This commit is contained in:
parent
e3c620edc9
commit
6547c4b01a
33
content/detox-fresh/index.md
Normal file
33
content/detox-fresh/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,33 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Detox fresh"
|
||||||
|
date = 2022-10-15
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["nápoje"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vepřové"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "2x 300 ml"
|
||||||
|
time = "15"
|
||||||
|
source = "časopis Albert "
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Jablko, zelené | 1 ks
|
||||||
|
Řapíkatý celer | 4 stonky
|
||||||
|
Pomeranč | 3 ks
|
||||||
|
Mrkev | 3 ks
|
||||||
|
Červená řepa, předvařená | 2 ks
|
||||||
|
Zázvor, čerstvý | 3 cm
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Jablko a řapíkatý celer omyjeme a osušíme.
|
||||||
|
1. Z pomerančů vymačkáme šťávu. Mrkev oloupeme, jablku vykrojíme jadřinec. Mrkev, jablko, řepu a řapíkatý celer pokrájíme na větší kusy.
|
||||||
|
1. Vše vložíme do stolního mixéru a rozmixujeme.
|
||||||
|
1. Přecedíme, abychom nápoj měli jemný, a ihned podáváme.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Pokud máme odšťavňovač, všechnu zeleninu postupně vložíme do něj. Pomeranče není tedy třeba předtím vymačkávat, namísto toho je oloupeme. Postupně ingredience odšťavíme a šťávu poté promícháme a podáváme.
|
71
content/indicke-masove-kulicky/index.md
Normal file
71
content/indicke-masove-kulicky/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,71 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Indické masové kuličky s rajčatovou omáčkou"
|
||||||
|
date = 2022-10-15
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["maso"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "indická kuchyně", "levné", "low carb", "omáčka", "vepřové", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "6"
|
||||||
|
time = "60"
|
||||||
|
source = "časopis Gurmet"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Masové kuličky ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Vepřové maso, mleté | 1000 g
|
||||||
|
Jogurt, bílý | 2 lžíce
|
||||||
|
Zázvor, čerstvý | 2 cm
|
||||||
|
Římský kmín, drcený |1 lžíce
|
||||||
|
Koriandr, drcený | 1 lžíce
|
||||||
|
Hřebíček, mletý | 1/4 lžičky
|
||||||
|
Skořice, mletá | 1/4 lžičky
|
||||||
|
Muškátový oříšek | 1 špetka
|
||||||
|
Pepř, mletý | 1/4 lžičky
|
||||||
|
Sůl | 1 lžičky
|
||||||
|
Rostlinný olej | na smažení
|
||||||
|
|
||||||
|
Rajčatová omáčka ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Kadeřávek | 3-4 listy
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Česnek | 3 stroužky
|
||||||
|
Zázvor, čerstvý | 2 cm
|
||||||
|
Koriandr, čerstvý | 1/2 svazku
|
||||||
|
Garam masala | 1 lžička
|
||||||
|
Kurkuma, mletá | 1/2 lžičky
|
||||||
|
Římský kmín, drcený | 1/2 lžičky
|
||||||
|
Koriandr, drcený | 1/2 lžičky
|
||||||
|
Chilli, vločky | 1/4 lžičky
|
||||||
|
Rostlinný olej | 2 lžíce
|
||||||
|
Rajčata krájená, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml)
|
||||||
|
Smetana na vaření | 125 ml
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
|
||||||
|
K podávání ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Naan chléb |
|
||||||
|
Bílý jogurt |
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
### Masové kuličky
|
||||||
|
|
||||||
|
1. V míse smícháme maso, najemno nastrouhaný zázvor, jogurt, koření a sůl a vytvoříme stejně velké kuličky.
|
||||||
|
1. Připravíme si velkou hlubokou pánev a kuličky osmahneme ze všech stran na rozpáleném oleji tak, aby byli opečené. Nemusí být zcela hotové, dojdou v omáčce.
|
||||||
|
1. Kuličky dáme zatím stranou na talíř nebo do mísy.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Omáčka
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Kadeřávek nasekáme na menší kousky a dáme stranou do mističky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme do mističky, zázvor nastrouháme najemno k česneku.
|
||||||
|
1. Do mističky si odměříme potřebné koření
|
||||||
|
1. Koriandru otrháme lístky nasekáme nadrobno, dáme do mističky a zatím uložíme do lednice. Stonky pokrájíme nadrobno.
|
||||||
|
1. V použité pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli, česnek, zázvor a stonky koriandru. Necháme opékat asi 10 minut, dokud směs nezačne zlátnout.
|
||||||
|
1. Přisypeme připravené koření a necháme ho rozvonět.
|
||||||
|
1. Zalijeme rajčaty a trochou vody (asi 100 ml, vypláchneme tím plechovku od rajčat). Lehce osolíme a promícháme.
|
||||||
|
1. Do omáčky vložíme masové kuličky a vaříme asi 20 minut.
|
||||||
|
1. Poté přisypeme kadeřávek a vaříme ještě 10 minut.
|
||||||
|
1. Nakonec vlijeme smetanu na vaření, dle chuti osolíme a prohřejeme.
|
||||||
|
1. Před servírováním posypeme koriandrem a podáváme s naan chlebem a bílým jogurtem.
|
47
content/kaderavkove-stir-fry-s-krupavym-tofu/index.md
Normal file
47
content/kaderavkove-stir-fry-s-krupavym-tofu/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,47 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Kadeřávkové stir fry s křupavým tofu"
|
||||||
|
date = 2022-10-15
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "rychlé", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "30"
|
||||||
|
source = "časopis Gurmet"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Tofu | 200 g
|
||||||
|
Sójová omáčka | 3 lžíce
|
||||||
|
Vaječné nudle | 240 g
|
||||||
|
Červené zelí | 1/4 hlávky
|
||||||
|
Kadeřávek | 4 velké listy
|
||||||
|
Mrkev | 1 ks
|
||||||
|
Česnek | 1 stroužek
|
||||||
|
Zázvor, čerstvý | 2 cm
|
||||||
|
Jarní cibulka | na posypání
|
||||||
|
Kari | 1,5 lžičky
|
||||||
|
Řepkový olej | 3 lžíce
|
||||||
|
Sezamová semínka | na posypání
|
||||||
|
Sezamový olej | na zakápnutí
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Tofu řádně osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou a nakrájíme ho na kostičky. V míse smícháme 1 lžíce sójové omáčky s kari. Přisypeme tofu, promícháme a zatím necháme marinovat.
|
||||||
|
1. Zelí si nakrouháme najemno. Z kadeřávku vykrojíme tuhý řapík a nasekáme na kousky. Mrkev oškrabeme a nakrájíme na tenké nudličky. Česnek a zázvor prolisujeme do mističky. Jarní cibulku nakrájíme na kroužky a dáme stranou do mističky.
|
||||||
|
1. V hrnci přivedeme k varu vodu a nudle uvaříme dle návodu. Poté scedíme.
|
||||||
|
1. V hluboké pánvi (ideálně wok) rozpálíme 1 lžíce ileje a opečeme na něm tofu ze všech stran. Poté vsypeme stranou do mističky.
|
||||||
|
1. Pánev vytřeme papírovou utěrkou a necháme pořádně rozpálit (asi 2 minutky). Poté vlijeme zbylý olej a vsypeme česnek a zázvor. Restujeme asi 30 vteřin.
|
||||||
|
1. Přisypeme zelí, kadeřávek a mícháme a prohazujeme po dobu 2 minut.
|
||||||
|
1. Přidáme mrkev, zbylou sójovou omáčku a restujeme další 2 minuty.
|
||||||
|
1. Pánev stáhneme z plotny a vmícháme nudle, opečené tofu a trochu sezamového oleje.
|
||||||
|
1. Před servírováním posypeme jarní cibulkou a trochou sezamového semínka.
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- První krok, kdy marinujeme tofu, můžeme udělat i několik hodin před začátkem připravy jídla. Tofu lépe nasákne chutě.
|
||||||
|
- Tofu může být vyměněno za kuřecí maso, nakrájéné na tenké proužky.
|
47
content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md
Normal file
47
content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,47 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Polévka z pečeného česneku a červené řepy"
|
||||||
|
date = 2022-10-15
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "40"
|
||||||
|
source = "časopis Albert"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Polévka ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Česnek | 15 stroužků
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Olivový olej | 30 ml
|
||||||
|
Voda | 500 ml
|
||||||
|
Zeleninový bujon | 1 kostka
|
||||||
|
Řepa, předvařená | 200 g
|
||||||
|
Zakysaná smetana | 1 kelímek
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
Pepř |
|
||||||
|
|
||||||
|
Na podávání ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Ciabatta | 1 ks
|
||||||
|
Olivový olej |
|
||||||
|
Rozmarýn, čerstvý | 1 snítka
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C.
|
||||||
|
1. Stroužky česneku a cibuli oloupeme. 6 stroužků si dáme stranou, zbytek stroužků a cibuli rozložíme na připravený plech. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péct na 15 minut.
|
||||||
|
1. Vodu uvaříme ve varné konvici, nalijeme do odměrky a rozpustíme v ní kostku bujonu.
|
||||||
|
1. Mezitím si můžeme připravit krutonky - ciabattu nakrájíme na kostičky, na pánvi si rozpálíme olivový olej a krutonky společně s celými zbylými stroužky česneku orestujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dáme do misky stranou.
|
||||||
|
1. Připravíme si stolní mixér, upečenou zeleninu do něj přendáme, přilijeme připravenou vodu s bujonem a rozmixujeme.
|
||||||
|
1. Poté přidáme ještě 80 g zakysané smetany, trochu soli, pepře a znovu promixujeme.
|
||||||
|
1. Polévku podáváme ozdobenou zbylou zakysanou smetanou, krutonky, opečeným česnekem a čerstvým rozmarýnem.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Druhou možností je vodu ohřát v hrnci, přidat bujon, k tomu upečenou zeleninu a rozmixovat ručním mixérem. Dále postupujeme stejně.
|
||||||
|
- Namísto ciabatty můžeme použít rohlíky, housky, chléb či jiné pečivo. A to jak čerstvé, tak i starší kousky.
|
||||||
|
- Ke krutonkům můžeme přidat i najemno pokrájené bylinky pro výraznější chuť.
|
36
content/zapadoafricka-dusena-cizrna-s-rajcaty/index.md
Normal file
36
content/zapadoafricka-dusena-cizrna-s-rajcaty/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,36 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Západoafrická dušená cizrna s rajčaty"
|
||||||
|
date = 2022-10-15
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["zelenina"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "30"
|
||||||
|
source = "časopis Gurmet"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Česnek | 6 stroužků
|
||||||
|
Červená paprika | 1 ks
|
||||||
|
Cizrna, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml)
|
||||||
|
Rostlinný olej | 2 lžíce
|
||||||
|
Rajčata krájená, sterilizovaná | 1 plechovka (400 ml)
|
||||||
|
Rajčatová passata | 150 g
|
||||||
|
Chilli omáčka | 2 lžíce
|
||||||
|
Arašídové máslo | 2 lžíce
|
||||||
|
Kokosové mléko | 200 ml
|
||||||
|
Sůl |
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky a papriku na kostičky. Cizrnu scedíme, propláchneme a dáme stranou okapat.
|
||||||
|
1. V hrnci nebo velké hlubové pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek.
|
||||||
|
1. Poté přidáme papriku a krátce ji opečeme.
|
||||||
|
1. Přilijeme rajčata, passatu, chilli omáčku (dávkujeme dle své chutě), arašídové máslo, kokosové mléko a cizrnu.
|
||||||
|
1. Podlijeme asi 100 ml vody a vaříme asi 20 minut, aby se chutě propojili a omáčka trochu zhoustla.
|
||||||
|
1. Jako přílohu můžeme zvolit rýži, pitu či quinou. Nebo pokrm můžeme podávat jako přílohu k masu.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user