Popraskaná bílková roláda
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										64
									
								
								content/popraskana-bilkova-rolada/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										64
									
								
								content/popraskana-bilkova-rolada/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,64 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Popraskaná bílková roláda"
 | 
			
		||||
date = 2020-07-12
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["dezerty"]
 | 
			
		||||
tagy = ["alkohol", "bezlepkové", "pečené"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "10"
 | 
			
		||||
time = "60"
 | 
			
		||||
source = "Gurmet 07-08/2020"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Těsto ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Kakao | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Prášek do pečiva | 1 lžička
 | 
			
		||||
Kukuřičný škrob | 1 lžička
 | 
			
		||||
Bílky | 6 ks
 | 
			
		||||
Cukr moučka | 250 g
 | 
			
		||||
Balsamico | 1 lžička
 | 
			
		||||
Hořká čokoláda | 50 g
 | 
			
		||||
Sůl | špetka
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Náplň ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Mascarpone | 250 g
 | 
			
		||||
Smetana ke šlehání | 300 ml
 | 
			
		||||
Cukr moučka | 2 lžičky
 | 
			
		||||
Třešňovice | 1 lžíce
 | 
			
		||||
Kakao | na posypání
 | 
			
		||||
Maliny | 125 g
 | 
			
		||||
Borůvky | 125 g 
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Těsto
 | 
			
		||||
1. Hořkou čokoládu si nastrouháme nahrubo.
 | 
			
		||||
1. Troubu předehřejeme na 180°C.
 | 
			
		||||
Pipravíme si větší plech a vyložíme ho pečícím papírem.
 | 
			
		||||
1. Do mističky si prosejeme kakao, prášek do pečiva a kukuřičný škrob. Přidáme špetku soli a promícháme.
 | 
			
		||||
1. V míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Během šlehání po lžících přidáváme cukr.
 | 
			
		||||
1. K bílkům přimícháíme kakaovou směs, balsamico a prošleháme.
 | 
			
		||||
1. Přisypeme čokoládu a naposledy prošleháme.
 | 
			
		||||
1. Těsto plijeme na připravený plech, stěrkou rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše a vložíme do trouby na 25 minut.
 | 
			
		||||
1. Po vyndání necháme 5 minut vychladnout na plechu.
 | 
			
		||||
1. Připravíme si čistou utěrku, namočíme ji do vody a vyždímeme, aby byla pouze vlhká.
 | 
			
		||||
1. Nový arch pečícího papíru si postříkáme (nebo potřeme) trochou oleje.
 | 
			
		||||
1. Na linku si položíme plech s korpusem. Připravený nový pečící papír položíme pomazanou stranou na korpus. Na to položíme vlhou uterku a rychlý pohybem převrátíme na linku tak, aby korpus ležel na utěrce.
 | 
			
		||||
1. Ještě zatepla korpus srolujeme do rolády. Roládu necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Náplň
 | 
			
		||||
1. Mascarpone vyšleháme se smetanou do tuhého krému.
 | 
			
		||||
1. Přidáme cukr, třešňovici a promícháme.
 | 
			
		||||
1. Jemně rozbalíme roládu, odstraníme utěrku a horní pečící papír.
 | 
			
		||||
1. Krém naneseme na korpus a rovnoměrně rozprostřeme.
 | 
			
		||||
1. Posypeme kakaem a střídavě ovocem.
 | 
			
		||||
1. Začneme rolovat roládu. Během toho ji opatrně odlepujeme od papíru. Možná to půjde hůře, ale jde to.
 | 
			
		||||
1. Roládu přeneseme na tác nebo prkénko a necháme v lednici chvíli zatuihnout a odležet.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Borůvky a maliny můžeme nahradit i jiným ovocem, např. jahody, hroznové víno, ostružiny atd.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user