Jablecne muffiny, sunkova pomazanka, tvarohovy dezert
continuous-integration/drone/push Build is failing Details

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2023-06-24 14:29:11 +02:00
parent c84f1df927
commit 97d669db4e
6 changed files with 114 additions and 0 deletions

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 217 KiB

View File

@ -0,0 +1,45 @@
+++
title = "Jablečné muffiny se skočicí"
date = 2023-06-24
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"]
[extra]
portions = "12"
time = "60"
source = "kniha 365 nízkosacharidových receptů"
+++
Ingredience ||
-|-
Jablko | 2 ks
Máslo, změklé | 85 g
Calvados | 2 lžíce
Vejce | 4 ks
Sůl | 2 špetky
Březový cukr | 3 lžíce
Mandlová mouka | 200 g
Kypřící prášek s vinným kamenem | 1,5 lžičky
Skořice | 1 lžička
1. Jablka omyjeme, osušíme, odstraníme jadřince a pokrájíme na malé kostičky.
1. Z pokrájených kousků odvážíme 125 g (zbytek můžeme třeba sníst nebo ho využít na tvarohové dezerty ve skleničce).
1. Odebereme 10 g másla a rozehřejeme ho na pánvi. Vsypeme jablečné kostičky a na středním plameni opékáme, dokud nezměknou.
1. Poté přilijeme calvados a opékáme dál, dokud se tekutina nevypaří. Poté odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.
1. Troubu si předezhřejeme na 170°C. Muffinový plech vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme trochou tuku (můžeme vystříkat kokosovým olejem).
1. Bílky vyšleháme se solí na tuhý sníh.
1. Žloutky vyšleháme se zbytkem másla do pěny. Poté přisypeme březový cukr a mícháme, dokud se krystalky nerozpustí.
1. Mezitím (pokud tedy máme kuchyňský mixér) si v míse smícháme mandlovou mouku s kypřícím práškem a skořicí.
1. K máslové směsi přisypeme sypknou směs a vmícháme. Těsto teď bude trochu tužší, ale nebojme, sníh nám to zachrání.
1. Ručně vmícháme sníh a nakonec opečené jablečné kousky.
1. Těsto rozdělíme do muffinové formy a vložíme do trouby.
1. Pečeme asi 30 minut. Po vyndání z trouby necháme zcela vychladnout.
### Tipy
- Namísto calvadosu jsem použila Amaretto.

View File

@ -0,0 +1,33 @@
+++
title = "Šunková pomazánka"
date = 2023-06-24
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["pomazánky"]
tagy = ["bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné"]
[extra]
portions = "4"
time = "15"
source = "Ketodiet recepty"
+++
Ingredience ||
-|-
Šunka od kosti | 200 g
Máslo, změklé | 40 g
Krémový sýr | 60 g
Hořčice, plnotučná | 40 g
Sůl |
Pepř |
1. Do sekáčku dáme šunku, máslo, krémový sýr, hořčici, trochu soli a pepře.
1. Rozmixujeme dohladka.
1. Podávat můžeme například s čerstvým pečivem a rajčetem či jinou zeleninou.
### Tipy
- Pokud máte rádi dijonskou hořčici, můžeme jí přidat společně s plnotučnou (např. 30 g plnotučné a 10 g dijonské).

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 175 KiB

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 160 KiB

View File

@ -0,0 +1,36 @@
+++
title = "Tvarohový dezert do skleničky"
date = 2023-06-24
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb, "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "3"
time = "15"
+++
Ingredience ||
-|-
Tvaroh polotučný | 1 vanička (250 g)
Jogurt bílý | 100-150 g
Čekankový sirup | 2-3 lžíce
Ovoce dle chuti (viz Tipy) | cca 60 g
Maliny | na ozdobu
Kakao | 1 lžička
Kakaové boby | na ozdobení
1. V míse vyšleháme tvaroh s jogurtem a čekankovým sirupem.
1. Do každé skleničky dáme jednu vrchovatou lžíci tvarohové směsi a poklepáním skleničky směs rozprostřeme na její dno.
1. Ovoce omyjeme, osušíme, pokrájíme na malé kostičky a rozdělíme do skleniček.
1. Na ovoce dáme další vrstvu tvarohové směsi.
1. V míse nám zbyla zhruba jedna třetina směsi. Přidáme do ní kakao, promícháme a rozdělíme jako poslední vrstvu do skleniček.
1. Ozdobíme malinami, posypeme kakaovými boby a dáme na cvíli uležet do lednice.
1. Podáváme vychlazené, můžeme ozdobit mátou.
### Tipy
- Já použila tři měkké meruňky a navrch ozdobila malinami. Dá se ale použít téměř jakékoli ovoce. Dokonce je možné použít i rozmixoované ovoce (např. jahody).