Compare commits

..

No commits in common. "master" and "vajecnak" have entirely different histories.

75 changed files with 179 additions and 1291 deletions

22
.drone.yml Normal file
View File

@ -0,0 +1,22 @@
---
kind: pipeline
name: default
steps:
- name: build
image: ghcr.io/getzola/zola:v0.17.2
entrypoint: ["/bin/zola"]
command: ["build"]
- name: deploy
image: drillster/drone-rsync
settings:
hosts: ["0x45.cz"]
user: drone
source: public/*
target: /srv/www/receptty.org
recursive: true
delete: true
environment:
RSYNC_KEY:
from_secret: rsync_private_key

View File

@ -1,38 +0,0 @@
name: Build
on:
push:
branches:
- master
env:
ZOLA_VERSION: "0.19.2"
HOST: "receptty.org"
HOST_DIR: "/srv/www/receptty.org/"
SSH_USERNAME: ${{ secrets.SSH_USERNAME }}
SSH_PRIVATE_KEY: ${{ secrets.SSH_PRIVATE_KEY }}
jobs:
build:
runs-on: ubuntu-latest
steps:
- name: Checkout repository
uses: actions/checkout@v4
- name: Install Zola
run: |
wget https://github.com/getzola/zola/releases/download/v${ZOLA_VERSION}/zola-v${ZOLA_VERSION}-x86_64-unknown-linux-gnu.tar.gz
tar -xvzf *.tar.gz
- name: Build
run: ./zola build
- name: Deploy
run: |
apt update -y && apt-get install -y --no-install-recommends rsync
eval "$(ssh-agent -s)"
ssh-add - <<< "${SSH_PRIVATE_KEY}"
mkdir -p ~/.ssh/
ssh-keyscan -H ${HOST} >> ~/.ssh/known_hosts
rsync -r --delete-after public/* "${SSH_USERNAME}@${HOST}:${HOST_DIR}"

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 203 KiB

View File

@ -1,43 +0,0 @@
+++
title = "Apple Cabbage Stew"
date = 2023-11-06
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "TES V Skyrim"
+++
Recept je inspirovaný ze hry The Elder Scrools V Skyrim, kde jsem měl uvařit tuhle zajímavou věc. Samotný recept jsem si musel vymyslet a držet se základních surovin, jablka a zelí. Výsledkem je výborna sladko-kyselá polévka. Použil jsem silný domácí krůtí vývar, který to zvedá na úplně jinou úroveň. Příšte vyzkouším hovězí.
Ingredience ||
-|-
Zelí | 1/4 hlávky
Cibule | 1 ks
Jablko | 1-2 ks
Slanina |
Vývar |
Jablečný ocet |
Třtinový cukr |
Tymián |
Súl |
Pepř |
Máslo |
Petržel |
1. Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na nudličky.
1. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme.
1. Na másle osmažíme cibulku.
1. Přihodíme česnek, zelí a necháme opéct.
1. Během opékání zelí přilijeme jablečný ocet, přidáme sůl, pepř, třtinový cukr a tymián. Zelí by mělo být výrazně sladko-kyselé.
1. Přilijeme vývar a necháme mírně probublávat 15-20 minut.
1. Na vedlejší pánvi si opečeme slaninu a jablka, a to oloupaná a nasekaná na asi 1cm kostky. Můžeme je zasypat cukrem a nechat je zkaramelizovat do hněda.
1. Přidáme jablka do polévky.
1. Dochutíme solí, pepřem a jablečným octem.
1. Zasypeme petželkou.

View File

@ -10,7 +10,7 @@ tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "50"
time = "45"
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
@ -51,9 +51,9 @@ Sójová omáčka | 2 lžíce
1. Koriandr omyjeme, osušíme a pokrájíme nadrobno.
1. Cuketové nudle propláchneme, necháme chvíli okapat a osušíme.
1. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce sezamového oleje, přidáme mrkvové a petrželové nudle a opékáme je asi 2-3 minuty.
1. Mezitím na druhé pánvi rozehřejeme poslední 2 lžíce sezamového oleje a vyklopíme do ní obsah misky s marinovaným tofu, které opékáme ze všech stran. Až bude hotovo, odstavíme z plotny (tofu můžeme zatím nechat v pánvičce).
1. Do první pánve přidáme cuketové nudle, lusky, chilli a smažíme další minutku.
1. Nakonec přisypeme pokrájené koriandrové listy a nalijeme sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Promícháme a udržujeme teplé.
1. Mezitím na druhé pánvi rozehřejeme poslední 2 lžíce sezamového oleje a vyklopíme do ní obsah misky s marinovaným tofu, které opíkáme ze všech stran.
1. Do pánve přidáme cuketové nudle, lusky, chilli a smažíme další minutku.
1. Přidáme koriandrové listy, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Promícháme a udržujeme teplé.
1. Na talíře rozdělíme zeleninové nudle, na ně opečené tofu a strávníci si dle chuti mohou pokrm posypat praženými arašídy.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 149 KiB

View File

@ -1,37 +0,0 @@
+++
title = "Balkánský okurkový salát"
date = 2024-05-10
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = "Táta"
+++
Ingredience ||
-|-
Okurka |
Rajče |
Červená cibule |
Nakládané papričky |
Sušené bylinky |
Kopr |
Olivový olej |
Ocet | Jablečný, vinný, ...
Cukr |
Sůl |
Pepř |
Super příloha, když už vás nebaví klasické saláty. Jde tam přihodit další libovolná zelenina. Do zálivky rád přidávám i nakládaný kopr.
1. Vytvoříme zálivku
2. Pokrájíme zeleninu
3. Smícháme
4. ???
5. Profit

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 514 KiB

View File

@ -1,38 +0,0 @@
+++
title = "Bánh mì s trhaným hovězím"
date = 2024-10-24
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["rychlé", "vietnam"]
[extra]
portions = "2"
time = "15"
+++
Bánh mì je výborný vietnamský sendvič. Typické je použití bagety, hovězího masa, nakládané zeleniny (mrkev), koriandru, a často i omáček jako majonézy nebo hořčice.
Jde se tady krásně vyřádit a není třeba se držet receptu. Například namísto barbecue omáčky jsem párkrát použil hoisin omáčku s chilli. Variacím se meze nekladou.
Ingredience ||
-|-
Bageta |
Trhané hovězí |
Cibule | 1 ks
Okurka | 1 ks
Kyselá nakládaná mrkev |
Čerstvý koriandr |
Barbecue omáčka |
Medovo-hořčičná majonéza |
Třtinový cukr |
1. Cibuli nakrájíme na nudličky, osolíme a necháme pomalu smažit do křupava. Můžeme ji zasypat trochou třtinového cukru pro lepší karamelizaci.
2. Až bude cibule hotová, necháme ji odpočívat na papírové utěrce, aby se z ní dostalo co nejvíce oleje.
3. Hovězí maso zahřejeme a smícháme s omáčkou.
4. Bagetu podélně nařízneme.
5. Bagetu zevnitř bohatě natřeme medovo-hořčičnou majonézou.
6. Na každou stranu bagety zevnitř položíme dlouhý tenký plátek okurky.
7. Naplníme masem, cibulkou a nakládanou mrkví.
8. Navrch zasypeme bohatou porcí lehce nasekaného koriandru.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 217 KiB

View File

@ -1,63 +0,0 @@
+++
title = "Brokolicové placičky se sýrem, kuřetem a dipem"
date = 2024-02-17
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso", "zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "drůbež", "low carb"]
[extra]
portions = "4"
time = "60"
source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Dip ||
-|-
Čerstvý sýr | 200 g
Zakysaná smetana | 100 g
Paprika, čerstvá (jakákoli) | 1/2 ks
Jarní cibulka | 1/2 ks
Pažitka | 1 hrst
Mletá paprika | 1 lžička
Sůl |
Pepř|
Kuřecí kousky ||
-|-
Kuřecí prsa | 700 g
Sůl |
Pepř |
Olivový olej |
Česnek, sušený |
Brokolicové placičky ||
-|-
Brokolice | 220 g
Pažitka | 1 hrst
Mozzarella, strouhaná | 60 g
Mandlová mouka | 100 g
Lněná mouka | 15 g
Psyllium | 10 g
Vejce | 2 velké kusy
Sůl |
Pepř |
### Dip
1. V míse smícháme čerstvý sýr a zakysanou smetanu.
1. Papriku, cibulku i pažitku si omyjeme, pokrájíme nadrobno a přidáme do mísy.
1. Přisypeme mletou papriku, osolíme, opepříme a dáme zatím stranou.
### Kuřecí kousky
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, očistíme a nahrájíme na velmi tenké plátky.
1. Vložíme do mísy, osolíme, opepříme a promícháme. Dáme zatím stranou a tepelnou úpravou začneme ve chvíli, až budeme mít hotové placičky.
### Brokolicové placičky
1. Brokolici omyjeme, osušíme a spolu s pažitkou rozmixujeme v sekáčku najemno.
1. Brokolici přesypeme do mísy a pridáme mozzarellu, mandlovou a lněnou mouku, psyllium, vejce, trochu soli, pepře a rychle promícháme, aby se všechny ingredience spojily.
1. Z těsta tvoříme 12 placiček o tloušťce asi 1 cm.
1. Placičky můžeme připravit vícero způsoby: v horkovzdušné fritéze (orientačně 170°C, 20 min), v troubě nebo osmažit v oleji na pánvi. Vybereme si, co nám vyhovuje nejvíce
1. Během přípravy placiček osmahneme kuřecí kousky na pánvi na troše oleje, ten přiléváme dle potřeby (dobře se smaží v pánvi wok).
1. Kuřecí kousky podáváme teplé, s brokolicovými placičkami a ke každé porci přidáme trochu dipu.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 325 KiB

View File

@ -1,40 +0,0 @@
+++
title = "Chaliapin Steak"
date = 2023-11-08
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
[extra]
portions = "1"
time = "120"
source = "Shokugeki no Soma"
+++
Název nese jméno operního zpěváka Feodora Chaliapina, který v Japonsku trpěl na bolest zubu a objednal si "extra jemný" steak. Šéfkuchař použil čerstvou cibuli na zjemnení masa.
Ingredience ||
-|-
Hovězí steak ze svíčkové |
Cibule | 4 ks
Máslo |
Olivový olej |
Sojová omáčka |
Sůl |
Pepř |
Petržel |
1. Maso překryjeme plastovou fólií a jemně naklepeme do tloušťky asi 8 až 10mm.
1. Z obou stran nožem vyřežeme mřížku s mezerami asi 5mm.
1. Nastrouháme dvě cibule a pokryjeme jimi obě strany masa. Šťáva z cibule zajistí jeho zjemnění.
1. Překryjeme novým kusem fólie a necháme stát minimálně 30 minut, lépe však hodinu.
1. Zbylé cibule nakrájíme na kostičky a opečeme je na másle (sauté).
1. Když jsou cibule lehce zlaté, snížíme plamen, přidáme sůl a pepř a pokračujeme, dokud není cibule nádherně zlatá.
1. Hotovou cibuli odložíme do misky.
1. Z masa odstraníme co nejvíce cibule, jednu stranu osolíme, opepříme a položíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem.
1. Poté co jedna strana zezlátne, osolíme a opepříme i druhou stranu a smaso otočíme.
1. Když je maso medium-rare, odložíme na talíř a necháme odpočinout
1. Cibuli vrátíme do pánve, ohřejeme a přidáme lžičku sójové omáčky.
1. Hotovou cibulí pokryjeme vrchní stranu masa. Pro ozdobu můžeme v cibuli nožem vytvořit mřížku.
1. Na vrch posypeme nasekanou petržel.

View File

@ -17,11 +17,11 @@ source = "SugarFreeMum.com"
Tmavé těsto ||
-|-
Vejce | 4 ks
Máslo, změklé | 80 g
Zakysaná smetana | 100 g
Máslo, změklé | 1/4 hrnku
Zakysaná smetana | 1/2 hrnku
Vanilkový extrakt | 1 lžička
Kakao | 60 g
Březový cukr | 3 lžíce
Kakao | 1/2 hrnku
Březový cukr | max. 1/4 hrnku
Instantní káva | 1 lžička
Prášek do pečiva | 1 lžička
Sůl | 1 špetka
@ -30,14 +30,14 @@ Světlé těsto ||
-|-
Krémový sýr | 230 g
Vejce | 1 ks
Březový cukr | 1-2 lžíce
Březový cukr | 1-3 lžíce
Vanilkový exktrakt | 1/2 lžičky
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech nebo zapékací mísu o velikosti 20x20 cm vyložíme pečícím papírem.
1. V míse vyšleháme vejce, máslo, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
1. V jiné míse smícháme kakao, březový cukr, kávu, prášek od pečiva a sůl. Promícháme.
1. Suché ingredience postupně vmixujeme do mokré směsi a těsto dáme stranou.
1. Mísa, ve které byly suché ingredience můžeme použít na světlé těsto - všechny ingredience vyšleháme do hladkého těsta. Březový cukr přidáváme dle vlastní chuti.
1. Do připraveného plechu nebo zapékací mísy nalijeme půlku tmavého těsta, celé světlé a zbylou polovinu tmavého. Trochu promícháme kuchyňským nožem, aby se vytvořil pěkný vzor.
1. Vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, maximálně však 50 min. Zkoušíme špejlí a pokud těsto na špejli vypadá tekutě a syrově, ještě chvíli necháme v troubě. Brownies bude mít trochu "hýbavý" uprostřed. Ale nebojme se, on schladne a tím se še vyřeší. Při vyndavání z trouby musí být dezert sem tam popraskaný a lehce nazlátlý.
1. Necháme vychladnout, případně můžeme dát i na noc do ledničky. Nakrájíme na 16 kousků, protože jak známo, tak brownies je těžší dezert a proto jsou menší kousky ideální.
1. Mísa, ve které byli suché ingredience můžeme použít na světlé těsto - všechny ingredience vyšleháme do hladkého těsta. Březový cukr přidáváme dle vlastní chuti.
1. Do připraveného plechu nebo zapékací mísy nalijeme půlku tmavého těsta, půlku světlémo a trochu promícháme kuchyňským nožem, aby se vytvořil pěkný vzor. Na to nalijeme zbytek tmavého těsta a na něj zbytek světlého těsta a opět vytvoříme vzor pomocí nože.
1. Vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut, maximálně však 50 min. Zkoušíme špejlí a pokud těsto na špejli vypadá tekutě a syrově, ještě chvíli necháme v troubě. Brownies bude mít trochu "hýbavý" uprostřed. Ale nebojme se, on schladne a tím se še vyřeší. Při vyndavání z trouby musí být dezert sem tam popraskyný a lehce nazlátlý.
1. Necháme vychladnout, případně můžeme dát i na noc do ledničky. Nakrájíme na 16 kousků, protože jak známo, tak brownies je těžší dezert a proto jsou menší kousky ideální.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 150 KiB

View File

@ -1,39 +0,0 @@
+++
title = "Chřestový krém"
date = 2024-05-14
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "Albert.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Chřest | 350 g
Cibule | 1 ks
Máslo | 1 lžíce
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
Voda | 450 ml
Smetana ke šlehání | 250 ml
Muškátový oříšek | 1 špetka
Zeleninový bujón | 1 kostka
Dýňový olej na servírování |
1. Chřest omyjeme, osušíme, odkrojíme dřevnaté konce (1-3 cm) a pokrájíme na menší kusy. Jen hlavičky necháme, ty si dáme zatím stranou.
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
1. Do menšího hrnce nalijeme olej a vložíme koušek másla, rozehřejeme a osmahneme v něm cibuli
1. Za chvíli přidáme chřest a mícháme.
1. Za pár minutek přilijeme vodu, smetanu, přisypeme muškátový oříšek a zeleninový bujon. Zamícháme, přiklopíme a přivede k varu. Poté plamen zltumíme na minimum, aby se krém stále vařil, ale zároveň nevybublal ven. Takto vaříme 20 minut, sem tam jukneme, jestli se vaří a neutíká.
1. Poté rozmixujeme dohladka. Vsypeme zbylé hlavičky chřestu a ochutnáme. Pokud je potřeba tak dochutíme, ale už jen necháme chvilku prohřát na plotně.
1. Podávat můžeme pokapané dýňovým nebo olivovým olejem.
### Tipy
- Pokud budeme pracovat s býlím chřestem, tak ten se ještě před nakrájením musí oškrabat škrabkou na brambory, jelikož má tužší slupku. Jinak postupujeme stejně.

View File

@ -18,7 +18,7 @@ Ingredience ||
-|-
Mléko | 500 ml
Vanilkový puding | 1 sáček
Vanilkový cukr | 1 sáček
Vanilkový cukr | 1 sášek
Třtinový cukr | 50 g
Měkký polotučný tvaroh | 500 g

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 196 KiB

View File

@ -1,40 +0,0 @@
+++
title = "Dýňový krém z pečené dýně"
date = 2024-10-19
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "6"
time = "45"
source = "JídelníPlán.cz (Food by Heart)"
+++
Ingredience ||
-|-
Dýně hokkaido | 1 menší kus
Cibule | 1 ks
Sůl | 1 lžička
Olej | 2 lžíce
Vývar | 750 ml
Zázvor, strouhaný | 2 cm
Česnek | 2 stroužky
Muškátový květ | 1 špetka
Smetana ke šlehání | 250 g
Zakysaná smetana | 1 kelímek
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Připravíme si větší zapékací misku (ideálně širokou).
1. Dýni omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtiny.
1. Ze čtvrtek vydlabeme semínka a dáme je zatím stranou do misky.
1. Dýni nakrájíme na plátky a porovnáme do připravené zapékací mísy.
1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na měsíčky, které rozebereme a posypeme na dýni.
1. Dýni s cibuli trochu posolíme a pokapeme 2 lžícemi oleje.
1. Mezitím se stále rozehřívá trouba, tak prstama očistíme semínka od dužiny a zbylou dužinu ještě přidáme k cibulovo-dýňové směsi.
1. V tuto chvíli nejspíš už bude předehřátá trouby, tak do ní vložíme zapékací mísu a pečeme 30 min.
1. Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme muškátový oříšek, zázvor a česnek a přivedeme k varu.
1. Odstavíme, nalijeme do hrnce smetanu a rozmixujeme dohladka.
1. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a případně i [praženými dýňovými semínky](@/prazena-dynova-semínka/index.md).

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 201 KiB

View File

@ -1,55 +0,0 @@
+++
title = "Hovězí steaky se salsou z avokáda a manga"
date = 2024-02-17
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Salsa ||
-|-
Limetková šťáva | 10 lžic
Olivový olej | 3 lžíce
Chilli vločky | 1 lžička
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Šalotka | 1 ks
Mango (zralé, pevné) | 2 ks
Avokádo | 2 ks
Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku
Steaky ||
-|-
Hovězí steaky | 4 ks
Anýz, mletý | 1 lžička
Římský kmín, mletý | 1 lžička
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Ghí | 2 lžíce
### Salsa
1. V misce vyšleháme limetkovou šťávu, olivový olej, chilli vločky, trochu soli a pepře.
1. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a přidáme k olivové směsi.
1. Manga a avokáda rozkrojíme, ještě ve slupce opatrně nakrájíme na malé kostičky a lžící vyloupneme od slupky. Přisypeme do misky.
1. Koriandr omyjeme, osušíme, pokrájíme na drobno a také přidáme do misky.
1. V misce vše smícháme a případně dosolíme či dopepříme. Misku se salsou zatím odloužíme stranou, aby se chutě propojili.
### Steaky
1. Troubu zahřejeme na 60°C. Připravíme si pánvičku s širokým dnem.
1. Steaky omyjeme, osušíme a z obou stran posypeme anýzem, římským kmínem, solí a pepřem. Rukama vmasírujeme.
1. V pánvi rozpustíme ghí a steaky na něm při střední teplotě opékáme z každé strany 3 minuty (pokud se nevejdou do jedné pánve, musíme použít dvě pánve najednou).
1. Maso zabalíme do alobalu a vložíme do trouby na 3 minuty.
1. Steaky podáváme se salsou všetně šťávy, kterou pustili.
### Tipy
- Olivový olej do salsy použijte nějaký dobrý a kvalitní (na přípravu za studena).

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 249 KiB

View File

@ -1,46 +0,0 @@
+++
title = "Hovězí wok"
date = 2024-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "Jíme zdravě ze spíže"
+++
Ingredience ||
-|-
Česnek | 4 stroužky
Zázvor | 4 cm
Olivový olej | 5 lžic
Kukuříčný škrob | 2 lžičky
Hovězí nudličky, tenké | 500 g
Červená paprika | 2 ks
Cibule, červená | 2 ks
Sójová omáčka | 6 lžic
Med | 2 lžičky
Hovězí vývar | 100 ml
Jarní cibulka | 2 stonky
1. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky (dostatečně velké, aby se tam vešlo i hovězí maso).
1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno k česneku.
1. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a kukuřičný škrob a promícháme.
1. Vsypeme maso, promícháme a necháme zatím stranou uležet.
1. Mezitím si pokrájíme zeleninu na proužky či půlkroužky.
1. Na wok pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka osmahneme na něm hovězí maso. Mícháme a smažíme zhruba 5 minut.
1. Přisypeme zeleninu a smažíme další 3 minuty.
1. Přilijeme sójovou omáčku, med a vývar, zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli zhoustnout. (Pokud by se náhodou nedařilo zhoustnutí, nebo naopak se odpařilo moc tekutiny, můžeme přilít trochu vody s rozmíchanou lžičkou škrobu.
1. Na poslední 1-2 minutky přisypeme jarní cibulku.
1. Podáváme s rýžovými nudlemi nebo jasmínovou rýží.
### Tipy
- Spolu s jarní cibulkou můžeme na konci přisypat i třeba přažené arašídy či kešu, nebo sezamová semínka.
- Zeleninu lze obměnit dle sezóny či domácích zásob. Hodit se může cuketa, jiné typy paprik, nakládané banbusové výhonky nebo mungo klíčky, nebo můžeme zkusit i mraženou wok zeleninu s velkými kousky zeleniny.
-

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 378 KiB

View File

@ -1,38 +0,0 @@
+++
title = "Hráškový krém s kari a kokosovým mlékem"
date = 2024-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = "ColorsOfLowCarb.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule | 1 ks
Olivový olej | 2 lžíce
Zelená kari pasta | 1 lžíce
Zeleninový vývar (či voda) | 500 ml
Kokosové mléko | 400 ml
Hrášek mražený | 500 g
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Čerstvá bylinka (koriand, bazalka, ...) |
1. Hrášek vyndáme z mrazáku, aby trochu povolil.
1. Cibuli nakrájíme na drobno.
1. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něj cibulku (2-3 min).
1. Přidáme kari pastu a necháme ji asi 1 minnutku rozvonět.
1. Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem (trochu mléka si můžeme nechat na ozdobu na konec). Necháme chvilku pobublávat (kokosové mléko nebude pak tak výrazné).
1. Přisypeme většinu hrášku, vypneme sporák a necháme 2 minutky stát.
1. Rozmixujeme do hladka a ovnou můžeme trochu osolit a opepřit.
1. Přisypeme zbytek hrášku (hrstku si můžeme nechat stranou na ozdobu).
1. Polévku už jen lehce přihřejeme a podáváme zakápnuté olejem, kokosovým mlékem, a posypané několika kuličkami hrášku.

View File

@ -1,5 +1,5 @@
+++
title = "Jablečné muffiny se skořicí"
title = "Jablečné muffiny se skočicí"
date = 2023-06-24
author = "Terezka"
@ -42,4 +42,4 @@ Skořice | 1 lžička
### Tipy
- Namísto Calvadosu jsem použila Amaretto.
- Namísto calvadosu jsem použila Amaretto.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 166 KiB

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 367 KiB

View File

@ -1,29 +0,0 @@
+++
title = "Kachna s Italským Salsa Verde"
date = 2024-11-27
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
[extra]
portions = "2"
time = "20"
+++
Ingredience ||
-|-
Kachní prso s kúží | 1 ks
Směs pěti koření (Five-spice) |
Sůl |
Pepř |
1. Připravíme Italské salsa verde.
2. Na kůži kachního prsa vyřízneme mřížku s rozestupy přibližně 1 cm.
3. Celé prso důkladně osolíme, opepříme a obalíme směsí pěti koření.
4. Prso položíme kůží dolů na studenou, suchou pánev.
5. Pánev postavíme na rozpálenou plotnu a necháme, dokud se kůže nezačne smažit. Tento postup zajistí, že se z kůže uvolní dostatek tuku.
6. Prso opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo, a vložíme do předem rozpálené trouby na 200 °C.
7. Pečeme, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne přibližně 50 °C, což trvá zhruba 68 minut.
8. Maso vyndáme z trouby a necháme odpočinout, aby jeho teplota dosáhla přibližně 54 °C.
9. Nakrájíme na silnější plátky a podáváme.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 238 KiB

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 167 KiB

View File

@ -1,58 +0,0 @@
+++
title = "Krůtí stir fry se zeleninou"
date = 2024-05-14
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "drůbež", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "6"
time = "40"
+++
Maso ||
-|-
Krůtí prsa | 500 g
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
Sójová omáčka | 1 lžíce
Citronová tráva sušená, mletá | 1/3 lžičky
Zázvor sušený, mletý | 1/3 lžičky
Koření pěti vůní | 1/3 lžičky
Zelenina ||
-|-
Hlíva | 250 g
Cibule, červená | 1 ks
Brokolice | 250 g
Paprika, bílá | 2 ks
Jarní cibulka | 2 stonky
Cuketa | 150 g
Pórek | 70 g
Olivový olej na smažení | 3 lžíce
Omáčka ||
-|-
Olivový olej na smažení | 4 lžíce
Sójová omáčka | 70 ml
Voda | 70 ml
Citronová tráva, sušená, mletá | 1/2 lžičky
Zázvor, sušený, mletý | 1/2 lžičky
Xantanová guma | 1/2 lžičky
1. Krůtí prso omyjeme, osušíme, nakrájíme na velmi tenké plátky a vložíme do misky.
1. Maso zalijeme lžící oleje a promícháme. Vlijeme sójovou omáčku a opět promícháme. Vsypeme koření, naposledy promícháme a dáme zatím stranou uležet.
1. Připravíme si zeleninu - všechnu umyjeme a pokrájíme: hlívu na proužky, cibuli na měsíčky, papriku na širší proužky, cibulku na šikmá kolečka, cuketu na tenká čtvrtkolečka a pórek na tenké kroužky.
1. V misce si smícháme všechny suroviny na omáčku.
1. Rozehřejeme si velkou wok pánev, vlijeme lžíci oleje a osmahneme polovinu masa. Mícháme a smažíme. Za chvilku budou tenké plátky hotové, přesuneme do misky a to samé uděláme se zbývající polovinou.
1. Až je maso hotové a přesunuté v jedné misce, vlijeme dvě lžíce oleje a vsypeme všechnu zeleninu.
1. Mícháme, smažíme a za pár minutek to bude vypadat, že je zelenina měkčí a prohřátá. V tuto chvíli vlijeme omáčku, vsypeme maso, promícháváme a až bude vše prohřáté, můžeme odstavit z plotny.
1. Podávat můžeme například s nudlemi (vaječné, rýžové, konjakové) nebo rýží.
### Tipy
- Koření pěti vůní se skládá z badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčkua bílého pepře. Nicméně záleží, od jakého výrobce koření koupíte - složení se pak může trochu lišit.
- Namísto xantanové gumy můžeme použít trochu škrobu.
- Směs může být i skvělá do krabičky s sebou na oběd, jelikož se dobře prohřeje a nevysuší se.

View File

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 168 KiB

After

Width:  |  Height:  |  Size: 168 KiB

View File

@ -0,0 +1,45 @@
+++
title = "Kulajda s vejcem"
date = 2019-07-21
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
source = "Apetit Online"
+++
Ingredience ||
-|-
Houby | 400 g
Voda | 1 250 ml
Masox | 1 kostka
Cibule | 1 ks
Bobkový list | 2 kusy
Nové koření | 5 kuliček
Černý pepř | 5 kuliček
Drcený kmín | 1/4 lžičky
Hladká mouka | 2 lžíce
Velké brambory | 4 ks
Libeček | 2 snítky
Ocet | 1-2 lžíce
Kopr | 1 menší svazek
Máslo | 1 lžíce
Smetana na vaření | 200 ml
Ztracené vejce | 4 ks
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky.
1. Cibuli oloupeme zkrojíme napůl.
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
1. Kopr omyjeme, osušíme, otrháme od stonků a nakrájíme na drobno. Stejně tak připravíme i libeček.
1. Do hrnce nalijeme vodu, vsypeme houby a přidáme kostku masoxu. Vložíme cibuli, bobkový list, nové koření, černý pepř a kmín. celé necháme povařit.
1. Připravíme si jíšku. Do sklenky napustíme trochu vody (okolo 150 ml) a vidličkou v ní rozkvedláme mouku. Směs musí být hladká a bez hrudek a více tekutější formy, než kašovité.
1. Za stálého míchání polévky vlijeme jíšku do polévky.
1. Přidáme brambory a libeček.
1. Když jsou brambory měkké dochutíme octem, solí, pepřem a přidáme kopr. Chvilku povaříme.
1. Stáhneme z plotny, vmícháme lžíci másla, které dodá jemnosti a přilijeme smetanu
1. Servírujeme se ztraceným vejcem na talíři.

View File

@ -1,49 +0,0 @@
+++
title = "Kulajda"
date = 2024-11-07
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["snadné", "levné", "rychlé"]
[extra]
portions = "4"
time = "30"
+++
Ingredience ||
-|-
Houby | ~400 g
Vývar | ~1 l
Šalotka | 2 ks
Bobkový list | 2 ks
Nové koření | 4-5 kuliček
Tymián | 1/4 lžičky
Rozmarýn | 1/4 lžičky
Drcený kmín | 1/2 lžičky
Brambory | 4 ks
Smetana | 200 ml
Kopr | 1 svazek
Ocet | ~2 lžíce
Cukr |
Mletý černý pepř |
1. Houby očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Pokud máíme houby sušené, necháme je chvíli namočit.
1. Šalotky pnakrájíme na kostičky.
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
1. V hrnci na oleji a másle osmažíme Šalotku.
1. Po chvíli přidáme houby a chvilku restujeme.
1. Přidáme koření, sůl, vývar a brambory.
1. Pokud jsme namáčeli sušené houby, můžeme přidat i vodu, která nám zbyla.
1. Vaříme do změknutí brambor.
1. Vylovíme bobkový list a nové koření.
1. Přilijeme smetanu.
1. Část polévky odebereme, rozmixujeme a přelijeme zpět ke zbytku. To nám polévku udělá nádherně krémovou a nemusíme do toho dávat mouku.
1. Přidáme nasekaný kopr.
1. Dochutíme octem, solí a pepřem.
1. Servírujeme se ztraceným vejcem.
### Tipy
Ke koření můžeme přidat nasekaný libeček.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 365 KiB

View File

@ -1,49 +0,0 @@
+++
title = "Kuřecí na kari se zeleninou a kokosovým mlékem"
date = 2024-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "drůbež", "indická kuchyně", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "45"
source = "Jíme zdravě ze spíže"
+++
Ingredience ||
-|-
Kuřecí maso | 400 g
Olivový olej | 4 lžíce
Sůl |
Kari | 2 lžíce
Kurkuma | 2 lžíce
Cibule, červená | 1-2 ks
Česnek | 2 stroužky
Mrkev | 2 ks (ca 100 g)
Květákové růžičky | 100 g
Pepř |
Chilli | dle chuti
Zeleninový vývar | 150 g
Kokosové mléko | 400 g
Fazolky, pokrájené | 100 g
1. Pokud pokrm budeme podávat s rýží, nejprve si ji propláchneme a dáme vařit.
1. Kuřecí maso pokrájíme na kostičky.
1. Na pánvi (ideálně stylu wok) rozpálíme lžíci oleje a osmahneme na ní polovinu kuřete, které posypeme cca lžičkou kurkumy a lžičkou kari. Přůbězně mícháme, až bude kuře osmahnuté ze všech stran (max 10 min), vyndáme stranou a ten samý postup zopakujeme se zbylými kuřecími kousky.
1. Mezitím, co se kuže smaží,si pokrájíme cibuli na tenké půlkroužky a to samé uděláme i s mrkví. Česnek oloupeme, ať je připraven na prolisování.
1. Až bude maso osmahlé, tak v té samé pánvi rozehřejeme zbylý olej a přisypeme cibuli. Smažíme tam 2 minutky.
1. Přidáme česnek a necháme to ještě minutku prohřát.
1. Vsypeme mrkev a květák a 3 minutky opékáme.
1. Dále vsypeme zbytek kari a kurkumy, případně trochu chilli. Osolíme, opepříme a promícháme.
1. Přilijeme zeleninový vývar, kokosové mléko a přidáme fazolky. Necháme prohřát a dle potřeby ještě dochutíme.
1. Podáváme s rýží, případně zakysanou smetanou pro zjemnění pálivosti (pokud jste přidali i chilli).
### Tipy
- Zelenina jd obměňovat dle sez=ony a toho, co máme doma. Do pokrmu se hodí třeba i cuketa, brokolice, kousek brambory, paprika, patizon, případně i nějaká směs mražené zeleniny s většími kousky.

View File

@ -31,6 +31,3 @@ Mléko | 500 ml
1. Po 2-5 minutách přidáme cukr.
1. Po 2-5 minutách přilijeme mléko.
1. Přivedeme k varu, vypneme, scedíme a podáváme.
### Tipy
- Čaje je docela dost. Pokud budeme toto množství dělat pouze pro 2 osoby, tak ho nejspíše nezvládneme vypít najednou. Nicméně to nevadí, jelikož si ho můžeme buď další den ohřát a mít ho opět teplý, nebo ho dát přes noc do lednice, vložit do sklenice několik kostek ledu a studený čaj přelít na led. Uděláme si tak velmi osvěžující Ice (Masala) Chai Latté. Doporučuji.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 256 KiB

View File

@ -1,35 +0,0 @@
+++
title = "Mrkvová pomazánka s kešu"
date = 2024-02-17
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = "Kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Ingredience ||
-|-
Mrkev | 150 g
Kokosový olej | 40 g
Kešu | 100 g
Kari koření | 1 lžička
Zeleninový vývar | 100 ml
Citronová šťáva | 4 lžičky
Agávový sirup | 2 lžičky
Sůl |
Pepř |
1. Mrkev omyjeme, osušíme a nastrouháme nahrubo.
1. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej a přisypeme kešu oříšky. Mícháme a restujeme. Pozor hlídáme, oříšky rychle zčernají.
1. Poté přidáme mrkev, mícháme a také restujeme.
1. Vsypeme kari koření, vlijeme vývar, přivedeme k varu a poté sundáme ze sporáku.
1. Přidáme citronovou šťávu, agágový sirup, trochu soli, pepře a zamícháme.
1. Přemístíme do sekáčku a rozmixujeme do hladké pomazánky. Ochutnáme a případně dochutíme.
1. Přendáme do uzavíratelné nádoby, necháme vychladnout, uzavřeme a přemístíme do lednice (tam vydrží až týden).

View File

@ -17,13 +17,13 @@ Ingredience ||
-|-
Niva | 1 balení (100 g)
Jarní cibulka | 1 stonek
Čerstvý sýr | 200 g
Pomazánkové máslo | 1 kelímek
Jogurt, bílý | do 100 g
Česnek | 1 stroužek
Pepř, čerstvě mletý |
1. Nivu rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme do misky.
1. Jarní cibulku nakrájíme najemno a přidáme k nivě.
1. Do misky k sýru přidáme čerstvý sýr a trochu jogurtu. Vymícháváme do hladké struktury. Pokud bude směs příliš tuhá, přidáme ještě jogurt (ten podle chuti a podle toho, jak hustou pomazánku chceme).
1. Do misky k sýru vyklopíme pomazánkové máslo a trochu jogurtu. Vymícháváme do hladké struktury. Pokud bude směs příliš tuhá, přidáme ještě jogurt (s ním podle chuti a podle toho, jak hustou pomazánku chceme).
1. Do pomazánky prolisujeme česnek, trochu opepříme a pořádně zamícháme.
1. Podáváme s čerstvým pečivem.

View File

@ -1,57 +0,0 @@
+++
title = "Odlehčená musaka bez mouky"
date = 2024-02-08
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné"]
[extra]
portions = "4"
time = "60"
source = "DietDoctor.com"
+++
Základ ||
-|-
Lilek | 450 g
Olivový olej | 60 ml
Cibule | 1 ks
Česnek | 2 stroužky
Skořice | 1 lžíce
Paprika mletá | 1 lžíce
Oregano, sušené | 1 lžíce
Sůl | 1 lžička
Pepř, mletý | 1/2 lžičky
Mleté maso, kuřecí (nebo jiné) | 500 g
Rajčatová passata | 120 ml
Sýrová omáčka ||
-|-
Smetana ke šlehání | 180 ml
Cream cheese (např. Philadelphia) | 100 g
Česnek | 1 stroužek
Sůl | 1 špetka
Muškátový oříšek | 1 špetka
Gouda, strouhaná | 230 g
### Základ
1. Troubu předehřejeme na 175°C. Připravíme si pečící mísu (nebo čtyři menší).
1. Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm.
1. Oloupeme si cibuli a česnek. Cibuli pokrájíme nadrbno, česnek můžeme prolisovat.
1. Koření (skořice, paprika, oregano, sůl a pepř) si můžeme smíchat v misce.
1. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přisypeme lilkové kostičky a na středním plameni je smažíme za občasného míchání.
1. Do pánve přidáme cibuli, česnek a směs koření. Za stáleho mícháme smažíme, dokud kostičky cibule a lilku nebudou trochu změklé a zlatavé.
1. Přidáme mleté kuřecí maso, vmícháme a za občasného mícháme počkáme, dokud nebude mleté hotové.(Mezitím můžeme začít vařit sýrovou omáčku).
1. Poté přilijeme passatu a ještě chvíli necháme prolnout chutě. Poté vypneme pod pánvičkou plotýnku.
### Sýrová omáčka
1. V pánvi si smícháme smetanu a krémový sýr a na mírném plameni zahříváme.
1. Poté prolisujeme česnek, osolíme, přisypeme muškátový oříšek a polovinu sýru. Mícháme dokud se sýr nerozpustí a nevznikne krémová omáčka. Připadně můžeme ještě dochutit.
### Přesun do mísy
1. Do mísy přesuneme směs s lilkem a kuřetem, navrch rovnoměrně polijeme sýrovou omáčku a posypeme zbylou strouhanou goudou.
1. Mísu vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut, dokud sýr nezezlátne.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 406 KiB

View File

@ -1,49 +0,0 @@
+++
title = "Orange Chicken"
date = 2024-10-29
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
[extra]
portions = "4"
time = 45
+++
### Maso
Ingredience ||
-|-
Drůbeží maso | 400 g
Vajíčko | 1 ks
Kukuřičný škrob | 100 g
Mouka | 50 g
Sůl |
1. Maso očistíme a nakrájíme na kostky
2. Osolíme jej a přidáme rozšlehané vajíčko
3. Smícháme škrob a mouku a ve směsi obalíme maso
4. Na rozpáleném oleji smažíme maso do zlatova (asi 10 minut)
5. Necháme okapat
### Omáčka
Ingredience ||
-|-
Zázvor | ~2 cm
Česnek | 2-4 stroužky
Jarní cibulka |
Cukr | 20 g
Sojová omáčka |
Pomeranč | 1-2 ks
Chilli |
Kukuřičný škrob |
1. Nasekáme zázvor, česnek a bílou část jarní cibulky
2. Na rozpálené pánvi necháme vše provonět
3. Přidáme pomerančovou šťávu, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr a sojovou omáčku
4. Můžeme přidat chilli dle chutí
5. Necháme zredukovat
6. Zahustíme směsí škrobu a vody
7. Do omáčky přidáme hotové maso a promícháme, ať je maso hezky obalené

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 281 KiB

View File

@ -1,77 +0,0 @@
+++
title = "Ovocný dort s krémem a želatinou"
date = 2024-03-29
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
[extra]
portions = "10"
time = "příprava 45 min + pečení 40 min + chlazení a tuhnutí 60"
source = "korpus z DiaStyl.cz"
+++
Ovoce ||
-|-
Mražené ovoce (viz Tipy) | cca 200 až 300 g
Korpus ||
-|-
Vejce | 3 ks
Březový cukr | 2 lžíce (dle chuti)
Mandlová mouka | 150 g + na vysypání
Prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička
Jedlá soda | 2 lžička
Citronová kůra, sušená bio | 1 špetka
Sůl | 1 špetka
Máslo, rozpuštěné | 40 g + na vymazání
Vanilkový extrakt | pár kapek
Mléko | 1-3 lžíce
Krém ||
-|-
Smetana ke šlehání | 250 g
Škrob | 1 lžička
Čerstvý sýr | 120 g
Březový cukr | 1-2 lžíce
Citronová kůra, sušená bio | 1 špetka
Vanilkový extrakt | pár kapek
Želatina ||
-|-
Agar | 5 g
Odkapaná šťáva z ovoce |
Březový cukr | dle chuti
### Ovoce
1. Mražené ovoce vyndáme včas z mrazáku (ideálně večer předtím), nasypeme ho do cedníku a posadíme nad misku. Díky tomu se odkapaná šťáva zachytí, což se nám hodí na želatinu.
### Korpus
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu o průměru cca 21 cm si vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moukou (nebo můžeme dne i stěny vyložit pečícím papírem a postříkat trochou kokosového oleje).
1. V robotu spolu vyšleháme vejce a březový cukr do pěny. Tento krok je základ úspěchu, můžeme tedy nechat špehat déle.
1. Mezitím si v míse smícháme suché suroviny: mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, citronovou kůru a sůl.
1. Když je vyšlehaná pěna, nalijeme rozpuštěné (ne horké) máslo, vanilkový extrakt a ještě chvíli vyšleháme.
1. Přisypeme suché suroviny a necháme pořádně promíchat.
1. POkud by se těsto zdálo přiliš tuhé, můžeme přidat trochu mléka.
1. Těsto vlijeme do formy a rovnoměrně rozprosřeme.
1. Pečeme 30-40 minut. Po vyndání z troby necháme vychladnout
### Krém
1. Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme do šlehačky společně se škrobem (použijeme ve chvíli, kdy se bojíme, že krém bude příliš tekutý).
1. Přidáme čerstvý sýr, březový cukr dle chuti, citronovou kůru a vanilkový extrakt.
1. Vše zašleháme do krému a dáme stranou.
1. Rovnoměrně rozprostřeme na vychladlý korpus a poklademe (pokrájeným) rozmraženým ovocem.
### Želatina
1. V této části je to jednoduché - postupujeme dle návodu. Já použila Agar od Amylonu a návod jsem si jen zkrátila na polovinu množství:
1. Agar (5g) promícháme v 500 ml vody (tady nalijeme všechnu okapanou šťávu z ovoce a doplníme vodou) a dle potřeby dosladíme.
1. Vaříme 3 minuty, poté necháme mírně vychladnout (měli bychom být schopni do agaru ponořit prst a nespálit se.
1. Opatrně (třeba přes lžíci) naléváme na hotový dort.
1. Celý dort necháme v lednici pořádně zatuhnout. Před krájením objedeme stěny tenkým nožem, aby šel dobře od formy. Podávat můžeme ozdobené ovocem.
### Tipy
- Ovoce používám mražené, jelikož jsem využila i ovocnou šťávu, která mi po rozmrazení zbyla. Stejně by šlo použít i kompotované, jelikož zbyde nějaká šťáva. Čerstvé ovoce je samozřejmě také skvělé, ale nezbyde nic po odkapání, takže pak lze použít buď trochu džusu nebo vodu, nebo můžeme trochu ovoce rozmixovat a naředit ho s vodou a mít tak ovocnou šťávu.

View File

@ -7,12 +7,14 @@ author = "Terezka"
kategorie = ["maso"]
tagy = ["bezlaktózové", "snadné"]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "Delish.com"
+++
Ingredience ||
-|-
Rýžové nudle, široké | 230 g
@ -23,7 +25,8 @@ Vejce | 3 ks
Arašídy | 50 g
Arašídový nebo olivový olej | 5 lžic
Krevety, předvařené | 450 g
Limetkové klínky | na ozdobu
Limetké klínky | na ozdobu
Omáčka ||
-|-
@ -34,6 +37,12 @@ Limetková šťáva | 1 lžíce
Kajenský pepř | 1/4 lžičky
Olej | 1 lžíce
|
|
1. Rýžové nudle uvaříme dle návodu na obalu, slijeme a necháme okapat.
1. Šalotku oloupeme a pokrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Obě suroviny dáme do jedné mističky.
1. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější šikmé kroužky. Dáme do misky.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 164 KiB

View File

@ -1,32 +0,0 @@
+++
title = "Pomazánka z olomouckých tvarůžků"
date = 2024-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "keto", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = "Radka K."
+++
Ingredience ||
-|-
Lučina | 100 g
Lučina Žervé | 80 g
Jogurt | 100-150 g
Olomoucké tvarůžky | 100 g
Sladká paprika, mletá | 1 špetka
Sůl |
Pepř |
Jarní cibulka | dle chuti
1. V míse smícháme lučinu, lučinu žervé a asi dvě lžíce jogurtu.
1. Do směsi nastrouháme olomoucké tvarůžky (jemně nebo hrubě, to je na naší chuti, také můžeme "půl napůl").
1. Zamícháme, ochutíme sladkou paprikou, čerstvě mletým pepřem a dle potřeby solí.
1. Dle chuti můžeme přidat trochu najemno narájené jarní cibulky, nebo si ji nechat až na ozdobení.
1. Můžeme podávat okamžitě, nebo nechat chutě uležet. Skvěle chutná s čerstvým pečivem.

View File

@ -1,32 +0,0 @@
+++
title = "Pražená dýňová semínka"
date = 2024-10-19
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "3"
time = "30"
+++
Ingredience ||
-|-
Semínka vydlabaná z dýně |
Olej | 1 lžíce
Sůl |
Koření dle chuti |
1. Trubu si předehřejeme na 160°C. Plech si vyložíme pečícím papírem.
1. Prstama očištíme semínka od dužiny a zbylou dužinu můžeme případně přidat k pokrmu z dýně, který třeba zrovna děláme.
1. Semínka propláchneme a vložíme je na 10 minut do vroucí vody. Poté je scedíme, propláchneme studenější vodou a osušíme papírovou utěrkou.
1. Poklademe je na plech, postříkáme trochou oleje, promícháme, trochu osolíme a dle chuti můžeme přidat koření (sladká paprika, rozmarýn atp)
1. Plech dáme do trouby. Pečeme 20-30 minut, často promícháváme. Semínka jsou hotová až budu lehce zhnědlá.
1. Po vyndání z trouby je můžeme rovnou přesypat do misky a podávat. Jsou totiž zchladlá do 5 min.
### Tipy
- Druhou možností přípravy semínek: namísto trouby je můžeme opražit na pánvi. To zabere nějakých 10-15 minut. Předchozí příprava je stejná. Nicméně z trouby chutnají lépe.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 370 KiB

After

Width:  |  Height:  |  Size: 262 KiB

View File

@ -20,7 +20,6 @@ Studená voda | 2 lžíce
Cibule | 1 ks
Mletý pepř |
Oregano |
Sůl |
Strouhanka | 3 lžíce
Omáčka ||
@ -30,8 +29,8 @@ Bobkové listy | 3 ks
Pepř | 6 kuliček
Nové koření | 6 kuliček
Masox | 1 kostka
Máslo | 2 lžíce
Hladká mouka | 2 lžíce
Olej | 2 lžíce
Hladká mouka | 4 lžíce
Rajský protlak | 140 g
Cukr | 2 lžíce
Skořice | 1 lžička
@ -48,13 +47,13 @@ Sůl |
1. Do středního hrnce vlijeme vodu, přidáme bobkový list, pepř, nové koření a masox. Přivedeme k varu.
1. Vložíme masové kuličky a necháme 10 minut povařit.
1. Kuličky vyndáme z vody. Pokud chceme, můžeme dát kuličky na 10 minut do trouby předehřáté na 250°C, nebo je osmnahnout na pánvi.
1. Kuličky vyndáme z vody. Pokud chceme, můžeme dát kuličky na 10 minut do trouby předehřáté na 250°C. Budou tím hezky křupavé.
1. Z hrnce přelijeme kořeněnou vodu přes sítko. Osobně používám skleněnou odměrku.
1. Hrnec si vytřeme kuchyňským ubrouskem, aby nebyl mokrý (nebo vymyjeme a utřeme do sucha).
1. V hrnci rozpustíme máslo.
1. Hrnek si vytřeme kuchyňským ubrouskem, aby nebyl mokrý (nebo vymyjeme a utřeme do sucha).
1. Do hrnce vlijeme olej a necháme rozehřát.
1. Poté přidáme zbylé kostky cibule a osmahneme.
1. Přisypeme mouku a mícháme (ideálně metličkou). Usmažíme tak jíšku. Mouka nesmí zhnědnout.
1. Poté po malých dávkách přiléváme přecezený vývar. Další várku přiléváme až ve chvíli, když je předchozí zcela vmíchaná.
1. Do tohoto základu vmícháme rajský protlak, cukr, skořici, citronovou šťávu a trochu osolíme. Dále upravíme dle chuti
1. Pokud jsme kuličky nedávali opéct, v tuto chvíli je přidáme do omáčky ještě zahřát.
1. Pokud jsme kuličky nedávali do trouby opéct, tak v tuto chvíli je přidáme do omáčky ještě zahřát.
1. Servírujeme s masovými kuličkami a těstovinami nebo třeba [rychlými hrníčkovými knedlíky](@/rychle-hrnickove-knedliky/index.md) - jak má kdo rád.

View File

@ -1,70 +0,0 @@
+++
title = "Rebarborový koláč s tvarohem (Low Carb)"
date = 2024-05-08
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné"]
[extra]
portions = "10"
time = "60"
source = "JidelniPlan.cz"
+++
Těsto ||
-|-
Mandlová mouka | 100 g
Kokosová mouka | 15 g
Máslo, rozpuštěné | 75 g
Březový cukr | 20 g
Vaječný žloutek | 2 ks
Kypřící práček bez fosfátů | 2 lžičky
Guarová guma | 1 lžička
Citronová kůra | 1 lžička
Náplň ||
-|-
Tvaroh, tučný | 250 g
Březový cukr | 20 g
Vanilkový exktrakt | pár kapek
Vaječný bílek | 2 ks
Rebarbora | 300 g
Drobenka ||
-|-
Mandlová mouka | 50 g
Kokosová mouka | 20 g
Máslo, rozuštěné | 30 g
Březový cukr | 10 g
### Těsto
1. Všechny ingredience smícháme dohromady (tady dobře poslouží robotický mixér).
1. Připravíme si koláčovou formu a vyložíme ji pečícím papírem.
1. Do formy vložíme těsto a rukama ho rozprostřeme po celém dnu a vytvoříme vyvýšené okraje.
1. Dáme zatím odpočinout do lednice.
1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
### Náplň
1. Všechny ingredience smícháme dohromady a zatím dáme stranou.
1. Rebarboru omyjeme a nožíkem oloupeme stonky. Poté jí pokrájíme na malé kostičky.
### Drobenka
1. Do misky vložíme všechny ingredience a rukou promačkáváme, dokud nebudou krásně spojené.
1. Těsto vyndáme z lednice, nalijeme do něj tvarohovou náplň Rozprostřeme stěrkou.
1. Náplň posypeme rebarborou a opět lehce rozprostřeme.
1. Koláč rovnoměrně posypeme drobenkou.
1. Vložíme do trouby na 35 minut.
### Tipy
- Rebarbora nebude nakonec tak nakyslá, jak bychom čekali. Kdo má rád kyselejší dezerty, může ubrat z gramáže rebarbory a doplnit ji například rybízem.
### Tipy
-
-
-

View File

@ -1,34 +1,31 @@
+++
title = "Mexická polévka"
title = "Rychlá mexická polévka"
date = 2021-01-04
author = "Terezka & Emil"
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["pikantní", "bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "6"
portions = "4"
time = "20"
source = "Jak jíme zdravě v zimě"
+++
Ingredience ||
-|-
Hověyí mleté maso | 350 g
Cibule bílá | 1 ks
Cibule bílá | 1 ks.
Cibule červená | 1 ks
Olivový olej | 2 lžíce
Červené fazole sterilizované | 400 g
Kukuřice sterilizovaná | 340 g
Rajčata krájená sterilizovaná | 400 g
Hovězí vývar | 1 litr
Koriandr |
Kuřecí bujón | 2 ks
Koriand list sušený | 1 větší špetka
Tabasco |
Pepř |
Sůl |
Přílohy & zdobení ||
-|-
Tortilla | 4 ks
Limetka | 1 ks
Zakysaná smetana | 1 kelímek
@ -36,22 +33,21 @@ Zakysaná smetana | 1 kelímek
Mix koření ||
-|-
Sůl | 1 lžička
Mleté chilli | 1 lžička
Černý pepř | 1 lžička
Kmín | 1/2 lžičky
Římský kmín | 1/2 lžičky
Mletý kmín | 1/2 lžičky
Paprika | 1/2 lžičky
Sušený česněk | 1/2 lžičky
Sušená cibule | 1/2 lžičky
Oregano | 1/2 lžičky
Chilli vločky |
Chilli vločky | 1/4 lžičky
1. Cibule nakrájíme nadrobno.
1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibulku (asi 2 minuty).
1. Přidáme a osmahneme maso a směs koření.
1. Mezitím slijeme a lehce propláchneme fazole a kukuřici.
1. Přilijeme všechny tři plechovky - fazole, kukuřice a rajčata.
1. Přilijeme vývar a povaříme asi 10 minut.
1. Přidáme koriandr a sundáme z plotny.
1. Do plechovky od rajčat vlijeme vodu a nalijeme jí do hrnce. Takto ještě jednou, takže v hrnci budou dvě plechovky vody.
1. Přidáme bujón, koření, koriandr a na mírném ohni povaříme asi 10 minut.
1. Mezitím nasucho rozpálíme menší pánev. Vezmeme tortillu, namočíme si ruku a potřeme ji, aby byla vlhká. Tortilly postupně z obou stran opečeme na pánvi.
1. Tortilly rozkrájíme na čtvrtiny.
1. Polévku ochutíme tabascem (případně i solí a pepřem).
@ -59,4 +55,4 @@ Chilli vločky |
### Tipy
- Do polévky se hodí i hotové kuřecí maso. Stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.
- Do polévky se hodí i kuřecí maso. Například pokud nám zbylo zpracované maso ze včerejšího oběda, stačí ho natrhat a přidat společně s konzervami.

View File

@ -18,8 +18,8 @@ Ingredience ||
-|-
Šunka od kosti | 200 g
Máslo, změklé | 40 g
Krémový sýr | 70 g
Hořčice, plnotučná | 30 g
Krémový sýr | 60 g
Hořčice, plnotučná | 40 g
Sůl |
Pepř |
@ -30,4 +30,4 @@ Pepř |
### Tipy
- Pokud máte rádi dijonskou hořčici, můžeme jí přidat společně s plnotučnou (např. 20 g plnotučné a 10 g dijonské).
- Pokud máte rádi dijonskou hořčici, můžeme jí přidat společně s plnotučnou (např. 30 g plnotučné a 10 g dijonské).

View File

@ -1,7 +1,7 @@
+++
title = "Svíčková neboli hovězí na smetaně"
date = 2021-05-16
author = "Terezka, Emil"
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
@ -12,58 +12,28 @@ tagy = ["bezlepkové", "omáčka", "pečené"]
portions = "4"
time = "300"
source = "KuchařkaProDceru.cz"
source_url = "https://www.kucharkaprodceru.cz/svickova-na-smetane-recept/"
+++
### Příprava masa
Pečené maso ||
-|-
Hovězí zadní (kýta) | ~800 g
Špek | ~100 g
1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly.
1. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru.
1. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed.
1. Přečnívající konce špeku odřízneme.
1. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal).
1. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku.
1. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran.
1. Opečené maso přendáme do pekáčku.
### Zelenina
Zelenina ||
-|-
Špek | 100 g
Hovězí zadní (kýta) | 800 g
Sůl |
Pepř |
Cibule | 2 ks
Mrkev | 2-3 ks
Celer | 1/2 ks
Celer, středně velký | 1/2 ks
Petržel | 1-2 ks
Máslo | 2 lžíce
Sádlo | 2 lžíce
Cukr | 3 lžíce
Ocet | 2-3 lžíce
Hořčice | 1 lžíce
Hovězí vývar | 500 ml
Hovězí vývar (nebo voda) | 500 ml
Černý pepř | 5 kuliček
Nové koření | 5 kuliček
Bobkový list | 1 ks
1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat).
1. Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky.
1. Do výpeku z masa nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí.
1. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody.
1. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat.
1. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit.
1. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou).
1. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu.
1. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list.
1. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h) při 180 stupních.
1. Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme.
1. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C.
### Příprava omáčky
Omáčka ||
-|-
Máslo | 25 g
@ -73,6 +43,25 @@ Sůl |
Pepř |
Smetana ke šlehání | 200 ml
### Příprava masa
1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly.
1. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru.
1. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed.
1. Přečnívající konce špeku odřízneme.
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal).
1. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku.
1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat). Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky.
1. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran. Opečené maso přendáme do pekáčku.
1. Do výpeku nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí.
1. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody.
1. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat.
1. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit.
1. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou).
1. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list.
1. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h). Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme.
1. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C.
### Příprava omáčky
1. Šťávu ze směsi přecedíme a dáme zatím stranou.
1. Zeleninu propasírujeme do misky.
1. Do hrnce (může být ten samý v jakém se osmahlo maso) vložíme máslo a rozehřejeme ho.
@ -86,4 +75,4 @@ Smetana ke šlehání | 200 ml
### Tipy
- Vyzkoušeno i s kořenovou zeleninou na svíčkovou (mraženou).
- Pokud zpečenou směs nechceme pasírovat, ale rozmixovat, tak můžeme. Koření je však potřeba vylovit. Pro jednodušší vyndání je možné všechno koření svázat do plátýnka. Počítejme však s tím, že omáčka bude mnohem hustší, jelikož v ní zůstane všechna vláknina ze zeleniny. Nejspíše zhostne dále i po rozležení, takže případně počítejme s lehkým naředěním uleželé omáčky.
- Pokud úpečenou směs nechceme pasírovat, ale rozmixovat, tak můžeme. Koření je však potřeba vylovit. Pro jednodušší ǘyndání je možné všechno koření svázat do plátýnka.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 99 KiB

View File

@ -1,45 +0,0 @@
+++
title = "Sýrová omáčka"
date = 2024-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "omáčka", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "2-4"
time = "10"
source = "KetoDietApp.com"
+++
Jednoduchá, rychlá a výtečná omáčka, která se hodí naprosto ke všemu - dušená zelenina, masové steaky, pečené či smažené ryby, dip k pečeným bramborám či kroketám atp. Zároveň se díky různým kombinacím sýru jen tam neomrzí.
Ingredience ||
-|-
Smetana ke šlehání | 60 ml
Máslo | 30 g
Tvrdý sýr (viz Tipy) | 60 g
Měkký sýr (viz Tipy) | 60 g
Koření dle chuti |
Pepř, čerstvě mletý |
1. Do rendlíčku vlijeme smetanu a přidáme máslo. Nad nízkým plamenem zahřejeme a při tom mícháme.
1. Přidáme tvrdý a měkký sýr, koření a čerstvě mletý pepř a mícháme, dokud se vše nespojí do omáčky.
1. Můžeme zahřívat dalších 3-5 minut dle potřeby hustoty omáčky. Hlídáme, aby se nezačala vařit, protože jinak se oddělí tuk od hmoty a nemuselo by se to vše opět spojit.
1. Pokud bude omáčka moc tuhá, můžeme ještě naředit 1-2 lžícemi smetany či vody.
### Tipy
- V receptů se uvádí 2-4 porce, což je velký rozdíl, nicméně záleží, jak chcete omáčku použít. Pokud s ní máte v plánu zalít třeba špagety s masovými kuličkami, tak je to porce pro dva. Nicméně pokud bude omáčka složit jen jako přeliv steaku, tak vyzbyde na čtyři porce.
- Ohledně sýrů - vždy jeden zvolte výraznější a druhý jemnější. Možné příklady kombinací mohou být:
- krémový sýr* + tvrdý kozí sýr
- krémový sýr + švýcarský sýr
- měkký ovčí sýr + Pecorino Romano (případně místo smetany kozí smetanu)
- měkký kozí sýr + parmezán
- krémový sýr + modrý sýr (Roquefor, Gorgonzola atp)
- krémový sýr + brie
* krémovým sýrem je myšlen sýr typu Philadelphia (creme cheese)
- S kořením dle potřeby a dle toho, co se vám hodí ke konkrétní kombinaci sýrů. V kombinaci krémov sýr a gorgonzola se hodí trochu italských bylinek, sušený česnek a trochu sušené cibule. Kromě sušeného koření se určitě nebojte přidat třeba čerstvě pokrájenou petržel, pažitku nebo i trochu bazalky.

View File

@ -36,7 +36,7 @@ Pepř |
1. Vejce si uvaříme natvrdo. Pokud máme lehce rádi lehce tekoucí žloutek, stačí vařit 6 minut.
1. Mezitím si připravíme si velkou mísu a nasypeme do ní mix salátových listů a rukolu. Pokud máme rádi menší sousta, můžeme rukolu ještě pokrájet.
1. Rajčata omyjeme a pokrájíme na poloviny.
1. Šalotku zbavíme slupky a pokrájíme na drobné kostičky.
1. Šalotku zbaíme slupky a pokrájíme na drobné kostičky.
1. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a pokrájíme na kostičky.
1. Vše pokrájené přidáme do mísy a promícháme.
1. Do menší uzavíratelné sklenice dáme všechny ingredience na zálivku, dle chuti sůl a pepř, sklenici uzavřeme a protřepeme.

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 176 KiB

View File

@ -7,6 +7,7 @@ author = "pdostal"
kategorie = ["nápoje"]
tagy = ["alkohol"]
[extra]
portions = "1 lahev"
time = "30"
@ -16,13 +17,13 @@ source_url = "https://www.facebook.com/zufanek/posts/pfbid034o7uw1trRsf7GdvDWmG4
Ingredience ||
-|-
Vaječné žloutky | 4
Moučkový cukr | 70 g
Smetana ke šlehání | 220 ml
vaječné žloutky | 4
moučkový cukr | 70 g
smetana ke šlehání | 220 ml
Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml
Rum Casa Eminente | 30 ml
Kvalitní brandy | 30 ml
Vanilkový lusk | 1
rum Casa Eminente | 30 ml
kvalitní brandy | 30 ml
vanilkový lusk | 1
1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička.
2. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou.

View File

@ -26,7 +26,7 @@ Pokud nemáte teploměr, vůbec se tím nestresujte a orientujte se jen podle hu
Ingredience ||
-|-
vaječné žloutky | 6
tuzemák (nebo něco jiného dobrého) | 250 ml
tuzemák (nebo něco jiného dobrého | 250 ml
kondenzované mléko (9 % tuku, neslazené) | 100 ml
smetana (30 % tuku) | 250 ml
moučkový cukr | 200g

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 170 KiB

View File

@ -1,31 +0,0 @@
+++
title = "Vajíčková pomazánka"
date = 2024-09-09
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "keto", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "10"
source = "Jíme zdravě ze spíže"
+++
Ingredience ||
-|-
Jarní cibulku | 1 stonek
Vejce, natvrdo (vařená 9 min) | 6 ks
Dijonská hořčice | 1 lžička
Citronová šťáva | 1 lžička
Krémový sýr (philadelphia apod) | 200 g
Sůl |
Pepř |
1. Jarní cibulku nakrájíme najemno a přesypeme do misky.
1. K cibulce přidáme vejce, která nastrouháme najemno (či dle naší chuti můžeme i nahrubo).
1. Přidáme zbylé suroviny - hořčici, citronovou šťávu, krémový sýr a trochu osolíme a opepříme.
1. Pořádně promícháme, případně dochutíme.
1. Podávat můžeme ihned nebo necháme uležet v lednici. Skvělé chutná s čerstvým pečivem.

View File

@ -41,7 +41,7 @@ Chilli paprička, volitelná, na tenká kolečka | 1 ks
Sůl |
Pepř, čerstvě mletý |
Neprve si připravíme všechny suroviny do růžných miseček nebo na talířky či prkénko. U vaření tohoto porkmu musíme být svižní a nebude čas na krájení nebo odvažování ingrediencí v průběhu.
Neprve si připravíme všechny suroviny do růžných miseček nebo na talířkky či prkénko. U vaření tohoto porkmu musíme být svižní a nebude čas na krájení nebo odvažování ingrediencí v průběhu.
### Příprava masa

View File

@ -1,5 +1,5 @@
+++
title = "Vepřové plátky na citronové šalvěji"
title = "Vepřové plátky na cistronové šalvěji"
date = 2023-02-20
author = "Terezka"

Binary file not shown.

Before

Width:  |  Height:  |  Size: 216 KiB

View File

@ -1,39 +0,0 @@
+++
title = "Zapečená krkovice s bramborem"
date = 2023-11-21
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné"]
[extra]
portions = "6"
time = "30"
+++
Ingredience ||
-|-
Vepřová krkovice | 6 plátků (~1 cm)
Brambory | 5 velkých kusů
Cibule | 3 velké kusy
Česnek | 1-2 stroužky
Třtinový cukr |
Niva |
Smetana |
Tymián |
Rozmarýn |
Vepřové sádlo |
Sůl |
Pepř |
1. Na pánvi rozpustíme trochu sádla a osmažíme cibuli nakrájenou na měsíčky.
1. Když začne chytat zlatou barvu, zasypeme trochou cukru a necháme zkaramelizovat. Na chvilku přidáme i na plátky nakrájený česnek.
1. Hotovou cibuli přendáme do zapékací mísy.
1. Osolíme a opepříme jednu stranu plátků masa a na dalším sádle osmažíme do zlata. Můžeme přidat i trochu rozmarýnu a tymiánu.
1. Osolíme a opepříme druhou stranu a osmažíme.
1. Hotové maso vyložíme na cibuli.
1. Brambory pokrájené na větší měsíčky opět osolíme, opepříme, přidáme tymián, rozmarýn a osmažíme na sádle do zlatova.
1. Hotové brambory položíme na maso.
1. Dáme péct do předehřáté trouby na asi 200°C.
1. Když jsou brambory skoro hotové (ne rozvařené), zasypeme je sýrem a necháme jej rozpustit.

View File

@ -1,17 +1,17 @@
+++
title = "Zapečená ricotta s rajčaty"
date = 2022-01-20
author = "Terezka & Emil"
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = "40"
source = "Apetit"
source_url = "https://www.apetitonline.cz/recept/zapecena-ricotta"
source = "Apetit Online.cz"
+++
Ingredience ||
@ -20,25 +20,26 @@ Máslo | 25 g
Parmezán, strouhaný | 50 g
Cherry rajčata | 300 g
Česnek | 1 stroužek
Olivový olej |
Balzamikový ocet |
Olivový olej | 1 lžíce
Sůl |
Pepř |
Ricotta | 500 g
Vejce | 6 ks
Zakysaná smetana | 200 g
Tymián | 2 lžičky
1. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 180°C. Troubu bez horkovzduchu na 200°C.
1. Zapékací formu (~32x21 cm) vymažeme máslem a vysypeme parmezánem.
1. Připravíme si pečící plech a vyložíme jej pečícím papírem.
1. Zapékací formu (cca 36x24 cm) vymažeme máslem a vysypeme parmezánem.
1. Připravíme si pečící plech (klidně menší) a vyložíme pečícím papírem.
1. Rajčátka překrájíme na poloviny a přesuneme do střední mísy.
1. Česnek rozdrtíme plochou nože, pokrájíme a přidáme k rajčátkům.
1. Přilijeme olej, osolíme, opepříme, zakapeme balzamikovým octem, promícháme a přesypeme na připravený pečící plech.
1. Česnek rozdrtíme plochou nože a pokrájíme na velmi malé kostičky. Přidáme k rajčátkům.
1. Přilijeme olej, osolíme, opepříme, promícháme a přesypeme na připravený pečící plech.
1. Plech dáme do trouby na 15 minut.
1. Mezitím si vyšleháme ricottu s vejci.
1. Přidáme zakysanou smetanu a promícháme.
1. Přisypeme 1 lžičku tymiánu, osolíme a opepříme.
1. Směs vlijeme do vymazané formy.
1. Hotová rajčátka přendáme na směs.
1. Posypeme zbylou lžičkou tymiánu, zakapeme oliovovým olejem a vložíme do trouby.
1. Pečeme ~20 minut, dokud se směs nezpevní.
1. Hotová rajčátka přendáme na směs. Troubu nevypínáme.
1. Posypeme zbylou lžičkou tymiánu a vložíme do trouby.
1. Pečeme 20-25 minut.
1. Servírovat můžeme teplé, například se salátkem, nebo i studené.

View File

@ -1,31 +0,0 @@
Webové stránky s recepty postavené na generátoru [Zola](https://www.getzola.org/).
## Příprava pro vývoj
1. Nainstalovat [Zolu](https://www.getzola.org/)
1. Naklonovat repozitář, například `git clone git@git.0x45.cz:em/receptty.org.git`
1. Spustit Zolu pro vývoj: `zola serve`, nebo vygenerovat statické HTML: `zola build`
## Jak přidat recept
Ve složce `content` stačí vytvořit novou složku. Její název bude zároveň URL budoucího receptu. Ve složce s receptem musí být soubor `index.md`, který obsahuje header:
```
+++
title = "Název receptu"
date = 2024-01-01
author = "Autor"
[taxonomies]
kategorie = ["category"]
tagy = ["tag1", "tag2"]
[extra]
portions = "1"
time = "120"
source = "Název zdroje"
source_url = "URL zdroje"
+++
```
Taxonomie a metadata v sekci `[extra]` jsou nepovinná. Součástí složky může být zároveň obrázek s názvem `img.jpg`, který se použije pro náhled receptu.

View File

@ -7,7 +7,7 @@ table {
th {
width: 100%;
padding: 0 .5em .5em .5em;
padding: .5em;
font-size: 1.5em;
}

View File

@ -118,7 +118,7 @@ main {
margin-bottom: .5em;
}
.pagination, .pagination>a {
.pagination {
display: flex;
align-items: center;
justify-content: center;

View File

@ -7,7 +7,6 @@
<title>{% block title %}{{ config.title }}{% endblock title %}</title>
<link rel="stylesheet" href="{{ get_url(path="/style.css") }}" type="text/css">
<link rel="stylesheet" href="{{ get_url(path="/icons.css") }}" type="text/css">
{% block head_extra %}{% endblock head_extra %}
</head>
<body>
<nav>

View File

@ -10,25 +10,21 @@
{% endif %}
>
<a href="{{ recipe.permalink }}">
<div class="image" style="background-image: url('{{ macro::recipe_preview_image(recipe=recipe) }}')"></div>
{% set_global image = "../static/temp.jpg" %}
{% for asset in recipe.assets %}
{% if asset is matching("[img.](jpg|png)$") %}
{% set_global image = asset %}
{% break %}
{% endif %}
{% endfor %}
{% set image = resize_image(path=image, width=300, height=300, op="fill") %}
<div class="image" style="background-image: url('{{ image.url }}')"></div>
<div class="title">{{ recipe.title }}</div>
{% if recipe.date %}<span class="date">{{ recipe.date | date(format="%d.%m.%Y") }}</span>{% endif %}
</a>
</article>
{% endmacro print_recipe %}
{% macro recipe_preview_image(recipe) %}
{%- set_global image = "../static/temp.jpg" %}
{%- for asset in recipe.assets %}
{%- if asset is matching("[img.](jpg|png)$") %}
{%- set_global image = asset %}
{%- break %}
{%- endif %}
{%- endfor %}
{%- set image = resize_image(path=image, width=300, height=300, op="fill") %}
{{- image.url -}}
{% endmacro recipe_preview_image %}
{% macro pagination() %}
{% if paginator.previous %}
<a href="{{ paginator.previous }}"><span class="icon icon-arrow-left2"></span></a>

View File

@ -1,12 +1,6 @@
{% extends "base.html" %}
{% block title %}{{ config.title }} &mdash; {{ page.title }}{% endblock title %}
{% block head_extra %}
<meta property="og:title" content="{{ page.title }}">
<meta property="og:url" content="{{ config.base_url }}">
<meta property="og:image" content="{{ macro::recipe_preview_image(recipe=page) }}">
<meta property="og:type" content="article">
{% endblock head_extra %}
{% block content %}
<main class="recipe">