Susenky s cokoladou a liskova omacka
	
		
			
	
		
	
	
		
	
		
			All checks were successful
		
		
	
	
		
			
				
	
				continuous-integration/drone/push Build is passing
				
			
		
		
	
	
				
					
				
			
		
			All checks were successful
		
		
	
	continuous-integration/drone/push Build is passing
				
			This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/cookies-s-kousky-cokolady/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/cookies-s-kousky-cokolady/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 206 KiB  | 
							
								
								
									
										38
									
								
								content/cookies-s-kousky-cokolady/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										38
									
								
								content/cookies-s-kousky-cokolady/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,38 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Cookies s kousky čokolády"
 | 
			
		||||
date = 2023-08-05
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["dezerty"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "12 kousků"
 | 
			
		||||
time = "10 min + pečení 30 min"
 | 
			
		||||
source = "kniha 356 nízkosacharidových receoptů"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Máslo | 40 g
 | 
			
		||||
Březový cukr | 35 g
 | 
			
		||||
Vejce | 1 ks
 | 
			
		||||
Sůl | 1 špetka
 | 
			
		||||
Kypřící prášek z vinného kamene | 1 špetka
 | 
			
		||||
Vanilková dřeň | z 1/2 ks lusku
 | 
			
		||||
Mandlová mouka | 150 g
 | 
			
		||||
Čokoláda tmavá (min 90% podílu kakaa) | 50 g
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Troubu předehřejeme na 150°C. Připravíme si plech a vyložíme ho pečícím papírem.
 | 
			
		||||
1. V míse vyšleháme rozpuštěné máslo s březovým cukrem, vejce, sůl, kypřící prášek a vanilkovou dřeň.
 | 
			
		||||
1. Poté přisypeme mandlovou mouku a čokoládu pokrájenou na kousky.
 | 
			
		||||
1. Pořádně promícháme a z těsta vytvoříme váleček. Ten rozdělíme na 12 koleček a z každého uděláme kuličku, kterou v dlaních rozplácneme a položíme na plech.
 | 
			
		||||
1. Plech vložíme do trouby a pečeme 25-30 minut dozlatova. Záleží, jak moc jsme kuličky rozmáčkly.
 | 
			
		||||
1. Cookies necháme úplně vychladnout a podáváme až poté.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Do těsta můžeme spolu s čokoládou přidat cca 15 g kousků kakaových bobů.
 | 
			
		||||
- Namísto rozplácnutí sušenék v dlaních můžeme kuličku položit na plech a rozplácnout ji pomocí vidličky ve dvou směrech, čímž vytvoříme i pěkný vzor.
 | 
			
		||||
							
								
								
									
										
											BIN
										
									
								
								content/liskova-omacka/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										
											BIN
										
									
								
								content/liskova-omacka/img.jpg
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
										
											Binary file not shown.
										
									
								
							| 
		 After Width: | Height: | Size: 181 KiB  | 
							
								
								
									
										38
									
								
								content/liskova-omacka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										38
									
								
								content/liskova-omacka/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,38 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Lišková omáčka"
 | 
			
		||||
date = 2023-08-05
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["přílohy"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "2"
 | 
			
		||||
time = "20"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Tato smetanová omáčka se svou jemností skvěle hodí téměř k čemukoli - k těstovinám, panence, pečenému kuřeti, steaku atp. Jako přílohu je možné zvolit třeba fazolky, brambory na různé způsoby, celerové nebo pastiňákové pyré atd. Fantazii se meze nekladou.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Šalotka | 2 ks
 | 
			
		||||
Česnek | 2 stroužky
 | 
			
		||||
Ghí nebo máslo | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Lišky | 200 g
 | 
			
		||||
Sůl |
 | 
			
		||||
Pepř |
 | 
			
		||||
Paprika sladká, mletá | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Chilli (volitelné) | 1 špetka
 | 
			
		||||
Vývar | 100 ml
 | 
			
		||||
Smetana ke šlehání | 250 g
 | 
			
		||||
Parmezán | 100 g
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky (volitelně můžeme překrojit napůl). Lišky očistíme od případné hlíny vlhčeným kuchyňským ubrouskem a pokrájíme na větší kusy.
 | 
			
		||||
1. Na pánvi rozehřejeme ghí a na středním plameni dáme osmahnout cibulku na 3-4 minutky.
 | 
			
		||||
1. Přidáme česnek a necháme osmahnout asi minutku.
 | 
			
		||||
1. Přisypeme pokrájené lišky, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, případně troškou chilli a opékáme.
 | 
			
		||||
1. Po chvíli podlijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme vývar zredukovat na třetinu.
 | 
			
		||||
1. Zalijeme smetanou, občas zamícháme a pár minut povaříme. 
 | 
			
		||||
1. Aby omáčka nebyla příliš tekutá, přidáme do ní trochu parmezánu - trochu nasypeme, zamícháme, chvilku počkáme a pokud bude konzistence stále příliš tekutá, zopakujeme přisypání.
 | 
			
		||||
1. Dle chuti dokořeníme a můžeme podávat.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user