Hovězí wok, hráškový krém, dvě pomazánky a kuřecí na kari
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 26s
All checks were successful
Build / build (push) Successful in 26s
This commit is contained in:
parent
f3c6b5069f
commit
dfcbdd7688
BIN
content/hovezi-wok/img.jpg
Normal file
BIN
content/hovezi-wok/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 249 KiB |
46
content/hovezi-wok/index.md
Normal file
46
content/hovezi-wok/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,46 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Hovězí wok"
|
||||||
|
date = 2023-09-09
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["maso"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "45"
|
||||||
|
source = "Jíme zdravě ze spíže"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Česnek | 4 stroužky
|
||||||
|
Zázvor | 4 cm
|
||||||
|
Olivový olej | 5 lžic
|
||||||
|
Kukuříčný škrob | 2 lžičky
|
||||||
|
Hovězí nudličky, tenké | 500 g
|
||||||
|
Červená paprika | 2 ks
|
||||||
|
Cibule, červená | 2 ks
|
||||||
|
Sójová omáčka | 6 lžic
|
||||||
|
Med | 2 lžičky
|
||||||
|
Hovězí vývar | 100 ml
|
||||||
|
Jarní cibulka | 2 stonky
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky (dostatečně velké, aby se tam vešlo i hovězí maso).
|
||||||
|
1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno k česneku.
|
||||||
|
1. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a kukuřičný škrob a promícháme.
|
||||||
|
1. Vsypeme maso, promícháme a necháme zatím stranou uležet.
|
||||||
|
1. Mezitím si pokrájíme zeleninu na proužky či půlkroužky.
|
||||||
|
1. Na wok pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka osmahneme na něm hovězí maso. Mícháme a smažíme zhruba 5 minut.
|
||||||
|
1. Přisypeme zeleninu a smažíme další 3 minuty.
|
||||||
|
1. Přilijeme sójovou omáčku, med a vývar, zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli zhoustnout. (Pokud by se náhodou nedařilo zhoustnutí, nebo naopak se odpařilo moc tekutiny, můžeme přilít trochu vody s rozmíchanou lžičkou škrobu.
|
||||||
|
1. Na poslední 1-2 minutky přisypeme jarní cibulku.
|
||||||
|
1. Podáváme s rýžovými nudlemi nebo jasmínovou rýží.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Spolu s jarní cibulkou můžeme na konci přisypat i třeba přažené arašídy či kešu, nebo sezamová semínka.
|
||||||
|
- Zeleninu lze obměnit dle sezóny či domácích zásob. Hodit se může cuketa, jiné typy paprik, nakládané banbusové výhonky nebo mungo klíčky, nebo můžeme zkusit i mraženou wok zeleninu s velkými kousky zeleniny.
|
||||||
|
-
|
BIN
content/hraskovy-krem-s-kari-a-kokosovym-mlekem/img.jpg
Normal file
BIN
content/hraskovy-krem-s-kari-a-kokosovym-mlekem/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 378 KiB |
38
content/hraskovy-krem-s-kari-a-kokosovym-mlekem/index.md
Normal file
38
content/hraskovy-krem-s-kari-a-kokosovym-mlekem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,38 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Hráškový krém s kari a kokosovým mlékem"
|
||||||
|
date = 2024-09-09
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "15"
|
||||||
|
source = "ColorsOfLowCarb.cz"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Olivový olej | 2 lžíce
|
||||||
|
Zelená kari pasta | 1 lžíce
|
||||||
|
Zeleninový vývar (či voda) | 500 ml
|
||||||
|
Kokosové mléko | 400 ml
|
||||||
|
Hrášek mražený | 500 g
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Pepř, čerstvě mletý |
|
||||||
|
Čerstvá bylinka (koriand, bazalka, ...) |
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Hrášek vyndáme z mrazáku, aby trochu povolil.
|
||||||
|
1. Cibuli nakrájíme na drobno.
|
||||||
|
1. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něj cibulku (2-3 min).
|
||||||
|
1. Přidáme kari pastu a necháme ji asi 1 minnutku rozvonět.
|
||||||
|
1. Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem (trochu mléka si můžeme nechat na ozdobu na konec). Necháme chvilku pobublávat (kokosové mléko nebude pak tak výrazné).
|
||||||
|
1. Přisypeme většinu hrášku, vypneme sporák a necháme 2 minutky stát.
|
||||||
|
1. Rozmixujeme do hladka a ovnou můžeme trochu osolit a opepřit.
|
||||||
|
1. Přisypeme zbytek hrášku (hrstku si můžeme nechat stranou na ozdobu).
|
||||||
|
1. Polévku už jen lehce přihřejeme a podáváme zakápnuté olejem, kokosovým mlékem, a posypané několika kuličkami hrášku.
|
BIN
content/kureci-na-kari-se-zeleninou-a-kokosovym-mlekem/img.jpg
Normal file
BIN
content/kureci-na-kari-se-zeleninou-a-kokosovym-mlekem/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 365 KiB |
@ -0,0 +1,49 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Kuřecí na kari se zeleninou a kokosovým mlékem"
|
||||||
|
date = 2023-09-09
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["maso"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "drůbež", "indická kuchyně", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "45"
|
||||||
|
source = "Jíme zdravě ze spíže"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Kuřecí maso | 400 g
|
||||||
|
Olivový olej | 4 lžíce
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Kari | 2 lžíce
|
||||||
|
Kurkuma | 2 lžíce
|
||||||
|
Cibule, červená | 1-2 ks
|
||||||
|
Česnek | 2 stroužky
|
||||||
|
Mrkev | 2 ks (ca 100 g)
|
||||||
|
Květákové růžičky | 100 g
|
||||||
|
Pepř |
|
||||||
|
Chilli | dle chuti
|
||||||
|
Zeleninový vývar | 150 g
|
||||||
|
Kokosové mléko | 400 g
|
||||||
|
Fazolky, pokrájené | 100 g
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Pokud pokrm budeme podávat s rýží, nejprve si ji propláchneme a dáme vařit.
|
||||||
|
1. Kuřecí maso pokrájíme na kostičky.
|
||||||
|
1. Na pánvi (ideálně stylu wok) rozpálíme lžíci oleje a osmahneme na ní polovinu kuřete, které posypeme cca lžičkou kurkumy a lžičkou kari. Přůbězně mícháme, až bude kuře osmahnuté ze všech stran (max 10 min), vyndáme stranou a ten samý postup zopakujeme se zbylými kuřecími kousky.
|
||||||
|
1. Mezitím, co se kuže smaží,si pokrájíme cibuli na tenké půlkroužky a to samé uděláme i s mrkví. Česnek oloupeme, ať je připraven na prolisování.
|
||||||
|
1. Až bude maso osmahlé, tak v té samé pánvi rozehřejeme zbylý olej a přisypeme cibuli. Smažíme tam 2 minutky.
|
||||||
|
1. Přidáme česnek a necháme to ještě minutku prohřát.
|
||||||
|
1. Vsypeme mrkev a květák a 3 minutky opékáme.
|
||||||
|
1. Dále vsypeme zbytek kari a kurkumy, případně trochu chilli. Osolíme, opepříme a promícháme.
|
||||||
|
1. Přilijeme zeleninový vývar, kokosové mléko a přidáme fazolky. Necháme prohřát a dle potřeby ještě dochutíme.
|
||||||
|
1. Podáváme s rýží, případně zakysanou smetanou pro zjemnění pálivosti (pokud jste přidali i chilli).
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Zelenina jd obměňovat dle sez=ony a toho, co máme doma. Do pokrmu se hodí třeba i cuketa, brokolice, kousek brambory, paprika, patizon, případně i nějaká směs mražené zeleniny s většími kousky.
|
BIN
content/pomazanka-z-olomouckych-tvaruzku/img.jpg
Normal file
BIN
content/pomazanka-z-olomouckych-tvaruzku/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 164 KiB |
32
content/pomazanka-z-olomouckych-tvaruzku/index.md
Normal file
32
content/pomazanka-z-olomouckych-tvaruzku/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,32 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Pomazánka z olomouckých tvarůžků"
|
||||||
|
date = 2023-09-09
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["pomazánky"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "keto", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "15"
|
||||||
|
source = "Radka K."
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Lučina | 100 g
|
||||||
|
Lučina Žervé | 80 g
|
||||||
|
Jogurt | 100-150 g
|
||||||
|
Olomoucké tvarůžky | 100 g
|
||||||
|
Sladká paprika, mletá | 1 špetka
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Pepř |
|
||||||
|
Jarní cibulka | dle chuti
|
||||||
|
|
||||||
|
1. V míse smícháme lučinu, lučinu žervé a asi dvě lžíce jogurtu.
|
||||||
|
1. Do směsi nastrouháme olomoucké tvarůžky (jemně nebo hrubě, to je na naší chuti, také můžeme "půl napůl").
|
||||||
|
1. Zamícháme, ochutíme sladkou paprikou, čerstvě mletým pepřem a dle potřeby solí.
|
||||||
|
1. Dle chuti můžeme přidat trochu najemno narájené jarní cibulky, nebo si ji nechat až na ozdobení.
|
||||||
|
1. Můžeme podávat okamžitě, nebo nechat chutě uležet. Skvěle chutná s čerstvým pečivem.
|
BIN
content/syrova-omacka/img.jpg
Normal file
BIN
content/syrova-omacka/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 99 KiB |
45
content/syrova-omacka/index.md
Normal file
45
content/syrova-omacka/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,45 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Sýrová omáčka"
|
||||||
|
date = 2024-09-09
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["přílohy"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "omáčka", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "2-4"
|
||||||
|
time = "10"
|
||||||
|
source = "KetoDietApp.com"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Jednoduchá, rychlá a výtečná omáčka, která se hodí naprosto ke všemu - dušená zelenina, masové steaky, pečené či smažené ryby, dip k pečeným bramborám či kroketám atp. Zároveň se díky různým kombinacím sýru jen tam neomrzí.
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Smetana ke šlehání | 60 ml
|
||||||
|
Máslo | 30 g
|
||||||
|
Tvrdý sýr (viz Tipy) | 60 g
|
||||||
|
Měkký sýr (viz Tipy) | 60 g
|
||||||
|
Koření dle chuti |
|
||||||
|
Pepř, čerstvě mletý |
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Do rendlíčku vlijeme smetanu a přidáme máslo. Nad nízkým plamenem zahřejeme a při tom mícháme.
|
||||||
|
1. Přidáme tvrdý a měkký sýr, koření a čerstvě mletý pepř a mícháme, dokud se vše nespojí do omáčky.
|
||||||
|
1. Můžeme zahřívat dalších 3-5 minut dle potřeby hustoty omáčky. Hlídáme, aby se nezačala vařit, protože jinak se oddělí tuk od hmoty a nemuselo by se to vše opět spojit.
|
||||||
|
1. Pokud bude omáčka moc tuhá, můžeme ještě naředit 1-2 lžícemi smetany či vody.
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- V receptů se uvádí 2-4 porce, což je velký rozdíl, nicméně záleží, jak chcete omáčku použít. Pokud s ní máte v plánu zalít třeba špagety s masovými kuličkami, tak je to porce pro dva. Nicméně pokud bude omáčka složit jen jako přeliv steaku, tak vyzbyde na čtyři porce.
|
||||||
|
- Ohledně sýrů - vždy jeden zvolte výraznější a druhý jemnější. Možné příklady kombinací mohou být:
|
||||||
|
- krémový sýr* + tvrdý kozí sýr
|
||||||
|
- krémový sýr + švýcarský sýr
|
||||||
|
- měkký ovčí sýr + Pecorino Romano (případně místo smetany kozí smetanu)
|
||||||
|
- měkký kozí sýr + parmezán
|
||||||
|
- krémový sýr + modrý sýr (Roquefor, Gorgonzola atp)
|
||||||
|
- krémový sýr + brie
|
||||||
|
* krémovým sýrem je myšlen sýr typu Philadelphia (creme cheese)
|
||||||
|
- S kořením dle potřeby a dle toho, co se vám hodí ke konkrétní kombinaci sýrů. V kombinaci krémov sýr a gorgonzola se hodí trochu italských bylinek, sušený česnek a trochu sušené cibule. Kromě sušeného koření se určitě nebojte přidat třeba čerstvě pokrájenou petržel, pažitku nebo i trochu bazalky.
|
BIN
content/vajickova-pomazanka/img.jpg
Normal file
BIN
content/vajickova-pomazanka/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 170 KiB |
31
content/vajickova-pomazanka/index.md
Normal file
31
content/vajickova-pomazanka/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,31 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Vajíčková pomazánka"
|
||||||
|
date = 2023-09-09
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["pomazánky"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "keto", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "10"
|
||||||
|
source = "Jíme zdravě ze spíže"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Jarní cibulku | 1 stonek
|
||||||
|
Vejce, natvrdo (vařená 9 min) | 6 ks
|
||||||
|
Dijonská hořčice | 1 lžička
|
||||||
|
Citronová šťáva | 1 lžička
|
||||||
|
Krémový sýr (philadelphia apod) | 200 g
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Pepř |
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Jarní cibulku nakrájíme najemno a přesypeme do misky.
|
||||||
|
1. K cibulce přidáme vejce, která nastrouháme najemno (či dle naší chuti můžeme i nahrubo).
|
||||||
|
1. Přidáme zbylé suroviny - hořčici, citronovou šťávu, krémový sýr a trochu osolíme a opepříme.
|
||||||
|
1. Pořádně promícháme, případně dochutíme.
|
||||||
|
1. Podávat můžeme ihned nebo necháme uležet v lednici. Skvělé chutná s čerstvým pečivem.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user