Compare commits

...

3 Commits

Author SHA1 Message Date
fe65dd694d Drone CI build a deployment
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing
2022-09-28 11:20:31 +02:00
786267a048 Nové recepty 2022-09-12 18:17:37 +02:00
757ed07cfa Upraven poměr vody, přidány instrukce do postupu 2022-09-06 16:47:22 +02:00
12 changed files with 224 additions and 5 deletions

24
.drone.yml Normal file
View File

@ -0,0 +1,24 @@
kind: pipeline
name: default
steps:
- name: build
image: debian
commands:
- apt-get -q update && apt-get -yq install wget
- wget -q https://github.com/getzola/zola/releases/download/v0.16.1/zola-v0.16.1-x86_64-unknown-linux-gnu.tar.gz
- tar zxf zola-v0.16.1-x86_64-unknown-linux-gnu.tar.gz
- ./zola build
- name: deploy
image: drillster/drone-rsync
settings:
hosts: [ "0x45.cz" ]
user: drone
source: public/*
target: /srv/www/receptty.org
recursive: true
delete: true
environment:
RSYNC_KEY:
from_secret: rsync_private_key

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 3.1 MiB

View File

@ -0,0 +1,43 @@
+++
title = "Chléb s droždím a zakysanou smetanou"
date = 2022-09-11
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pečivo"]
tagy = ["levné", "pečené", "snadné"]
[extra]
portions = "1 bochník "
time = "160"
source = "časopis Gurmet"
+++
Ingredience ||
-|-
Voda, vlažná | 200 ml
Čerstvé droždí | 42 g
Cukr | 1 lžička
Žitná chlebová mouka | 205 g
Celozrnná pšeničná mouka | 100 g
Hladká pšeničná mouka | 200 g
Sůl | 1 lžička
Kmín, mletý | 1-2 lžičky
Balsamikový ocet | 1 lžíce
Zakysaná smetana | 150 g
1. V míse smícháme vodu, droždí, cukr a necháme 15 minut stranou.
1. V menší míse si smícháme mouky, sůl a kmín.
1. Když je kvásek vzešlý, přisypeme k němu tuto sypkou směs, balzamiko a zakysanou smetanu.
1. Těsto hněteme tak dlouho, až nám vznikne pěkné hladké těsto. Necháme ho v míse, tu přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout 40 minut.
1. Poté znovu těsto prohněteme a dáme kynout ještě na 30 minut.
1. Mezitím si připravíme dlouhou oválnou formu nebo srnčí hřbet a vysypeme ho formou.
1. Z těsta vytvoříme oválnýá bochánek a vložíme do formy. Nařízneme mělkým řezem a necháme ještě 30 minut kynout.
1. Troubu si předehřejeme na 200°C a na dno si vložíme misku nebo plech s vodou.
1. Chléb ve formě vložíme do trouby na 15 minut.
1. Poté troubu ztlumíme na 180°C a pečeme ještě 30 minut.
### Tipy
- Pokud nemáme podlouhlou formu nebo srnčí hřbet, nevadí. Jen se chléb trochu rozplácne. A před pečením ho nařízneme velmi lehce a určitě ne hluboko.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 4.8 MiB

View File

@ -0,0 +1,39 @@
+++
title = "Křupavé zeleninové závitky"
date = 2022-09-11
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["zelenina"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "pečené", "vegetarian"]
[extra]
portions = "4"
time = ""
source = "Jíme Jinak.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule | 1 ks
Mrkev | 2 ks
Zelí bílé | 1/2 střední hlávky
Olej |
Majonéza | 3 lžíce
Umeocet | 1 lžíce
Rýžový papír | 6-10 ks
1. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Mrkev nastrouháme nahrubo, zelí nakrouháme najemno.
1. Do široké pánve kápneme trochu oleje, rozehřejeme ho a osmahneme na něm cibuli a mrkev. Po chvíli přidáme i zelí a za občasného míchání restujeme 10 minut.
1. Mezitím si troubu předehřejeme na 180°C, plech vyložíme papírem na pečení.
1. Poté stáhneme z plotny a necháme chvilku vychladnout. Přidáme majonézu a ochutíme umeoctem. Je celkem slaný, němělo by být potřeba dále dochucovat solí.
1. Do talíře (nebo třeba pánvičky) s širokým dnem si nalijeme teplou vodu, do které budeme namáčet rýžové papíry.
1. Dalším krokem je balení závitků: rýžový papír namočíme na pár sekund do teplé vody, přendáme ho na prkýnko a doprostřed dáme trochu zeleninové náplně (nedáváme moc, jinak nepůjdou pořádně zabalit). Nejprve přehneme část papíru, která je blíž u nás, směrem na směs. Poté ji přidržujeme ukazováčkama a prsteníčkem a malíčkem zvedáme strany papíru. Nakonec překulíme směrem od nás a tím vznikne balíček. Závitky dobře utahujeme.
1. Závitky pokládáme na připravený plech spojem dolů. Postříkáme nebo potřeme trochou oleje a dáme péct na 20 minut. V polovině pečení otočíme a potříkáme (potřeme) olejem i z této strany.
1. Podáváme například s obilovinou a nakvašenou zeleninou, nebo jen tak na svačinu.
### Tipy
- Při postupu balení je více možností. Buď popsaná varianta "u mě - strany - ode mě" nebo můžeme zkusit "strany - u mě - ode mě". Záleží na nás, co nám bude vyhovovat. Hlavní je váleček dostatečně utáhnout. Ale nechceme papír roztrhnout, takže jemně.
- Zeleninu můžeme dát do směsi téměř jakoukoli, kterou doma najdeme - červená řepa (uvařená), pórek, kedlubna, paprika (na tenké proužky) nebo třeba i tofu či tenké proužky kuřecích prsou.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 2.9 MiB

View File

@ -0,0 +1,38 @@
+++
title = "Masová omáčka na špagety"
date = 2022-09-11
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["maso", "těstoviny a rýže"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "snadné", "z jednoho hrnce"]
[extra]
portions = "4"
time = "60"
+++
Ingredience ||
-|-
Cibule | 1 ks
Mrkev | 1 střední kus
Pórek | 1/4 kusu
Česnek | 3 stroužky
Ghí nebo olivový olej | 1,5 lžíce
Mleté maso mix | 500 g
Worchesterová omáčka | 1 lžička
Bílé víno | 100 ml
Rajčata loupaná krájená sterilizovaná | 400 g (1 plechovka)
Směs bylinky (viz Tipy) | 1 lžíce
1. Cibuli a mrkev pokrájíme na drobné kostičky. Pórek na tenká půlkolečka a česnek oloupeme a prolisujeme.
1. V hrnci se širokým dnem rozehřejeme ghí a přisypeme cibuli, mrkev a pórek. Necháme opékat do změknutí mrkve.
1. Přidáme maso, osolíme, opepříme, přisypeme asi oplovinu itelských bylinek a přilijeme pár kaper worchestrové omáčky. Za občasného míchání opékáme.
1. Přilijeme víno a necháme vypařit.
1. Vlijeme plechovku rajčat, přidáme prolisovaný česnek a zbytek bylinek. Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni pokrm dusíme.
### Tipy
- Směs bylinek jsem přivezla ze zahraničí a ve složení je oregano, bazalka, sušené rajče, sůl, česnek. Můžeme nahradit jinou směsí, například "Italské bylinky" se běžně prodávají v obchodech, nebo si je můžeme namíchat dle libosti a aktuální chuti sami přímo pro pokrm do mističky a pak postupně přidávat.

View File

@ -24,19 +24,19 @@ Majonéze | 2 - 3 lžíce
Citronová šťáva | 1 lžička
Sůl |
1. Rýži aspoň třikrát propláchneme a uvaříme v rýžovaru nebo klasicky na plotně v hrnci. Poměr rýže a vody je 1:2.
1. Rýži aspoň třikrát propláchneme a uvaříme v rýžovaru nebo klasicky na plotně v hrnci. Poměr rýže a vody je 1:1,5.
1. Mezitím si připravíme náplň - smícháme tuňáka, majonézu, citronovou šťávu a sůl. Necháme v lednici uležet.
1. Uvařenou rýži necháme vychladnout.
1. Z uvedeného množství rýže vychází tři až čtyři bochánky.
1. připravíme si menší misku a kus potravinové fólie. Fólii vložíme do misky a lehce ji potřeme vodou (aby se nám rýže tolik nelepila).
1. Připravíme si menší misku a kus potravinové fólie. Fólii vložíme do misky a lehce ji potřeme vodou (aby se nám rýže tolik nelepila).
1. Na fólii vložíme zhruba jednu až dvě lžíce rýže. Lehce jí přitlačíme, aby držela na dně misky. Vložíme lžíci tuňákové směsi doprostřed misky s rýží a přikryjeme další lžící rýže.
1. Nyní vezmeme kraje potravinové fólie, spojíme je nad miskou k sobě a trochu zamotáme, aby rýže nevypadla. Chytneme ji tak, abychom mohli fólii s rýží vyjmout z misky a v rukou vytvoříme bochánek. Lehce stlačujeme, aby se rýže hezky spojila, ale zároveň nesmíme protrhnout fólii.
1. Nyní vezmeme kraje potravinové fólie, spojíme je nad miskou k sobě a trochu zamotáme, aby rýže nevypadla. Chytneme ji tak, abychom mohli fólii s rýží vyjmout z misky a v rukou vytvoříme bochánek. Lehce stlačujeme, aby se rýže hezky spojila, ale zároveň nesmíme protrhnout fólii. Cílem je, abychom měli rýžový bochánek naplněný tuňákovou majonézou a ta by neměla nikde vytékat.
1. Vytvarovaný bochánek vyjmeme z fólie a vložíme na talíř. Máme hotové jedno onigiri.
1. Použitou fólií vyložíme opět misky a postupujeme jako u předchozího onigiri.
1. Použitou fólií vyložíme opět misky a postupujeme jako předtím.
1. Nori řasu si nastříháme na obdélníčky 5 x 10 cm a přiložíme je na onigiri.
### Tipy
- Náplň může být různá. Např. nadrcené surimi tyčinky s majonézou, směs pikantní nakládané zeleniny kimči, sladká švestka atd.
- Nebo být náplň nemusí vůbec a stačí nasypat sáček pro ochucení onigiri. Jsou různé druhy (sýrový, bylinkový, atd) a koupí se v obchodech s asijskými potravinami. Obsah sáčku se nasype ve chvíli, kdy stáhneme rýži z plotny (nebo vyndáme z rýžovaru). Vmícháme ochucení a necháme chladnout. Během přípravy poté ničím neplníme.
- Nebo být náplň nemusí vůbec a stačí nasypat sáček pro ochucení onigiri. Jsou různé druhy (sýrový, bylinkový, atd) a koupí se v obchodech s asijskými potravinami. Obsah sáčku se nasype ve chvíli, kdy stáhneme rýži z plotny (nebo vyndáme z rýžovaru). Vmícháme ochucení a necháme chladnout. Během přípravy poté nemusíme plnit a stačí vytvarovat bochánky.
- Nori řasu také můžeme vystříhat do různých tvarů a onigiri tak ozdobit.

View File

@ -0,0 +1,37 @@
+++
title = "Pivní chléb"
date = 2022-09-11
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pečivo"]
tagy = ["levné", "snadné"]
[extra]
portions = "1 bochník"
time = "140 min"
source = "Maminčiny Recepty.cz"
+++
Ingredience ||
-|-
Pivo, světlé | 300 ml
Droždí, sušené | 2 lžičky
Cukr | 1 lžička
Mouka pšeničná, hladká | 350 g
Mouka žitná | 150 g
Sůl | 1 lžička
Kmín | 1 lžička
Chlebové koření | 1 lžička
1. Pokud máme pivo v lednici, včas ho vyndáme, aby mělo pokojovou teplotu.
1. Do velké mísy nalijeme pivo a přisypeme droždí a cukr. Necháme 15 minut odležet.
1. Pak do směsi přidáme mouky, sůl, kmín a chlebové koření. Vypracujeme v hladké těsto a mísu přikryjeme potravinovou fólií. Necháme kynout 50 minut.
1. Poté těsto propracujeme a vložíme do formy válcovitého tvaru, kterou vysypeme moukou. Použít můžeme například ošatku nebo velký srnčí hřbet. Přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout asi 50 minut.
1. Troubu si předehřejeme na 210°C, plech vyložíme pečícím papírem.
1. Chléb vyklopíme z formy na plech, ometeme mouku z povrchu a potřeme slanou vodou.
1. Vložíme do vyhřáté trouby na 10 minut. Poté ztlumíme na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut. Na poklep by měl chléb znít dutě.
1. Po vyndání z trouby chléb znovu potřeme slanou vodou. Můžeme párkrát potřít i během pečení.
1. Chléb necháme úplńě vychladnout, až poté podáváme.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 2.7 MiB

View File

@ -0,0 +1,38 @@
+++
title = "Vajíčková pomazánka s tvarohem"
date = 2022-09-11
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
+++
Ingredience ||
-|-
Tvaroh, polotučný | 250 g
Gervais | 80 g
Hořčice polotučná | 1,5 lžičky
Horčice dijonská | 1 lžička
Kysela okurka | 3 ks
Jarní cibulka | 1 stonek
Niva | 30 g
Vejce, vařená | 5 ks
Sůl |
Pepř |
1. Tvaroh, Gervais a obě hořčice dáme do mísy a promícháme.
1. Kyselé okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a přidáme do mísy.
1. K tvarohovému základu nastrouháme na jemno nivu a vše promícháme.
1. Vejce oloupeme a pokrájíme na jemno. Můžeme použít kráječ na vajíčka pokud máme (viz Tipy)
1. Dochutíme solí (s tou opatně, jelikož niva je slaná dost) a pepřem.
1. Podáváme s čerstvým pečivem.
### Tipy
- Kráječem rozkrojíme vejce, otočíme ho o 90°, znovu rozkrojíme a otočíme ho potřetí a opět rozkrojíme. Takto vejce rozkrojíme po třech osách a vzniknou pěkné kostičky. Při třetím otáčení to chce trochu zručnosti, jelikož se vejce rozpadá. Doporučuji při druhém překrojení vejce opatrně překlopit do dlaně, otevřít kráječ a z dlaně vejce přelopit zpět do kráječe. .

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 169 KiB