From 3ca908f7722a036816f7c334fb8f82246274fd94 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: =?UTF-8?q?Terezka=20Tich=C3=A1?= <2t@cocaine.ninja> Date: Mon, 6 Jul 2020 10:21:11 +0200 Subject: [PATCH] =?UTF-8?q?Popraskan=C3=A1=20b=C3=ADlkov=C3=A1=20rol=C3=A1?= =?UTF-8?q?da?= MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit --- content/popraskana-bilkova-rolada/index.md | 64 ++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 64 insertions(+) create mode 100644 content/popraskana-bilkova-rolada/index.md diff --git a/content/popraskana-bilkova-rolada/index.md b/content/popraskana-bilkova-rolada/index.md new file mode 100644 index 0000000..f55c23d --- /dev/null +++ b/content/popraskana-bilkova-rolada/index.md @@ -0,0 +1,64 @@ ++++ +title = "Popraskaná bílková roláda" +date = 2020-07-12 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["alkohol", "bezlepkové", "pečené"] + +[extra] +portions = "10" +time = "60" +source = "Gurmet 07-08/2020" ++++ + +Těsto || +-|- +Kakao | 1 lžíce +Prášek do pečiva | 1 lžička +Kukuřičný škrob | 1 lžička +Bílky | 6 ks +Cukr moučka | 250 g +Balsamico | 1 lžička +Hořká čokoláda | 50 g +Sůl | špetka + +Náplň || +-|- +Mascarpone | 250 g +Smetana ke šlehání | 300 ml +Cukr moučka | 2 lžičky +Třešňovice | 1 lžíce +Kakao | na posypání +Maliny | 125 g +Borůvky | 125 g + +### Těsto +1. Hořkou čokoládu si nastrouháme nahrubo. +1. Troubu předehřejeme na 180°C. +Pipravíme si větší plech a vyložíme ho pečícím papírem. +1. Do mističky si prosejeme kakao, prášek do pečiva a kukuřičný škrob. Přidáme špetku soli a promícháme. +1. V míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu. Během šlehání po lžících přidáváme cukr. +1. K bílkům přimícháíme kakaovou směs, balsamico a prošleháme. +1. Přisypeme čokoládu a naposledy prošleháme. +1. Těsto plijeme na připravený plech, stěrkou rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše a vložíme do trouby na 25 minut. +1. Po vyndání necháme 5 minut vychladnout na plechu. +1. Připravíme si čistou utěrku, namočíme ji do vody a vyždímeme, aby byla pouze vlhká. +1. Nový arch pečícího papíru si postříkáme (nebo potřeme) trochou oleje. +1. Na linku si položíme plech s korpusem. Připravený nový pečící papír položíme pomazanou stranou na korpus. Na to položíme vlhou uterku a rychlý pohybem převrátíme na linku tak, aby korpus ležel na utěrce. +1. Ještě zatepla korpus srolujeme do rolády. Roládu necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň. + +### Náplň +1. Mascarpone vyšleháme se smetanou do tuhého krému. +1. Přidáme cukr, třešňovici a promícháme. +1. Jemně rozbalíme roládu, odstraníme utěrku a horní pečící papír. +1. Krém naneseme na korpus a rovnoměrně rozprostřeme. +1. Posypeme kakaem a střídavě ovocem. +1. Začneme rolovat roládu. Během toho ji opatrně odlepujeme od papíru. Možná to půjde hůře, ale jde to. +1. Roládu přeneseme na tác nebo prkénko a necháme v lednici chvíli zatuihnout a odležet. + + +### Tipy + +- Borůvky a maliny můžeme nahradit i jiným ovocem, např. jahody, hroznové víno, ostružiny atd. \ No newline at end of file