Susenky s cokoladou a liskova omacka
continuous-integration/drone/push Build is passing Details

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-08-05 14:35:53 +02:00
parent cd12ec2b1f
commit c9cd66dc63
4 changed files with 76 additions and 0 deletions

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 206 KiB

View File

@ -0,0 +1,38 @@
+++
title = "Cookies s kousky čokolády"
date = 2023-08-05
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "12 kousků"
time = "10 min + pečení 30 min"
source = "kniha 356 nízkosacharidových receoptů"
+++
Ingredience ||
-|-
Máslo | 40 g
Březový cukr | 35 g
Vejce | 1 ks
Sůl | 1 špetka
Kypřící prášek z vinného kamene | 1 špetka
Vanilková dřeň | z 1/2 ks lusku
Mandlová mouka | 150 g
Čokoláda tmavá (min 90% podílu kakaa) | 50 g
1. Troubu předehřejeme na 150°C. Připravíme si plech a vyložíme ho pečícím papírem.
1. V míse vyšleháme rozpuštěné máslo s březovým cukrem, vejce, sůl, kypřící prášek a vanilkovou dřeň.
1. Poté přisypeme mandlovou mouku a čokoládu pokrájenou na kousky.
1. Pořádně promícháme a z těsta vytvoříme váleček. Ten rozdělíme na 12 koleček a z každého uděláme kuličku, kterou v dlaních rozplácneme a položíme na plech.
1. Plech vložíme do trouby a pečeme 25-30 minut dozlatova. Záleží, jak moc jsme kuličky rozmáčkly.
1. Cookies necháme úplně vychladnout a podáváme až poté.
### Tipy
- Do těsta můžeme spolu s čokoládou přidat cca 15 g kousků kakaových bobů.
- Namísto rozplácnutí sušenék v dlaních můžeme kuličku položit na plech a rozplácnout ji pomocí vidličky ve dvou směrech, čímž vytvoříme i pěkný vzor.

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 181 KiB

View File

@ -0,0 +1,38 @@
+++
title = "Lišková omáčka"
date = 2023-08-05
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "2"
time = "20"
+++
Tato smetanová omáčka se svou jemností skvěle hodí téměř k čemukoli - k těstovinám, panence, pečenému kuřeti, steaku atp. Jako přílohu je možné zvolit třeba fazolky, brambory na různé způsoby, celerové nebo pastiňákové pyré atd. Fantazii se meze nekladou.
Ingredience ||
-|-
Šalotka | 2 ks
Česnek | 2 stroužky
Ghí nebo máslo | 1 lžíce
Lišky | 200 g
Sůl |
Pepř |
Paprika sladká, mletá | 1/2 lžičky
Chilli (volitelné) | 1 špetka
Vývar | 100 ml
Smetana ke šlehání | 250 g
Parmezán | 100 g
1. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky (volitelně můžeme překrojit napůl). Lišky očistíme od případné hlíny vlhčeným kuchyňským ubrouskem a pokrájíme na větší kusy.
1. Na pánvi rozehřejeme ghí a na středním plameni dáme osmahnout cibulku na 3-4 minutky.
1. Přidáme česnek a necháme osmahnout asi minutku.
1. Přisypeme pokrájené lišky, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, případně troškou chilli a opékáme.
1. Po chvíli podlijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme vývar zredukovat na třetinu.
1. Zalijeme smetanou, občas zamícháme a pár minut povaříme.
1. Aby omáčka nebyla příliš tekutá, přidáme do ní trochu parmezánu - trochu nasypeme, zamícháme, chvilku počkáme a pokud bude konzistence stále příliš tekutá, zopakujeme přisypání.
1. Dle chuti dokořeníme a můžeme podávat.