Trdelníky
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										47
									
								
								content/trdelniky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										47
									
								
								content/trdelniky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,47 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Trdelníky"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2020-05-03
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["dezerty"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["levné", "pečené", "pečivo", "snadné"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "6-8"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "120"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "MaminčinyRecepty.cz"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Vlažné mléko | 150 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 15 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Čerstvé droždí | 13 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Změklé máslo | 70 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Žloutek | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Hladká mouka | 280 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1 špetka
 | 
				
			||||||
 | 
					Rozpuštěné máslo | 2 plátky
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 1 hrst
 | 
				
			||||||
 | 
					Skořice | 2 špetky
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V mléku rozmícháme cukr a droždí. Přikryjeme a necháme 10 minut nabobtnat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V míse zatím vyšleháme máslo se žloutky do pěny. Přisypeme mouku se solí a zamícháme. Nakonec přilijeme kvásek a vypracuje hladké těsto.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Necháme nakynout 45 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zatím si připravíme kovové válečky 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Těsto vyklopíme na velmi jemně pomoučněný vál a vytvoříme z něj kuličku. Rozdělíme ho na 8 částí.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Každou část vezmeme, smáčkneme do kuličky rukama vyválíme dlouhého tenkého hadíka.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Hadíka obtočíme okolo válečku a lehce poválíme, aby se hadík spojil.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Kraje založíme, aby se trdelník nerozpadl.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Tento postup opakujeme s každým kouskem těsta.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Máslem potřeme každý trdelník a necháme je na stojato kynout ještě 15-20 minut.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu si rozehřejeme na 190°C a trdelníky pečeme 20 minut. V půlce pečení je vyndáme a potřeme máslem. Pokud je pečeme na stojato, otočíme vzhůru nohama. Pokud na ležato, otočíme alespoň dvakrát o třetinku, aby byly opečené ze všech stran.
 | 
				
			||||||
 | 
					. Mezitím si smícháme cukr se skořicí.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po vyndání z trouby potřeme vždy jeden trdelník máslem a obalíme ve skořicovém cukru.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Doporučuji zkonzumovat co nejdříve, za dva dny už jsou velmi oschlé.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Pokud nemáme kovové válečky na trdelníky/kremrole, posloužit nám mohou zavařovací skleničky, které obalíme v alobalu. Osobně vyzkoušeno s různými velikostmi skleniček. Nejlepší je sklenička hodně vysoká a úzká (často se v ní prodávají olivy, kapari, zelený pepř atd.)
 | 
				
			||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user