Nové recepty - hlívový krém, kung pao, pečené kuře a korejské hovězí
	
		
			
	
		
	
	
		
	
		
			Some checks failed
		
		
	
	
		
			
				
	
				continuous-integration/drone/push Build is failing
				
			
		
		
	
	
				
					
				
			
		
			Some checks failed
		
		
	
	continuous-integration/drone/push Build is failing
				
			This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										37
									
								
								content/hlivovy-krem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										37
									
								
								content/hlivovy-krem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,37 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Hlívový krém"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-04-02
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["polévky"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce" ]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "20"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "JídelníPlán.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Hlíva | 1 vanička (200-250 g)
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 1 stroužek
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Zeleninový vývar | 500 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Mletý kmín | 1/2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Jablečný ocet | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Čerstvé bylinky nebo klíčky na ozdobu |
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na menší kostičky. Hlívě ukrojíme špinavou nožičku a pokrájíme na kousky. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté přidáme hlívu a chvilku společně osmahneme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zalijeme vývarem a vaříme 10 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Polévku rozmixujeme a ochutíme solí, kmínem a případně pár kapkami jablečného octa. Podáváme ozdobené čerstvými bylinkami (koriandr, tymián, kopr, petržel atp) nebo vyklíčenými semínky.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Krém můžeme zjemnit smetanou - množství dle chuti.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										65
									
								
								content/kureci-kung-pao/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										65
									
								
								content/kureci-kung-pao/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,65 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Kuřecí kung pao"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-04-02
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "drůbež"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "30"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "OnceUponaChef.com"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Marináda ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Sójová omáčka | 1,5 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Sherry | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Kukuřičný škrob | 2 lžičky 
 | 
				
			||||||
 | 
					Kuřecí prsa | 700 g
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Omáčka ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Balsamikový ocet | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Sójová omáčka | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Hoisin omáčka | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Sezamový olej | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr třtinový | 1,5 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Kukuřičný škrob | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Chilli vločky | 0,5 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Zázvor, sušený mletý | 0,5 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Voda | 80 ml 
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Stir-Fry ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Arašídy nebo kešu | 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej na smažení | 2,5 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Paprika, červená | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Řepíkatý celer | 2 stonky
 | 
				
			||||||
 | 
					Jarní cibulka | 5 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 3 stroužky
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1/4 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Marináda
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V míse smícháme sójovou omáčku, sherry a kukuřičný škrob.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 2,5 cm.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Maso přidáme do misky a při pokojové teplotě necháme marinovat asi 15 minut. Občas můžeme promíchat. Mezitím si připravíme další části receptu.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Omáčka
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V jiné misce smícháme všechny suroviny na omáčku. Tekuna musí být hladká bez škrobových hrudek.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Stir-Fry
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na suché pánvi nejprve opražíme oříšky. Když začnou vonět a hnědnout, tak je přesypeme do menší misky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si nakrájíme papriku na malé kostičky, řapíkatý celer na tenké plátky překrojené napůl, jarní cibulky na tenká kolečka (trochu si můžeme dát stranou na servírování) a česnek na malé kostičky. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Ve velké nepřilnavé pánvi si rozehřejeme 1 lžíci oleje a přisypeme papriku, celer a sůl. Za stálého míchání necháme 5 minut změknout. Poté přesypeme do misky a dáme zatím stranou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do pánve přilijeme asi půl lžíce oleje, polovinu kostiček kuřecích prsou a osmahneme je ze všech stran (asi 5 min. max). Když je kuře hotové přendáme ho z pánve do misky s celerem a paprikou. Do pánve dáme opět půl lžíce oleje a zbylé kuře a postupujeme stejně jako v přechozím případě.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do pánve přilijeme další půl lžíce oleje a osmahneme na něm jarní cibulku a česnek. Promícháváme a necháme na pánvi asi půl minuty.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme obsah misky se zeleninou a kuřetem a promícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Připravenou omáčku v misce naposledy promícháme a nalijeme do pánve.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Výkon plotýnky snížíme na minimum a mícháme. Kuře a zelenina se musí zahřát a omáčka trochu zhoustnout. Takto necháme zhruba 30 sekund. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme pražené oříšky a zamícháme. Můžeme dochutit dle potřeby. Omáčka ještě tochu zhoustne, takže kdyby bylo potřeba můžeme později přidat pár lžic vody.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme s uvařenou jasmínovou rýží a posypané jarní cibulkou.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										37
									
								
								content/pecene-kure-v-syrove-omacce-s-houbami/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										37
									
								
								content/pecene-kure-v-syrove-omacce-s-houbami/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,37 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Pečěné kuře v sýrové omáčce s houbami"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-04-02
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "drůbež", "pečené", "snadné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "60"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = ""Recepty.cz
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Kuřecí stehna | 4 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Žampiony | 250 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 3 stroužky
 | 
				
			||||||
 | 
					Tavený sýr | 50 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Smetana ke šlehání | 100 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si pekáček.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, nasolíme a vložíme do pekáčku.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme na klínky pokrájenou cibuli a máslo. Podlijeme trochou vody a dáme péct asi na 20-30 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím si očistíme a osušíme žampiony. Pokud jsou menší, tak stačí překrojit napůl, pokud větší, tak na čtvrtiny. Česnek pokrájíme na plátky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po uplynulé době přidáme ke kuřeti žampiony, česnek, tavený sýr a zalijeme smetanou. Promícháme jak to jen půjde a kuře můžeme omáčkou trochu přelít.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 15-20 minut. Poté už jen zkontrolujeme, zda je kuře upečené a můžeme podávat. Jako příloha se hodí téměř cokoli - rýže, quinoa, bulgur, pečený brambor, batátové pyré atp.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Pokud máte doma houbové koření (směs s rozmixovanými sušenými houbami), můžeme přidat společně se žampiony.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										42
									
								
								content/pomalu-dusene-korejske-hovezi/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										42
									
								
								content/pomalu-dusene-korejske-hovezi/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,42 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Pomalu dušené korejské hovězí"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2023-04-02
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "z jednoho hrnce"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "15 min + 150"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Forbes.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Hovězí z krku | 700 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 3 stroužky
 | 
				
			||||||
 | 
					Zázvor, čerstvý | 4 cm
 | 
				
			||||||
 | 
					Hruška nashi | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Hovězí vývar | 250 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Rýžový ocet | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Sójová omáčka | 100 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Sezamový olej | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Chilli vločky | 2 špetky
 | 
				
			||||||
 | 
					Voda | 3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Kukuřičný škrob | 3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr třtinový | 3 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Maso omyjeme, osušíme, očistíme a pokrájíme na kosky o velikosti asi 2 cm.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Stejně tak připravíme i hrušku nashi.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V odměrce si smícháme hovězí vývar, rýžový ocet a sójovou omáčku.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V hrnci si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po chvíli přidáme zázvor a necháme rozvonět.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté přisypeme hovězí kostky a chilli vločky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Až bude maso zatáhnuté ze všech stran, zalijeme připravenou vývarovo-sójovou směsí.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přisypeme nastouhanou nashi, zamícháme a přiklopíme. Přivedeme k varu, poté plotýnku stáhneme na střední výkon a táhneme 2 hodiny.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po uplynulém čase by mělo být maso měkké. Ve skleniččce nebo mističce smícháme vodu, škrob a cukr. Přilijeme k masu a vaříme ještě 30 minut, tentokrát již bez pokličky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podávat můžeme s vařenou rýží, volským okem, čerstvými houbami enoki, posypané černým sezamem, pokrájenou jarní cibulkou a chilli papričkou.
 | 
				
			||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user