte a orientujte se jen podle hustoty krému. V momentě, kdy krém ulpívá na lžíci a při fouknutí na ni dělá pěkné vlnky, máte hotovo.
Ingredience || Ingredience ||
-|- -|-
vaječné žloutky | 4 vaječné žloutky | 6
moučkový cukr | 70 g tuzemák (nebo něco jiného dobrého | 250 ml
smetana ke šlehání | 220 ml kondenzované mléko (9 % tuku, neslazené) | 100 ml
Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml smetana (30 % tuku) | 250 ml
rum Casa Eminente | 30 ml moučkový cukr | 200g
kvalitní brandy | 30 ml vanilkový cukr | 10g
vanilkový lusk | 1
Můžete použít i vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk. Pokud použijete vanilkový lusk, přidejte ho v úvodní fázi, kde se zahřívá smetana s mlékem. Před přidáním do žloutků pak sceďte přes jemné sítko.
1. Do kastrolu se silným dnem dejte smetanu, kondenzované mléko, 100 g cukru a vanilkový cukr. Rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu. Odstavte.
2. Do mísy dejte žloutky a přidejte zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmíchejte a poté už s větší energii vyšlehejte, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy.
3. Směs horké smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte. Vlijte zpět do rendlíku a postavte na mírným plamen.
4. Za stálého míchání, při kterém vařečkou nebo stěrkou projedete celé dno nádoby, pomalu přiveďte krém ke zhoustnutí při teplotě okolo 75 až 80 °C. Zabere to 5 až 10 minut, podle typu nádoby a teploty ploténky.
5. Ihned jak bude krém hustý, stáhněte z plamene a dále míchejte. Můžete si i připravit nádobu s ledovou vodou, do které hrnec s krémem ihned ponoříte. Do krému přidejte rum a promíchejte. Pokud máte v likéru nějaké malé hrudky, přeceďte ho skrz jemné sítko. Naplňte do nádob a uskladněte v lednici.
Pokud se bojíte, můžete finální krok udělat ve vodní lázni. Připravíte si větší hrnce s trochou vody na dně, do něj vsadíte rendlík nebo mísu a v něm mícháte krém do zhoustnutí. Druhá možnost je pojistit se proti zdrcnutí přidáním 2 lžiček škrobu ke žloutkům s cukrem.
Co dělat, když je likér po vychlazení příliš hustý? Může se to stát, pokud krém uděláte na vyšší teplotu. Řešení je jednoduché -- likér stačí naředit rumem navíc, dokud nebude zase pěkně tekutý.
pdostal marked this conversation as resolved Outdated
Outdated
Review

Namísto znaku je lepší použít --, které Zola při kompilaci expanduje na správný UTF-8 znak.

Namísto znaku `–` je lepší použít `--`, které Zola při kompilaci expanduje na správný UTF-8 znak.
1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička.
1. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.
1. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence.
1. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi.
1. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví.
1. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně.
1. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.