From c84f1df92795d7781c25ba51fc5ee50fd096279c Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Emil Miler Date: Mon, 19 Jun 2023 09:13:16 +0200 Subject: [PATCH] =?UTF-8?q?Update=20barbecue=20om=C3=A1=C4=8Dky?= MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit --- content/barbecue-omacka/index.md | 50 ++++++++++++++++++++------------ 1 file changed, 31 insertions(+), 19 deletions(-) diff --git a/content/barbecue-omacka/index.md b/content/barbecue-omacka/index.md index f59f53d..b3929bb 100644 --- a/content/barbecue-omacka/index.md +++ b/content/barbecue-omacka/index.md @@ -1,7 +1,7 @@ +++ title = "Barbecue omáčka" -date = 2022-10-16 -author = "Terezka" +date = 2023-06-19 +author = "Terezka & Emil" [taxonomies] kategorie = ["přílohy"] @@ -9,26 +9,38 @@ tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrn [extra] -portions = "asi 500 ml" time = "30" +++ +Máte na výběr použít čerstvou cibuli a česnek, se kterými omáčka vydrží asi týden, nebo sušené, které vydrží mnohem déle. Namísto čerstvého česneku můžete použít například česnekové pyré. Zároveň je důležité nechat vše opravdu provařit, protože za studena se nespojí chutě jednotlivých ingrediencí. + +První barbecue omáčky se skládaly z másla, kajenského pepře a šalvěje. Dnes už používáme mnohem sofistikovanější kombinace ingrediencí, avšak na máslo, jako základní surovinu, se ve většině modernách receptů zapomíná. + + Ingredience || -|- -Kečup | 250 ml -Jablečný ocet | 60 ml -Voda | 60 ml -Melasa | 2 lžíce -Worchesterová omáčka | 1 lžíce -Pepř, černý, čerstvě mletý | 1 lžička -Česnek | 2 stroužky -Chilli, mleté | 1/2 lžičky -Paprika sladká, mletá | 1 lžíce -Kurkuma | 1 lžička -Kmín | 1 lžička -Hřebíček, mletý | 1/4 lžičky -Třtinový cukr | 60 ml +Cibule | 1 ks, nebo sušená +Česnek | 1 až 2 stroužky, nebo sušený +Kečup (nebo pyré) | 240 ml +Jablečný ocet | ~75 ml +Třtinový cukr | 60 až 120 ml +Melasa | 15 ml tmavé, nebo 30 ml světlé +Worchesterová omáčka | 1/2 lžíce +Uzená paprika | 1/2 lžíce +Susená horčice | 1/2 lžíce +Kajenský pepř | 1/4 lžičky +Mletý hřebíček | 1/4 lžičky +Čerstvě mletý pepř | 1/4 lžičky +Sůl | 1/2 lžičky +Mletý kmín | 1/2 lžičky +Kurkuma | 1/2 lžičky +Citronová šťáva | asi 1/2 citronu +Máslo | 60 g -1. Všechny ingredience dáme do jednoho hrnce s vysokými stěnami. -1. Necháme pobublávat 30 minut. -1. Necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Uchováváme v lednici. \ No newline at end of file + +1. Pokud používáme čerstvou cibuli, nasekáme ji na kousky a zvolna zpěníme na másle. +1. Po asi deseti až patnácti minutách, kdy je cibule krásně krémová, přidáme nasekaný česnek a jakmile začne vonět (asi po minutě), pokračujeme dál. +1. Smícháme všechny ingredience a necháme jemně povařit. +1. Vaříme 15 až 30 minut. +1. Pokud jsme použili čerstvou cibuli a česnek, tak vše rozmixujeme do hladka. +1. Necháme vychladnout a přelijeme do sklenic. Udržujeme v lednici