Další recepty
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										47
									
								
								content/asijska-polevka-s-hlivou-a-zazvorem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										47
									
								
								content/asijska-polevka-s-hlivou-a-zazvorem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,47 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Asijská polévka s hlívou a zázvorem"
 | 
			
		||||
date = 2021-05-16
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["polévky"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "30"
 | 
			
		||||
source = "Albert 02/2021"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Sójová omáčka | 75 ml
 | 
			
		||||
Slunečnicový olej | 45 ml
 | 
			
		||||
Mletý římský kmín | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Mletý koriandr | 1/4 lžičky
 | 
			
		||||
Sušený česnek | 1/4 lžičky
 | 
			
		||||
Tofu natural | 1 balení
 | 
			
		||||
Zázvor, čerstvý | asi 2 cm
 | 
			
		||||
Česnek | 1 stroužek
 | 
			
		||||
Hlíva ústřičná | 150 g
 | 
			
		||||
Zeleninový vývar | 800 ml
 | 
			
		||||
Mrkev | 1 ks
 | 
			
		||||
Pórek | 1/3 ks
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Jarní cibulka | 2 svazky
 | 
			
		||||
Bílý sezam | 4 lžičky 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. V misce smícháme 60 ml sójové omáčky, 30 ml oleje, římský kmín, koriandr a česnek. Promícháme.
 | 
			
		||||
1. Tofu nakrájíme na kostičky, vložíme do misky se směsí, promícháme a necháme marinovat.
 | 
			
		||||
1. Zázvor oloupeme (nejlépe to jde lžičkou) a nastrouháme najemno. Dáme do malé mističky a prolisujeme k němu oloupaný stroužek česneku.
 | 
			
		||||
1. Hlívu omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
 | 
			
		||||
1. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké kratší nudličky.
 | 
			
		||||
1. Pórek očistíme a nakrájíme na tenká kolečka či půlkolečka.
 | 
			
		||||
1. Jarní cibulku nakrájíme našikmo na silnější kolečka. 
 | 
			
		||||
1. Připravíme si hrnec a nalijeme do něj zbylých 15 ml oleje. Vsypeme do něj obsah mističky se zázvorem a česnekem. Mícháme a opékáme asi 30 vteřin na mírném plameni.
 | 
			
		||||
1. Poté přidáme hlívu zvýšíme teplotu a opékáme 3 minuty.
 | 
			
		||||
1. Přilijeme vývar, zbylých 15 ml sójové omáčky, zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme 10 minut.
 | 
			
		||||
1. Rozehřejeme si nasucho pánev a vsypeme do ní tofu i s marinádou. Opékáme ze všech stran asi 5 minut.
 | 
			
		||||
1. Do polévky vložíme mrkev a pórek a povaříme další 2 minuty. Ochutnáme a případně dosolíme (doporučuji jen trošku, protože tofu bude hodně slané).
 | 
			
		||||
1. Do misky nalijeme sběračku či dvě polévky, přidáme tofu, posypeme jarní cibulkou a sezamovými semínky. Pokud zbyla mrkvová nať můžeme ji omýt a polévku ještě ozdobit natí.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										40
									
								
								content/bramborove-noky-se-zampiony/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										40
									
								
								content/bramborove-noky-se-zampiony/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,40 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Bramborové noky se žampiony"
 | 
			
		||||
date = 2021-05-16
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
 | 
			
		||||
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "30"
 | 
			
		||||
source = "MaminčinyRecepty.cz"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Žampiony | 300 g
 | 
			
		||||
Bramborové těsto v prášku | 1 sáček (400 g)
 | 
			
		||||
Máslo | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Kmín |
 | 
			
		||||
Tymián | 1 špetka
 | 
			
		||||
Smetana | 400 ml
 | 
			
		||||
Niva | 150 g
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Pažitka, pokrájená |
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Pokud máme čerstvé žampiony, tak je očistíme a nakrájíme na tenké proužky.
 | 
			
		||||
1. Těsto připravíme dle návodu. Rozdělíme na čtyři díly, z každého dílu vytvoříme dlouhou tenkou nudli, kterou pokrájíme na malé nočky, asi 1 cm dlouhé. Rozložíme na tác tak, aby se na sebe přiliš nelepily a zatím necháme stranou.
 | 
			
		||||
1. Ve velkém hrnci začneme vařit vodu na noky.
 | 
			
		||||
1. Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm do změknutí žampiony. Trochu osolíme, lehce okmínujeme a posypeme trochou tymiánu.
 | 
			
		||||
1. Žampiony zalijeme smetanou, nadrobíme k nim nivu a na mírném ohni povaříme asi 5 minut, aby se niva rozpustila. V případě potřeby můžeme trochu dosolit.
 | 
			
		||||
1. Voda na noky by se již měla vařit. Nasypeme do ní asi lžičku soli a všechny noky. Povaříme asi 5 minut.
 | 
			
		||||
1. Omáčku i noky bychom měli mít hotové zhruba ve stejnou chvíli. Noky slijeme a trochu propláchneme vodou. Pokud chceme, můžeme omáčku přilít k nokům a promíchat. Jinak dáme na talíř trochu noků, zalijeme asi sběračkou omáčky a ozdobíme pažitkou.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Pro rychlejší přípravu pokrmu můžeme využít žampiony mražené krájené, ideálně balíček 350 g. Postupujeme stejně, jen možná pustí více přebytečné vody, takže je potřeba pohlídat, aby se všechna vypařila.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										36
									
								
								content/budapestska-pomazanka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										36
									
								
								content/budapestska-pomazanka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,36 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Budapešťská pomazánka"
 | 
			
		||||
date = 2021-05-16
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["pomazánky"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "15"
 | 
			
		||||
source = ""
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Tvaroh polotučný | 250 g
 | 
			
		||||
Změklé máslo | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Smetana | až 4 lžíce
 | 
			
		||||
Kapie (viz tipy) | 1 ks
 | 
			
		||||
Jarní cibulka | 1 stonek
 | 
			
		||||
Mletá sladká paprika | 1 lžička
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Do mísy vložíme tvaroh, máslo a 2 lžíce smetany. Umícháme dohladka - ručním šlehačem vyšleháme nebo stěrkou utřeme.
 | 
			
		||||
1. Kapii nakrájíme na malé kostičky, jarní cibulku na tenké kroužky a přidáme k tvarohu a promícháme.
 | 
			
		||||
1. Přidáme mletou papriku, dle chuti osolíme a promícháme.
 | 
			
		||||
1. Pokud je konzistence moc hustá, můžeme dolít zbylé dvě lžíce smetany.
 | 
			
		||||
1. Můžeme nechat chvíli uležet v lednici nebo podávat rovnou.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Kapie může být čerstvá - pokud je velká, bude stačit polovina. Taktéž můžeme využít nakládanou ve sladkokyselém nálevu. Ṕokud máme obě varianty, můžeme namíchat (má nejčastější volba).
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										28
									
								
								content/bylinkovy-caj/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										28
									
								
								content/bylinkovy-caj/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,28 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Bylinkový čaj"
 | 
			
		||||
date = 2021-05-16
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["nápoje"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "rychlé", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "1 litr"
 | 
			
		||||
time = "15"
 | 
			
		||||
source = "Albert 02/2021"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Voda | 1 litr
 | 
			
		||||
Čerstvý rozmarýn | 1 snítka
 | 
			
		||||
Čerstvý tymián | 2 snítky
 | 
			
		||||
Čerstvá máta | 2 snítky
 | 
			
		||||
Med | dle potřeby
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Vodu zahřejeme ve varné konvici na 80°C.
 | 
			
		||||
1. Přelijeme do konvičky, vložíme bylinky a necháme 10 minut louhovat.
 | 
			
		||||
1. Bylinky vyndáme a můžeme osladit medem dle chuti.
 | 
			
		||||
1. Můžeme podávat teplý i studený (s kostkami ledu je osvěžující).
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										32
									
								
								content/hermelinova-pomazanka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										32
									
								
								content/hermelinova-pomazanka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,32 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Hermelínová pomazánka"
 | 
			
		||||
date = 2021-05-16
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["pomazánky"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "15"
 | 
			
		||||
source = "Albert 02/2021"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Hermelín | 100 g
 | 
			
		||||
Pomazánkové máslo | 200 g
 | 
			
		||||
Plnotučné mléko | 50 ml
 | 
			
		||||
Muškátový oříšek, mletý | 1 špetka
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Pepř |
 | 
			
		||||
Vlašské ořechy | 30 g
 | 
			
		||||
Hladkolistá petržel, krájená | 1 hrst
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Do misky nahrubo nastrouháme hermelín.
 | 
			
		||||
1. Přidáme pomazánkové máslo, asi plovinu mléka, muškátový oříšek, trošku soli a pepře. Vymícháme v hladkou pomazánku.
 | 
			
		||||
1. Ořechy nasekáme najemno a společně s petrželkou přidáme do misky.
 | 
			
		||||
1. Vše promícháme, dle potřeby dochutíme a můžeme doředit zbytkem mléka pro méně hustou konzistenci.
 | 
			
		||||
1. Podáváme s čerstvým pečivem dle výběru.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										41
									
								
								content/pecene-brambory-s-jamon-a-zastrenym-vejcem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										41
									
								
								content/pecene-brambory-s-jamon-a-zastrenym-vejcem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,41 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Pečené brambory s jamon a zastřeným vejcem"
 | 
			
		||||
date = 2021-05-16
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["zelenina"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "pečené"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "30"
 | 
			
		||||
source = "Albert 03/2021"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Brambory (typ B) | 600g
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Pepř |
 | 
			
		||||
Olivový olej | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Sušená šunka Jamon Serrano | 200 g
 | 
			
		||||
Čerstvá petrželka, nakrájená | 1 hrst
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Zastřená vejce ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Ocet | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Vejce | 4 ks
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Pečené brambory
 | 
			
		||||
1. Troubu předehřejeme na 200°C.
 | 
			
		||||
1. Brambory omyjeme, nakrájíme na měsíčky a vložíme do zapékací mísy nebo na pečící plech. Osolíme, opepříme, zakápneme olejem a promícháme. Rozprostřeme a pečeme 20 minut.
 | 
			
		||||
1. Jamon natrháme a na poslední 3 minuty je přidáme k bramborám.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Zastřená vejce
 | 
			
		||||
1. V rendlíku přivedeme k varu vodu, osolíme, opepříme a přilijeme ocet.
 | 
			
		||||
1. Zamícháme a do středu víru opetrně rozklepneme 1 vejce.
 | 
			
		||||
1. Po 3-4 minutách je vyjmeme děrovanou naběračkou a vložíme na talíř vyložený papírovou utěrkou.
 | 
			
		||||
1. Postup opakujeme se všemi vejci.
 | 
			
		||||
1. Na talíře rozdělíme opečené brambory se šunkou, položíme na ně vejce a posypeme pažitkou.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										42
									
								
								content/rajcatovy-krem-s-mrkvi/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										42
									
								
								content/rajcatovy-krem-s-mrkvi/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,42 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Rajčatový krém s mrkví"
 | 
			
		||||
date = 2021-05-16
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["polévky"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "40"
 | 
			
		||||
source = "kniha Jíme zdravě na jaře"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Mrkev | 350 g
 | 
			
		||||
Cibule | 1 ks
 | 
			
		||||
Česnek | 3 stroužky
 | 
			
		||||
Olivový olej | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Zeleninový vývar | 600 ml
 | 
			
		||||
Krájená loupaná rajčata | 1 plechovka (400 g)
 | 
			
		||||
Bílý vinný ocet | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Máslo | 15 g
 | 
			
		||||
Balkánský sýr | 100 g
 | 
			
		||||
Oregano, čerstvé | na ozdobení
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Pepř |
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 
 | 
			
		||||
 Mrkev, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Následně si při-pravte větší hrnec, na středním plameni v něm rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou mrkev a cibuli a vše opékejte 5–6 minut na středním plameni. Poté do hrnce přidejte nakrájený česnek a vše opékejte další 1–2 minuty. Následně do hrnce přidejte zeleninový vývar, krájená rajčata z plechovky, vinný ocet, sůl a pepř, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a celou směs vařte 15–16 minut do změknutí zeleniny.Po uvedené době vypněte ohřev, přidejte do hrnce máslo, připravte si tyčový mixér a celý obsah hrnce rozmixujte na hladký krém. Rozmixovanou směs ještě podle chuti dosolte a dopepřete a následně ji rozdělte do 4 talířů. Nakonec do každé porce polévky rozdrobte balkánský sýr, jednotlivé porce ozdobte čerstvým oreganem a podávejte s kvasovým chlebem.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Mrkev, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
 | 
			
		||||
1. V hrnci rozehřejeme 1 lžíci oĺivového oleje a přidáme mrkev a cibuli. Opékáme 5-6 minut.
 | 
			
		||||
1. Poté přisypeme česnek a pár minut znovu opékáme.
 | 
			
		||||
1. Přilijeme vývar, rajčata z plechovky, vinný ocet, sůl a pepř. Vše promícháme, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme 15 minut.
 | 
			
		||||
1. Přidáme máslo a ručním mixérem rozmixujeme na hladký krém.
 | 
			
		||||
1. Dle chuti dosolíme a dopepříme.
 | 
			
		||||
1. Krém rozdělíme do talířů, nadrobíme na něj balkánský sýr, ozdobíme čerstvým oreganem a podávat můžeme například s čerstvým kvalitním pečivem.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										33
									
								
								content/sopsky-salat/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										33
									
								
								content/sopsky-salat/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,33 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Šopský salát"
 | 
			
		||||
date = 2021-05-16
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["zelenina"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "levné", "salát", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "15 min + odležení 30"
 | 
			
		||||
source = ""
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Cibule červená | 2 ks
 | 
			
		||||
Okurka salátová | 2 ks
 | 
			
		||||
Rajčata | 600 g
 | 
			
		||||
Paprika (červená / žlutá) | 600 g
 | 
			
		||||
Olivový olej | 50-70 ml
 | 
			
		||||
Citronová šťáva |
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Balkánský sýr | 500 g
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostky, cibuli na tenké půlkroužky. Někdo má rád drobnější, někdo zase větši kusy. Nakrájejte dle své libosti.
 | 
			
		||||
1. Zeleninu nasypeme do větší mísy. Dle chuti zalijeme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
 | 
			
		||||
1. Opatrně vše promícháme a necháme odležet v lednici. Ideálně hodinu, aby se chutě prolnuly. V případě nouze však můžeme vyndat dříve.
 | 
			
		||||
1. Balkánský sýr rozdrobíme do misky a jemně promícháme.
 | 
			
		||||
1. Salát podáváme s čerstvým pečivem.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										78
									
								
								content/svickova-neboli-hovezi-na-smetane/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										78
									
								
								content/svickova-neboli-hovezi-na-smetane/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,78 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Svíčková neboli hovězí na smetaně"
 | 
			
		||||
date = 2021-05-16
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["maso"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "omáčka", "pečené"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "300"
 | 
			
		||||
source = "KuchařkaProDceru.cz"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Pečené maso ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Špek | 100 g
 | 
			
		||||
Hovězí zadní (kýta) | 800 g
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Pepř |
 | 
			
		||||
Cibule | 2 ks
 | 
			
		||||
Mrkev | 2-3 ks
 | 
			
		||||
Celer, středně velký | 1/2 ks
 | 
			
		||||
Petržel | 1-2 ks
 | 
			
		||||
Máslo | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Sádlo | 2 lžíce
 | 
			
		||||
Cukr | 3 lžíce
 | 
			
		||||
Ocet | 2-3 lžíce
 | 
			
		||||
Hořčice | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Hovězí vývar (nebo voda) | 500 ml
 | 
			
		||||
Černý pepř | 5 kuliček
 | 
			
		||||
Nové koření | 5 kuliček
 | 
			
		||||
Bobkový list | 1 ks
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Omáčka ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Máslo | 25 g
 | 
			
		||||
Hladká mouka | 25 g
 | 
			
		||||
Citronová šťáva | z 1/2 ks
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Pepř |
 | 
			
		||||
Smetana ke šlehání | 200 ml
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Příprava masa
 | 
			
		||||
1. Špek nakrájíme na špalíčky (ideálně devět kousků) asi 1 cm silné a konce seřízneme do špičky. Dáme uležet do mrazáku (ideálně na hodinu), aby do masa hezky vklouzly.
 | 
			
		||||
1. Maso očistíme od viditelných blán, naklepeme ze všech stran paličkou a rukama zformujeme do původního tvaru.
 | 
			
		||||
1. Dlouhým nožem uděláme do masa díry (taktéž ideálně devět) - vodorovně s podložkou a po vlákně masa. Koncem vařečky můžeme díry rozšířit. Do těchto dír poté protýkáme (nikoli špikujeme) zmrzlé špalíčky špeku špičkou napřed.
 | 
			
		||||
1. Přečnívající konce špeku odřízneme.
 | 
			
		||||
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si zapékací mísu s poklicí (pokud nemáme, pomůže alobal).
 | 
			
		||||
1. Maso osolíme, opepříme a svážeme do válečku.
 | 
			
		||||
1. Cibuli oloupeme, mrkev, celer a petržel omyjeme (můžeme oškrábat). Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kostičky.
 | 
			
		||||
1. V hrnci rozpustíme máslo a sádlo. Maso vložíme do hrnce a velmi zprudka osmahneme ze všech stran. Opečené maso přendáme do pekáčku.
 | 
			
		||||
1. Do výpeku nasypeme mrkev, celer a petržel. Restujeme do zezlátnutí.
 | 
			
		||||
1. Poté přidáme cibuli a dále restujeme do zezlátnutí cibule. Zelenina se nesmí začít připékat, jinak vše zhořkne. Pokud by se začala lepit na dno hrnce, podlijeme několika lžícemi vody.
 | 
			
		||||
1. Zezlátlou zeleninu zasypeme cukrem a necháme ho asi 30-60 sekund karamelizovat.
 | 
			
		||||
1. Přilijeme ocet a necháme ho vyvařit.
 | 
			
		||||
1. Přidáme hořčici a podlijeme vývarem (pokud nemáme poctivý vývar radši dáme vodu, a nebudeme to kazit kostkou).
 | 
			
		||||
1. Obsah hrnce zahřejeme k varu a přilijeme do pekáčku k masu. Přidáme černý pepř, nové koření a bobkový list. 
 | 
			
		||||
1. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby na 2 hodiny (max 2,5 h). Každých 30 minut maso otočíme. Upečené maso poznáme jedině tak, že kousek ukrojíme a ochutnáme. 
 | 
			
		||||
1. Z pekáčku vyjmeme maso, poližíme ho na talíř a vložíme zpět do trouby. Trouba je již vypnutá a vychládá, ideální teplota je 80-100°C.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Příprava omáčky
 | 
			
		||||
1. Šťávu ze směsi přecedíme a dáme zatím stranou.
 | 
			
		||||
1. Zeleninu propasírujeme do misky.
 | 
			
		||||
1. Do hrnce (může být ten samý v jakém se osmahlo maso) vložíme máslo a rozehřejeme ho.
 | 
			
		||||
1. K máslu přisypeme mouku a metličkou vymícháme hladkou jíšku. Chvíli smažíme, aby byla světle hnědá.
 | 
			
		||||
1. Přilijeme asi polovinu scezené šťávy a metličkou rozmícháme dohladka. Poté přilijeme zbytek šťávy, přidáme propasírovanou zeleninu a zamícháme. Za občasného mícháme vaříme 20 minut.
 | 
			
		||||
1. Omáčku ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
 | 
			
		||||
1. Úplně na závěr přilijeme smetanu. Již nevaříme, pouze zahřejeme (nechceme, aby se nám smetana v omáčce srazila).
 | 
			
		||||
1. Maso vyndáme z trouby, zbavíme ho provázků a nakrájíme na tenčí plátky.
 | 
			
		||||
1. Na talíř nalijeme trochu omáčky, položíme do něj plátek masa a jako příloha se nejvíce hodí několik plátků knedlíku. Ozdobit můžeme plátkem šlehačkou a plátkem citronu nebo lžičkou sladkých brusinek.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Vyzkoušeno i s kořenovou zeleninou na svíčkovou (mraženou).
 | 
			
		||||
- Pokud úpečenou směs nechceme pasírovat, ale rozmixovat, tak můžeme. Koření je však potřeba vylovit. Pro jednodušší ǘyndání je možné všechno koření svázat do plátýnka.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										36
									
								
								content/testoviny-se-syrovou-omackou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										36
									
								
								content/testoviny-se-syrovou-omackou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,36 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Těstoviny se sýrovou omáčkou"
 | 
			
		||||
date = 2021-05-16
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
 | 
			
		||||
tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "6"
 | 
			
		||||
time = "30"
 | 
			
		||||
source = "MaminčinyRecepty.cz"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Mrkev | 2 ks
 | 
			
		||||
Brokolice | 50 g
 | 
			
		||||
Máslo | 50 g
 | 
			
		||||
Těstoviny | 500 g
 | 
			
		||||
Niva | 200 g
 | 
			
		||||
Tavený sýr | 100 g
 | 
			
		||||
Mléko / smetana / namíchané  | 300 ml
 | 
			
		||||
Koření na špagety | 1 lžička
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Mrkev omyjeme a nastrouháme nahrubo.
 | 
			
		||||
1. Brokolici omyjeme a rozkrájíme na menší kousky.
 | 
			
		||||
1. Přivedeme si k varu vodu na těstoviny.
 | 
			
		||||
1. Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm mrkev.
 | 
			
		||||
1. Poté přidáme brokolici a chvíli zahříváme.
 | 
			
		||||
1. Mezitím se začne vařit voda. Trochu osolíme a vsypeme do ní těstoviny. Vaříme dle času na sáčku.
 | 
			
		||||
1. K brokolici nadrobíme nivu, tavený sýr, přilijeme mléko / smetanu nebo jejich směs a koření. Za občasného míchání vaříme zhruba 5 minut. Není potřeba dosolovat, neslané koření či bylinky však můžeme přidat dle chuti.
 | 
			
		||||
1. Uvařené těstoviny slijeme a vrátíme do hrnce. Zhruba v tu samou chvíli by měla být hotová omáčka. 
 | 
			
		||||
1. Do hrnce s těstovinami nalijeme všechnu omáčku a pořádně, avšak jemně, promícháme.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user