diff --git a/content/hovezi-wok/img.jpg b/content/hovezi-wok/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..f735465 Binary files /dev/null and b/content/hovezi-wok/img.jpg differ diff --git a/content/hovezi-wok/index.md b/content/hovezi-wok/index.md new file mode 100644 index 0000000..38347d1 --- /dev/null +++ b/content/hovezi-wok/index.md @@ -0,0 +1,46 @@ ++++ +title = "Hovězí wok" +date = 2023-09-09 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "45" +source = "Jíme zdravě ze spíže" ++++ + +Ingredience || +-|- +Česnek | 4 stroužky +Zázvor | 4 cm +Olivový olej | 5 lžic +Kukuříčný škrob | 2 lžičky +Hovězí nudličky, tenké | 500 g +Červená paprika | 2 ks +Cibule, červená | 2 ks +Sójová omáčka | 6 lžic +Med | 2 lžičky +Hovězí vývar | 100 ml +Jarní cibulka | 2 stonky + +1. Česnek oloupeme a prolisujeme do misky (dostatečně velké, aby se tam vešlo i hovězí maso). +1. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno k česneku. +1. Přidáme 1 lžíci olivového oleje a kukuřičný škrob a promícháme. +1. Vsypeme maso, promícháme a necháme zatím stranou uležet. +1. Mezitím si pokrájíme zeleninu na proužky či půlkroužky. +1. Na wok pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a zprudka osmahneme na něm hovězí maso. Mícháme a smažíme zhruba 5 minut. +1. Přisypeme zeleninu a smažíme další 3 minuty. +1. Přilijeme sójovou omáčku, med a vývar, zamícháme, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli zhoustnout. (Pokud by se náhodou nedařilo zhoustnutí, nebo naopak se odpařilo moc tekutiny, můžeme přilít trochu vody s rozmíchanou lžičkou škrobu. +1. Na poslední 1-2 minutky přisypeme jarní cibulku. +1. Podáváme s rýžovými nudlemi nebo jasmínovou rýží. + +### Tipy + +- Spolu s jarní cibulkou můžeme na konci přisypat i třeba přažené arašídy či kešu, nebo sezamová semínka. +- Zeleninu lze obměnit dle sezóny či domácích zásob. Hodit se může cuketa, jiné typy paprik, nakládané banbusové výhonky nebo mungo klíčky, nebo můžeme zkusit i mraženou wok zeleninu s velkými kousky zeleniny. +- diff --git a/content/hraskovy-krem-s-kari-a-kokosovym-mlekem/img.jpg b/content/hraskovy-krem-s-kari-a-kokosovym-mlekem/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..04f6504 Binary files /dev/null and b/content/hraskovy-krem-s-kari-a-kokosovym-mlekem/img.jpg differ diff --git a/content/hraskovy-krem-s-kari-a-kokosovym-mlekem/index.md b/content/hraskovy-krem-s-kari-a-kokosovym-mlekem/index.md new file mode 100644 index 0000000..bb87ebd --- /dev/null +++ b/content/hraskovy-krem-s-kari-a-kokosovym-mlekem/index.md @@ -0,0 +1,38 @@ ++++ +title = "Hráškový krém s kari a kokosovým mlékem" +date = 2024-09-09 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "15" +source = "ColorsOfLowCarb.cz" ++++ + + +Ingredience || +-|- +Cibule | 1 ks +Olivový olej | 2 lžíce +Zelená kari pasta | 1 lžíce +Zeleninový vývar (či voda) | 500 ml +Kokosové mléko | 400 ml +Hrášek mražený | 500 g +Sůl | +Pepř, čerstvě mletý | +Čerstvá bylinka (koriand, bazalka, ...) | + +1. Hrášek vyndáme z mrazáku, aby trochu povolil. +1. Cibuli nakrájíme na drobno. +1. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něj cibulku (2-3 min). +1. Přidáme kari pastu a necháme ji asi 1 minnutku rozvonět. +1. Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem (trochu mléka si můžeme nechat na ozdobu na konec). Necháme chvilku pobublávat (kokosové mléko nebude pak tak výrazné). +1. Přisypeme většinu hrášku, vypneme sporák a necháme 2 minutky stát. +1. Rozmixujeme do hladka a ovnou můžeme trochu osolit a opepřit. +1. Přisypeme zbytek hrášku (hrstku si můžeme nechat stranou na ozdobu). +1. Polévku už jen lehce přihřejeme a podáváme zakápnuté olejem, kokosovým mlékem, a posypané několika kuličkami hrášku. diff --git a/content/kureci-na-kari-se-zeleninou-a-kokosovym-mlekem/img.jpg b/content/kureci-na-kari-se-zeleninou-a-kokosovym-mlekem/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..a29a2a3 Binary files /dev/null and b/content/kureci-na-kari-se-zeleninou-a-kokosovym-mlekem/img.jpg differ diff --git a/content/kureci-na-kari-se-zeleninou-a-kokosovym-mlekem/index.md b/content/kureci-na-kari-se-zeleninou-a-kokosovym-mlekem/index.md new file mode 100644 index 0000000..7d51635 --- /dev/null +++ b/content/kureci-na-kari-se-zeleninou-a-kokosovym-mlekem/index.md @@ -0,0 +1,49 @@ ++++ +title = "Kuřecí na kari se zeleninou a kokosovým mlékem" +date = 2023-09-09 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "drůbež", "indická kuchyně", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "45" +source = "Jíme zdravě ze spíže" ++++ + + +Ingredience || +-|- +Kuřecí maso | 400 g +Olivový olej | 4 lžíce +Sůl | +Kari | 2 lžíce +Kurkuma | 2 lžíce +Cibule, červená | 1-2 ks +Česnek | 2 stroužky +Mrkev | 2 ks (ca 100 g) +Květákové růžičky | 100 g +Pepř | +Chilli | dle chuti +Zeleninový vývar | 150 g +Kokosové mléko | 400 g +Fazolky, pokrájené | 100 g + +1. Pokud pokrm budeme podávat s rýží, nejprve si ji propláchneme a dáme vařit. +1. Kuřecí maso pokrájíme na kostičky. +1. Na pánvi (ideálně stylu wok) rozpálíme lžíci oleje a osmahneme na ní polovinu kuřete, které posypeme cca lžičkou kurkumy a lžičkou kari. Přůbězně mícháme, až bude kuře osmahnuté ze všech stran (max 10 min), vyndáme stranou a ten samý postup zopakujeme se zbylými kuřecími kousky. +1. Mezitím, co se kuže smaží,si pokrájíme cibuli na tenké půlkroužky a to samé uděláme i s mrkví. Česnek oloupeme, ať je připraven na prolisování. +1. Až bude maso osmahlé, tak v té samé pánvi rozehřejeme zbylý olej a přisypeme cibuli. Smažíme tam 2 minutky. +1. Přidáme česnek a necháme to ještě minutku prohřát. +1. Vsypeme mrkev a květák a 3 minutky opékáme. +1. Dále vsypeme zbytek kari a kurkumy, případně trochu chilli. Osolíme, opepříme a promícháme. +1. Přilijeme zeleninový vývar, kokosové mléko a přidáme fazolky. Necháme prohřát a dle potřeby ještě dochutíme. +1. Podáváme s rýží, případně zakysanou smetanou pro zjemnění pálivosti (pokud jste přidali i chilli). + + +### Tipy + +- Zelenina jd obměňovat dle sez=ony a toho, co máme doma. Do pokrmu se hodí třeba i cuketa, brokolice, kousek brambory, paprika, patizon, případně i nějaká směs mražené zeleniny s většími kousky. diff --git a/content/pomazanka-z-olomouckych-tvaruzku/img.jpg b/content/pomazanka-z-olomouckych-tvaruzku/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..57eced7 Binary files /dev/null and b/content/pomazanka-z-olomouckych-tvaruzku/img.jpg differ diff --git a/content/pomazanka-z-olomouckych-tvaruzku/index.md b/content/pomazanka-z-olomouckych-tvaruzku/index.md new file mode 100644 index 0000000..4011cd6 --- /dev/null +++ b/content/pomazanka-z-olomouckych-tvaruzku/index.md @@ -0,0 +1,32 @@ ++++ +title = "Pomazánka z olomouckých tvarůžků" +date = 2023-09-09 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pomazánky"] +tagy = ["bezlepkové", "keto", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "15" +source = "Radka K." ++++ + +Ingredience || +-|- +Lučina | 100 g +Lučina Žervé | 80 g +Jogurt | 100-150 g +Olomoucké tvarůžky | 100 g +Sladká paprika, mletá | 1 špetka +Sůl | +Pepř | +Jarní cibulka | dle chuti + +1. V míse smícháme lučinu, lučinu žervé a asi dvě lžíce jogurtu. +1. Do směsi nastrouháme olomoucké tvarůžky (jemně nebo hrubě, to je na naší chuti, také můžeme "půl napůl"). +1. Zamícháme, ochutíme sladkou paprikou, čerstvě mletým pepřem a dle potřeby solí. +1. Dle chuti můžeme přidat trochu najemno narájené jarní cibulky, nebo si ji nechat až na ozdobení. +1. Můžeme podávat okamžitě, nebo nechat chutě uležet. Skvěle chutná s čerstvým pečivem. diff --git a/content/syrova-omacka/img.jpg b/content/syrova-omacka/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..01564c5 Binary files /dev/null and b/content/syrova-omacka/img.jpg differ diff --git a/content/syrova-omacka/index.md b/content/syrova-omacka/index.md new file mode 100644 index 0000000..0e7f85c --- /dev/null +++ b/content/syrova-omacka/index.md @@ -0,0 +1,45 @@ ++++ +title = "Sýrová omáčka" +date = 2024-09-09 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["přílohy"] +tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "omáčka", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "2-4" +time = "10" +source = "KetoDietApp.com" ++++ + +Jednoduchá, rychlá a výtečná omáčka, která se hodí naprosto ke všemu - dušená zelenina, masové steaky, pečené či smažené ryby, dip k pečeným bramborám či kroketám atp. Zároveň se díky různým kombinacím sýru jen tam neomrzí. + +Ingredience || +-|- +Smetana ke šlehání | 60 ml +Máslo | 30 g +Tvrdý sýr (viz Tipy) | 60 g +Měkký sýr (viz Tipy) | 60 g +Koření dle chuti | +Pepř, čerstvě mletý | + +1. Do rendlíčku vlijeme smetanu a přidáme máslo. Nad nízkým plamenem zahřejeme a při tom mícháme. +1. Přidáme tvrdý a měkký sýr, koření a čerstvě mletý pepř a mícháme, dokud se vše nespojí do omáčky. +1. Můžeme zahřívat dalších 3-5 minut dle potřeby hustoty omáčky. Hlídáme, aby se nezačala vařit, protože jinak se oddělí tuk od hmoty a nemuselo by se to vše opět spojit. +1. Pokud bude omáčka moc tuhá, můžeme ještě naředit 1-2 lžícemi smetany či vody. + + +### Tipy + +- V receptů se uvádí 2-4 porce, což je velký rozdíl, nicméně záleží, jak chcete omáčku použít. Pokud s ní máte v plánu zalít třeba špagety s masovými kuličkami, tak je to porce pro dva. Nicméně pokud bude omáčka složit jen jako přeliv steaku, tak vyzbyde na čtyři porce. +- Ohledně sýrů - vždy jeden zvolte výraznější a druhý jemnější. Možné příklady kombinací mohou být: + - krémový sýr* + tvrdý kozí sýr + - krémový sýr + švýcarský sýr + - měkký ovčí sýr + Pecorino Romano (případně místo smetany kozí smetanu) + - měkký kozí sýr + parmezán + - krémový sýr + modrý sýr (Roquefor, Gorgonzola atp) + - krémový sýr + brie + * krémovým sýrem je myšlen sýr typu Philadelphia (creme cheese) +- S kořením dle potřeby a dle toho, co se vám hodí ke konkrétní kombinaci sýrů. V kombinaci krémov sýr a gorgonzola se hodí trochu italských bylinek, sušený česnek a trochu sušené cibule. Kromě sušeného koření se určitě nebojte přidat třeba čerstvě pokrájenou petržel, pažitku nebo i trochu bazalky. diff --git a/content/vajickova-pomazanka/img.jpg b/content/vajickova-pomazanka/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..a67ac01 Binary files /dev/null and b/content/vajickova-pomazanka/img.jpg differ diff --git a/content/vajickova-pomazanka/index.md b/content/vajickova-pomazanka/index.md new file mode 100644 index 0000000..38f7bc8 --- /dev/null +++ b/content/vajickova-pomazanka/index.md @@ -0,0 +1,31 @@ ++++ +title = "Vajíčková pomazánka" +date = 2023-09-09 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pomazánky"] +tagy = ["bezlepkové", "keto", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "10" +source = "Jíme zdravě ze spíže" ++++ + +Ingredience || +-|- +Jarní cibulku | 1 stonek +Vejce, natvrdo (vařená 9 min) | 6 ks +Dijonská hořčice | 1 lžička +Citronová šťáva | 1 lžička +Krémový sýr (philadelphia apod) | 200 g +Sůl | +Pepř | + +1. Jarní cibulku nakrájíme najemno a přesypeme do misky. +1. K cibulce přidáme vejce, která nastrouháme najemno (či dle naší chuti můžeme i nahrubo). +1. Přidáme zbylé suroviny - hořčici, citronovou šťávu, krémový sýr a trochu osolíme a opepříme. +1. Pořádně promícháme, případně dochutíme. +1. Podávat můžeme ihned nebo necháme uležet v lednici. Skvělé chutná s čerstvým pečivem.