Trdelníky
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										47
									
								
								content/trdelniky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										47
									
								
								content/trdelniky/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,47 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Trdelníky"
 | 
			
		||||
date = 2020-05-03
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["dezerty"]
 | 
			
		||||
tagy = ["levné", "pečené", "pečivo", "snadné"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "6-8"
 | 
			
		||||
time = "120"
 | 
			
		||||
source = "MaminčinyRecepty.cz"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Ingredience ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Vlažné mléko | 150 ml
 | 
			
		||||
Cukr | 15 g
 | 
			
		||||
Čerstvé droždí | 13 g
 | 
			
		||||
Změklé máslo | 70 g
 | 
			
		||||
Žloutek | 3 ks
 | 
			
		||||
Hladká mouka | 280 g
 | 
			
		||||
Sůl | 1 špetka
 | 
			
		||||
Rozpuštěné máslo | 2 plátky
 | 
			
		||||
Cukr | 1 hrst
 | 
			
		||||
Skořice | 2 špetky
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. V mléku rozmícháme cukr a droždí. Přikryjeme a necháme 10 minut nabobtnat.
 | 
			
		||||
1. V míse zatím vyšleháme máslo se žloutky do pěny. Přisypeme mouku se solí a zamícháme. Nakonec přilijeme kvásek a vypracuje hladké těsto.
 | 
			
		||||
1. Necháme nakynout 45 minut.
 | 
			
		||||
1. Zatím si připravíme kovové válečky 
 | 
			
		||||
1. Těsto vyklopíme na velmi jemně pomoučněný vál a vytvoříme z něj kuličku. Rozdělíme ho na 8 částí.
 | 
			
		||||
1. Každou část vezmeme, smáčkneme do kuličky rukama vyválíme dlouhého tenkého hadíka.
 | 
			
		||||
1. Hadíka obtočíme okolo válečku a lehce poválíme, aby se hadík spojil.
 | 
			
		||||
1. Kraje založíme, aby se trdelník nerozpadl.
 | 
			
		||||
1. Tento postup opakujeme s každým kouskem těsta.
 | 
			
		||||
1. Máslem potřeme každý trdelník a necháme je na stojato kynout ještě 15-20 minut.
 | 
			
		||||
1. Troubu si rozehřejeme na 190°C a trdelníky pečeme 20 minut. V půlce pečení je vyndáme a potřeme máslem. Pokud je pečeme na stojato, otočíme vzhůru nohama. Pokud na ležato, otočíme alespoň dvakrát o třetinku, aby byly opečené ze všech stran.
 | 
			
		||||
. Mezitím si smícháme cukr se skořicí.
 | 
			
		||||
1. Po vyndání z trouby potřeme vždy jeden trdelník máslem a obalíme ve skořicovém cukru.
 | 
			
		||||
1. Doporučuji zkonzumovat co nejdříve, za dva dny už jsou velmi oschlé.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Pokud nemáme kovové válečky na trdelníky/kremrole, posloužit nám mohou zavařovací skleničky, které obalíme v alobalu. Osobně vyzkoušeno s různými velikostmi skleniček. Nejlepší je sklenička hodně vysoká a úzká (často se v ní prodávají olivy, kapari, zelený pepř atd.)
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user