diff --git a/content/dynovy-krem-z-pecene-dyne/img.jpg b/content/dynovy-krem-z-pecene-dyne/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..24f2554 Binary files /dev/null and b/content/dynovy-krem-z-pecene-dyne/img.jpg differ diff --git a/content/dynovy-krem-z-pecene-dyne/index.md b/content/dynovy-krem-z-pecene-dyne/index.md new file mode 100644 index 0000000..f318656 --- /dev/null +++ b/content/dynovy-krem-z-pecene-dyne/index.md @@ -0,0 +1,40 @@ ++++ +title = "Dýňový krém z pečené dýně" +date = 2024-10-19 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "6" +time = "45" +source = "JídelníPlán.cz (Food by Heart)" ++++ + +Ingredience || +-|- +Dýně hokkaido | 1 menší kus +Cibule | 1 ks +Sůl | 1 lžička +Olej | 2 lžíce +Vývar | 750 ml +Zázvor, strouhaný | 2 cm +Česnek | 2 stroužky +Muškátový květ | 1 špetka +Smetana ke šlehání | 250 g +Zakysaná smetana | 1 kelímek + +1. Troubu předehřejeme na 200°C. Připravíme si větší zapékací misku (ideálně širokou). +1. Dýni omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtiny. +1. Ze čtvrtek vydlabeme semínka a dáme je zatím stranou do misky. +1. Dýni nakrájíme na plátky a porovnáme do připravené zapékací mísy. +1. Cibuli oloupeme, pokrájíme na měsíčky, které rozebereme a posypeme na dýni. +1. Dýni s cibuli trochu posolíme a pokapeme 2 lžícemi oleje. +1. Mezitím se stále rozehřívá trouba, tak prstama očistíme semínka od dužiny a zbylou dužinu ještě přidáme k cibulovo-dýňové směsi. +1. V tuto chvíli nejspíš už bude předehřátá trouby, tak do ní vložíme zapékací mísu a pečeme 30 min. +1. Pečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme muškátový oříšek, zázvor a česnek a přivedeme k varu. +1. Odstavíme, nalijeme do hrnce smetanu a rozmixujeme dohladka. +1. Podáváme ozdobené zakysanou smetanou a případně i [praženými dýňovými semínky](@/prazena-dynova-semínka//index.md). diff --git a/content/prazena-dynova-semínka/index.md b/content/prazena-dynova-semínka/index.md new file mode 100644 index 0000000..c76a8cb --- /dev/null +++ b/content/prazena-dynova-semínka/index.md @@ -0,0 +1,34 @@ ++++ +title = "Pražená dýňová semínka" +date = 2024-10-19 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["přílohy"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "low carb", "pečené", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "3" +time = "30" ++++ + +Ingredience || +-|- +Semínka vydlabaná z dýně | +Olej | 1 lžíce +Sůl | +Koření dle chuti | + +1. Trubu si předehřejeme na 160°C. Plech si vyložíme pečícím papírem. +1. Prstama očištíme semínka od dužiny a zbylou dužinu můžeme případně přidat k pokrmu z dýně, který třeba zrovna děláme. +1. Semínka propláchneme a vložíme je na 10 minut do vroucí vody. Poté je scedíme, propláchneme studenější vodou a osušíme papírovou utěrkou. +1. Poklademe je na plech, postříkáme trochou oleje, promícháme, trochu osolíme a dle chuti můžeme přidat koření (sladká paprika, rozmarýn atp) +1. Plech dáme do trouby. Pečeme 20-30 minut, často promícháváme. (). Semínka jsou hotová až budu lehce zhnědlá. +1. Po vyndání z trouby je můžeme rovnou přesypat do misky a podávat. Jsou totiž zchladlá do 5 min. + +### Tipy + +-Druhou možností přípravy semínek: namísto trouby je můžeme opražit na pánvi. To zabere nějakých 10-15 minut.Předchozí přípava je však stejná. Z trouby však chutnají lépe. +- +-