This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										47
									
								
								content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										47
									
								
								content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,47 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Polévka z pečeného česneku a červené řepy"
 | 
			
		||||
date = 2022-10-15
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["polévky"]
 | 
			
		||||
tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "4"
 | 
			
		||||
time = "40"
 | 
			
		||||
source = "časopis Albert"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Polévka ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Česnek | 15 stroužků
 | 
			
		||||
Cibule | 1 ks
 | 
			
		||||
Olivový olej | 30 ml
 | 
			
		||||
Voda | 500 ml
 | 
			
		||||
Zeleninový bujon | 1 kostka
 | 
			
		||||
Řepa, předvařená | 200 g
 | 
			
		||||
Zakysaná smetana | 1 kelímek
 | 
			
		||||
Sůl | 
 | 
			
		||||
Pepř | 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Na podávání ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Ciabatta | 1 ks
 | 
			
		||||
Olivový olej | 
 | 
			
		||||
Rozmarýn, čerstvý | 1 snítka
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C.
 | 
			
		||||
1. Stroužky česneku a cibuli oloupeme. 6 stroužků si dáme stranou, zbytek stroužků a cibuli rozložíme na připravený plech. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péct na 15 minut.
 | 
			
		||||
1. Vodu uvaříme ve varné konvici, nalijeme do odměrky a rozpustíme v ní kostku bujonu.
 | 
			
		||||
1. Mezitím si můžeme připravit krutonky - ciabattu nakrájíme na kostičky, na pánvi si rozpálíme olivový olej a krutonky společně s celými zbylými stroužky česneku orestujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dáme do misky stranou.
 | 
			
		||||
1. Připravíme si stolní mixér, upečenou zeleninu do něj přendáme, přilijeme připravenou vodu s bujonem a rozmixujeme.
 | 
			
		||||
1. Poté přidáme ještě 80 g zakysané smetany, trochu soli, pepře a znovu promixujeme.
 | 
			
		||||
1. Polévku podáváme ozdobenou zbylou zakysanou smetanou, krutonky, opečeným česnekem a čerstvým rozmarýnem.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Druhou možností je vodu ohřát v hrnci, přidat bujon, k tomu upečenou zeleninu a rozmixovat ručním mixérem. Dále postupujeme stejně.
 | 
			
		||||
- Namísto ciabatty můžeme použít rohlíky, housky, chléb či jiné pečivo. A to jak čerstvé, tak i starší kousky.
 | 
			
		||||
- Ke krutonkům můžeme přidat i najemno pokrájené bylinky pro výraznější chuť.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user