diff --git a/content/hovezi-s-houbovou-omackou/index.md b/content/hovezi-s-houbovou-omackou/index.md new file mode 100644 index 0000000..580955b --- /dev/null +++ b/content/hovezi-s-houbovou-omackou/index.md @@ -0,0 +1,69 @@ ++++ +title = "Hovězí s houbovou omáčkou" +date = 2020-03-15 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["omáčka"] + +[extra] +portions = "4" +time = "180" +source = "Vaříme č.9/2019" ++++ + +Příprava masa || +-|- +Nové koření | 4 kuličky +Bobkový list | 2 ks +Celý pepř | 4 kuličky +Sůl | 1 lžička +Cibule | 1 ks +Mrkev | 2 ks +Celer | 1/4 +Petržel | 1 ks +Hovězí falešná svíčková | 600 g + +Knedlíky || +-|- +Rohlíky | 2 ks +Máslo | 30 g + vymazání +Polohrubá mouka | 90 g +Vejce | 1 ks +Mléko | 150 ml +Petržel a kopr | 1 hrst + +Omáčka || +-|- +Sušené lesní houby | 60 g +Máslo | 40 g +Drcený kmín | 1/2 lžičky +Hladká mouka | 2 lžíce +Vývar z masa | 700 ml +Smetana ke šlehání | 200 ml +Sůl, pepř | dle chuti + +### Maso +1. Nejprve si připravíme maso. Mrkev, petržel, cibuli a celer očistíme a několikrát překrojíme. +1. Do hrnce vlijeme 1500 ml vody, přidáme zeleninu a koření. Přivedeme k varu. +1. Vložíme maso, ztlumíme na minimum a necháme táhnout alespoň 2 hodiny. Maso musí být měkké. Poté slijeme - vývar si necháme, zeleninu můžeme vyhodit a maso nakrájíme na plátky a dáme stranou na talíř. +1. Než budeme maso servírovat, tak určitě vychladne. Takže ve chvíli, kdy dokončíme omáčku, maso vložíme na pár minut do mikrovlnné trouby. + +### Knedlíky +1. Ke konci vaření masa si můžeme připravit knedlíky. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. +1. Na pánvi si rozehřejeme máslo a kostičky osmahneme do křupava. Necháme trochu vychladnout. +1. Připravíme si tři ohnivzdorné hrníčky (nebo menší zavařovačky bez zúženého hrdla) a vymažeme je silnou vrstvou másla. +1. Oddělíme bílky a vyšleháme z nich tuhý sníh. +1. Ve větší míse smícháme mouku, žloutky, mléko, bylinky, opečené rohlíky a sníh. +1. Knedlíkovou směs rozdělíme do hrnečků. +1. Poslední krok zahájíme ve chvíli, kdy začneme vařit omáčku. Díky tomu nám to časově hezky vyjde. +1. V konvici si uvaříme vodu. Do hrnce vložíme hrníčky a na dno hrnce nalijeme vroucí vodu tak, aby sahala do 2/3 hrníčků. Přiklopíme a vaříme 25 minut. Hotové knedlíky vyklopíme a nakrájíme na kolečka. + +### Omáčka +1. Mezitím, co se vaří maso, si můžeme namočit houby ve 100 ml vody. Promícháme a necháme odstát. Dalšími kroky pokračujeme, až když je hotové maso. +1. V hrnci rozpustíme máslo. Přisypeme kmín a mouku a vytvoříme tak jíšku. Chvilku jí smažíme. +1. Až začne lehce tmavnout (nesmí znědnout příliš) přilijeme vývar (mě to vycházelo zhruba na 700 ml) a přivedeme k varu. +1. Přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely a za občasného míchání vaříme 20 minut. V tuto chvíli začneme vařit i knedlíky. +1. Stáhneme omáčku z plotny, zjemníme smetanou, ochutíme solí a pepřem. +1. Na talíř nalijeme trochu omáčky, vložíme nakrájené a ohřáté maso a přidáme knedlíky. \ No newline at end of file