Update barbecue omáčky
All checks were successful
continuous-integration/drone/push Build is passing

This commit is contained in:
Emil Miler 2023-06-19 09:13:16 +02:00
parent c0fbb60c99
commit c84f1df927

View File

@ -1,7 +1,7 @@
+++ +++
title = "Barbecue omáčka" title = "Barbecue omáčka"
date = 2022-10-16 date = 2023-06-19
author = "Terezka" author = "Terezka & Emil"
[taxonomies] [taxonomies]
kategorie = ["přílohy"] kategorie = ["přílohy"]
@ -9,26 +9,38 @@ tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrn
[extra] [extra]
portions = "asi 500 ml"
time = "30" time = "30"
+++ +++
Máte na výběr použít čerstvou cibuli a česnek, se kterými omáčka vydrží asi týden, nebo sušené, které vydrží mnohem déle. Namísto čerstvého česneku můžete použít například česnekové pyré. Zároveň je důležité nechat vše opravdu provařit, protože za studena se nespojí chutě jednotlivých ingrediencí.
První barbecue omáčky se skládaly z másla, kajenského pepře a šalvěje. Dnes už používáme mnohem sofistikovanější kombinace ingrediencí, avšak na máslo, jako základní surovinu, se ve většině modernách receptů zapomíná.
Ingredience || Ingredience ||
-|- -|-
Kečup | 250 ml Cibule | 1 ks, nebo sušená
Jablečný ocet | 60 ml Česnek | 1 až 2 stroužky, nebo sušený
Voda | 60 ml Kečup (nebo pyré) | 240 ml
Melasa | 2 lžíce Jablečný ocet | ~75 ml
Worchesterová omáčka | 1 lžíce Třtinový cukr | 60 až 120 ml
Pepř, černý, čerstvě mletý | 1 lžička Melasa | 15 ml tmavé, nebo 30 ml světlé
Česnek | 2 stroužky Worchesterová omáčka | 1/2 lžíce
Chilli, mleté | 1/2 lžičky Uzená paprika | 1/2 lžíce
Paprika sladká, mletá | 1 lžíce Susená horčice | 1/2 lžíce
Kurkuma | 1 lžička Kajenský pepř | 1/4 lžičky
Kmín | 1 lžička Mletý hřebíček | 1/4 lžičky
Hřebíček, mletý | 1/4 lžičky Čerstvě mletý pepř | 1/4 lžičky
Třtinový cukr | 60 ml Sůl | 1/2 lžičky
Mletý kmín | 1/2 lžičky
Kurkuma | 1/2 lžičky
Citronová šťáva | asi 1/2 citronu
Máslo | 60 g
1. Všechny ingredience dáme do jednoho hrnce s vysokými stěnami.
1. Necháme pobublávat 30 minut. 1. Pokud používáme čerstvou cibuli, nasekáme ji na kousky a zvolna zpěníme na másle.
1. Necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Uchováváme v lednici. 1. Po asi deseti až patnácti minutách, kdy je cibule krásně krémová, přidáme nasekaný česnek a jakmile začne vonět (asi po minutě), pokračujeme dál.
1. Smícháme všechny ingredience a necháme jemně povařit.
1. Vaříme 15 až 30 minut.
1. Pokud jsme použili čerstvou cibuli a česnek, tak vše rozmixujeme do hladka.
1. Necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Udržujeme v lednici