This commit is contained in:
47
content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md
Normal file
47
content/polevka-z-peceneho-cesneku-a-repy/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,47 @@
|
||||
+++
|
||||
title = "Polévka z pečeného česneku a červené řepy"
|
||||
date = 2022-10-15
|
||||
author = "Terezka"
|
||||
|
||||
[taxonomies]
|
||||
kategorie = ["polévky"]
|
||||
tagy = ["bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian"]
|
||||
|
||||
|
||||
[extra]
|
||||
portions = "4"
|
||||
time = "40"
|
||||
source = "časopis Albert"
|
||||
+++
|
||||
|
||||
Polévka ||
|
||||
-|-
|
||||
Česnek | 15 stroužků
|
||||
Cibule | 1 ks
|
||||
Olivový olej | 30 ml
|
||||
Voda | 500 ml
|
||||
Zeleninový bujon | 1 kostka
|
||||
Řepa, předvařená | 200 g
|
||||
Zakysaná smetana | 1 kelímek
|
||||
Sůl |
|
||||
Pepř |
|
||||
|
||||
Na podávání ||
|
||||
-|-
|
||||
Ciabatta | 1 ks
|
||||
Olivový olej |
|
||||
Rozmarýn, čerstvý | 1 snítka
|
||||
|
||||
1. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 200°C.
|
||||
1. Stroužky česneku a cibuli oloupeme. 6 stroužků si dáme stranou, zbytek stroužků a cibuli rozložíme na připravený plech. Pokapeme olivovým olejem, promícháme a dáme péct na 15 minut.
|
||||
1. Vodu uvaříme ve varné konvici, nalijeme do odměrky a rozpustíme v ní kostku bujonu.
|
||||
1. Mezitím si můžeme připravit krutonky - ciabattu nakrájíme na kostičky, na pánvi si rozpálíme olivový olej a krutonky společně s celými zbylými stroužky česneku orestujeme. Dle chuti osolíme, opepříme a dáme do misky stranou.
|
||||
1. Připravíme si stolní mixér, upečenou zeleninu do něj přendáme, přilijeme připravenou vodu s bujonem a rozmixujeme.
|
||||
1. Poté přidáme ještě 80 g zakysané smetany, trochu soli, pepře a znovu promixujeme.
|
||||
1. Polévku podáváme ozdobenou zbylou zakysanou smetanou, krutonky, opečeným česnekem a čerstvým rozmarýnem.
|
||||
|
||||
### Tipy
|
||||
|
||||
- Druhou možností je vodu ohřát v hrnci, přidat bujon, k tomu upečenou zeleninu a rozmixovat ručním mixérem. Dále postupujeme stejně.
|
||||
- Namísto ciabatty můžeme použít rohlíky, housky, chléb či jiné pečivo. A to jak čerstvé, tak i starší kousky.
|
||||
- Ke krutonkům můžeme přidat i najemno pokrájené bylinky pro výraznější chuť.
|
Reference in New Issue
Block a user