Hovězí s houbovou omáčkou
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										69
									
								
								content/hovezi-s-houbovou-omackou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										69
									
								
								content/hovezi-s-houbovou-omackou/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,69 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Hovězí s houbovou omáčkou"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2020-03-15
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["maso"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["omáčka"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "180"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Vaříme č.9/2019"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Příprava masa ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Nové koření | 4 kuličky
 | 
				
			||||||
 | 
					Bobkový list | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Celý pepř | 4 kuličky
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Mrkev | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Celer | 1/4
 | 
				
			||||||
 | 
					Petržel | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Hovězí falešná svíčková | 600 g
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Knedlíky ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Rohlíky | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo | 30 g + vymazání
 | 
				
			||||||
 | 
					Polohrubá mouka | 90 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Mléko | 150 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Petržel a kopr | 1 hrst
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Omáčka ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Sušené lesní houby | 60 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo | 40 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Drcený kmín | 1/2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Hladká mouka | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Vývar z masa | 700 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Smetana ke šlehání | 200 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl, pepř | dle chuti
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Maso
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Nejprve si připravíme maso. Mrkev, petržel, cibuli a celer očistíme a několikrát překrojíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do hrnce vlijeme 1500 ml vody, přidáme zeleninu a koření. Přivedeme k varu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vložíme maso, ztlumíme na minimum a necháme táhnout alespoň 2 hodiny. Maso musí být měkké. Poté slijeme - vývar si necháme, zeleninu můžeme vyhodit a maso nakrájíme na plátky a dáme stranou na talíř.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Než budeme maso servírovat, tak určitě vychladne. Takže ve chvíli, kdy dokončíme omáčku, maso vložíme na pár minut do mikrovlnné trouby.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Knedlíky
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Ke konci vaření masa si můžeme připravit knedlíky. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na pánvi si rozehřejeme máslo a kostičky osmahneme do křupava. Necháme trochu vychladnout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Připravíme si tři ohnivzdorné hrníčky (nebo menší zavařovačky bez zúženého hrdla) a vymažeme je silnou vrstvou másla.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Oddělíme bílky a vyšleháme z nich tuhý sníh.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Ve větší míse smícháme  mouku, žloutky, mléko, bylinky, opečené rohlíky a sníh.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Knedlíkovou směs rozdělíme do hrnečků.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poslední krok zahájíme ve chvíli, kdy začneme vařit omáčku. Díky tomu nám to časově hezky vyjde.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V konvici si uvaříme vodu. Do hrnce vložíme hrníčky a na dno hrnce nalijeme vroucí vodu tak, aby sahala do 2/3 hrníčků. Přiklopíme a vaříme 25 minut. Hotové knedlíky vyklopíme a nakrájíme na kolečka.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Omáčka
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Mezitím, co se vaří maso, si můžeme namočit houby ve 100 ml vody. Promícháme a necháme odstát. Dalšími kroky pokračujeme, až když je hotové maso.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V hrnci rozpustíme máslo. Přisypeme kmín a mouku a vytvoříme tak jíšku. Chvilku jí smažíme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Až začne lehce tmavnout (nesmí znědnout příliš) přilijeme vývar (mě to vycházelo zhruba na 700 ml) a přivedeme k varu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely a za občasného míchání vaříme 20 minut. V tuto chvíli začneme vařit i knedlíky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Stáhneme omáčku z plotny, zjemníme smetanou, ochutíme solí a pepřem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Na talíř nalijeme trochu omáčky, vložíme nakrájené a ohřáté maso a přidáme knedlíky.
 | 
				
			||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user