Dýňový krém a Pražená semínka
Some checks failed
Build / build (push) Failing after 21s

This commit is contained in:
Terezka Tichá 2024-10-19 21:53:43 +02:00
parent f7aa8dc224
commit 86342a3336
3 changed files with 74 additions and 0 deletions

Binary file not shown.

After

Width:  |  Height:  |  Size: 196 KiB

View File

@ -0,0 +1,40 @@
+++
title = "Dýňový krém z pečené dýně"
date = 2024-10-19
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["polévky"]
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "6"
time = "45"
source = "JídelníPlán.cz (Food by Heart)"
+++
Ingredience ||
-|-
Dýně hokkaido | 1 menší kus
Cibule | 1 ks
Sůl | 1 lžička
Olej | 2 lžíce
Vývar | 750 ml
Zázvor, strouhaný | 2 cm
Česnek | 2 stroužky
Muškátový květ | 1 špetka
Smetana ke šlehání | 250 g
Zakysaná smetana | 1 kelímek
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Připravíme si větší zapékací misku (ideálně širokou).
1. Dýni omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtiny.
1. Ze čtvrtek vydlabeme semínka a dáme je zatím stranou do misky.
1. Dýni nakrájíme na plátky a porovnáme do připravené zapékací mísy.
1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na měsíčky, které rozebereme a posypeme na dýni.
1. Dýni s cibuli trochu posolíme a pokapeme 2 lžícemi oleje.
1. Mezitím se stále rozehřívá trouba, tak prstama očistíme semínka od dužiny a zbylou dužinu ještě přidáme k cibulovo-dýňové směsi.
1. V tuto chvíli nejspíš už bude předehřátá trouby, tak do ní vložíme zapékací mísu a pečeme 30 min.
1. Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme muškátový oříšek, zázvor a česnek a přivedeme k varu.
1. Odstavíme, nalijeme do hrnce smetanu a rozmixujeme dohladka.
1. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a případně i [praženými dýňovými semínky](@/prazena-dynova-semínka//index.md).

View File

@ -0,0 +1,34 @@
+++
title = "Pražená dýňová semínka"
date = 2024-10-19
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["přílohy"]
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "3"
time = "30"
+++
Ingredience ||
-|-
Semínka vydlabaná z dýně |
Olej | 1 lžíce
Sůl |
Koření dle chuti |
1. Trubu si předehřejeme na 160°C. Plech si vyložíme pečícím papírem.
1. Prstama očištíme semínka od dužiny a zbylou dužinu můžeme případně přidat k pokrmu z dýně, který třeba zrovna děláme.
1. Semínka propláchneme a vložíme je na 10 minut do vroucí vody. Poté je scedíme, propláchneme studenější vodou a osušíme papírovou utěrkou.
1. Poklademe je na plech, postříkáme trochou oleje, promícháme, trochu osolíme a dle chuti můžeme přidat koření (sladká paprika, rozmarýn atp)
1. Plech dáme do trouby. Pečeme 20-30 minut, často promícháváme. (). Semínka jsou hotová až budu lehce zhnědlá.
1. Po vyndání z trouby je můžeme rovnou přesypat do misky a podávat. Jsou totiž zchladlá do 5 min.
### Tipy
-Druhou možností přípravy semínek: namísto trouby je můžeme opražit na pánvi. To zabere nějakých 10-15 minut.Předchozí přípava je však stejná. Z trouby však chutnají lépe.
-
-