Kaki roláda, ovocný punč s rumem a perník z kofoly
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										66
									
								
								content/kaki-rolada/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										66
									
								
								content/kaki-rolada/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,66 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Kaki Roláda"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-12-05
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["dezerty"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "1 roláda (8-12 plátků)"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "60"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Časopis Albert"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Korpus ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Kaki, menší, zralé | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 3 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr, třtinový | 150 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Citronová šťáva | z 1/2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Hladká mouka | 130 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Prášek do pečiva | 1 a 1/2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Mletý zázvor | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Muškátový oříšek, mletý | 1/2 lžičky
 | 
				
			||||||
 | 
					Sůl | 1 špetka
 | 
				
			||||||
 | 
					Oříšky, nasekané | 1 hrst
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Náplň ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Krémový sýr | 230 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo, pokojové teploty | 60 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Citronový šťáva | 1 lžička
 | 
				
			||||||
 | 
					Vanilkový extrakt | pár kapek 
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr, moučkový | 80-100 g
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Příprava korpusu
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si velký mělký plech vyložený pečícím papírem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Kaki zbavíme slupky a rozmačkáme vidličkou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V míse vyšleháme vejce do světlé pěny.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme cukr, citronovou šťávu a kaki a znovu zašleháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vedle v míse se smícháme mouku, prášek do pečiva, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Postupně přisypáváme moučnou směs a zašleháváme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Těsto vylijeme na připravený plech s papírem a rzetřeme, aby bylo všude stejně silné.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Posypeme ořechy a vložíme do trouby na 15 minut. Při vyndání plechu by měl být korpus nazlátlý.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Náplň
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V míse si vyšleháme krémový sýr s máslem,citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté přidáváme cukr dle chuti a znovu prošleháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Náplň zatím necháme vychladit.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Pokračování korpusu
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Chvíli před vyndáním plechu z trouby si připravíme druhý arch pečícího papíru a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem nebo kokosovou moukou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Plech vyndáme z trouby a korpus i s papírem opatrně přeneseme vrchní stranou na připravený poprášený papír.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Z upečeného korpusu opatrně odtrhneme papír a znovu ho přiložíme zpět na korpus.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Korpus zarolujeme i s pečícím papírem delší stranou dovnitř. Zajistíme, aby se nerozmotal (třeba sepnutím pomocí kolíčků, nebo položením vedle knihy atp). Takto necháme vychladnout.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Studený korpus rozmotáme, rozetřeme na něj krém, opět smotáme a dáme vychladit. Necháme odpočinout aspoň hodinu, ideálně přes noc.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Jako krémový sýr jsem při svém pokusu použila Čerstvý sýr od značky Prezident. Můžeme využít i Lučinu, Mascarpone, Philadelfia či jiný oblíbený sýr.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										37
									
								
								content/ovocny-punc-s-rumem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										37
									
								
								content/ovocny-punc-s-rumem/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,37 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Ovocný punč s rumem"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-12-05
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["nápoje"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["alkohol", "bezlaktózové", "bezlepkové", "rychlé", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "15"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Voda | 700 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Džus (viz Tipy) | 300 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Ovocný čaj | 4 sáčky
 | 
				
			||||||
 | 
					Směs koření na grog | 1,5 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Citronový šťáva | z 1/2 citronu
 | 
				
			||||||
 | 
					Rum | 200 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					Med | 1 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Do kastrolu nalijeme vodu, džus, přisypeme koření a vložíme sáčky čaje.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Odstavíme z plotny a necháme 10 minut louhovat.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Poté přilijeme citronovou šťávu, rum a osladíme medem.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zamícháme případně dochutíme dle potřeby. 
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Směs přecedíme a podáváme teplé.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Džus doporučuji jednodruhový a stoprocentní. Já použila ananasový, dobrý bude i pomerančový, mandarinkový, jablečný, brusinkový, hruškový atp.
 | 
				
			||||||
 | 
					- Směs koření na grog jsem koupila [u pana kořenáře](https://www.naplichte.cz/Punc-grog-caj-kousky-d208.htm). Lze nahradit vlastní oblíbenou směsí jiného koření.
 | 
				
			||||||
 | 
					- Do směsi k vaření můžem přidat i pokrájené kousky čerstvého nebo sušeného ovoce. Pak je na nás, zda chceme směs přecedit nebo v něm ovoce nechat.
 | 
				
			||||||
							
								
								
									
										41
									
								
								content/pernik-z-kofoly/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										41
									
								
								content/pernik-z-kofoly/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,41 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Perník z kofoly"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2021-12-05
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["dezerty"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["levné", "pečené", "rychlé", "snadné", "vegetarian"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "10-15 ks"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "10 min + pečení 25 "
 | 
				
			||||||
 | 
					source = "Časopis Albert"
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Tuk, polohrubá mouka | na vymazání plechu
 | 
				
			||||||
 | 
					Hladká mouka | 350 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Cukr | 200 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Kakao | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Kypřící prášek do perníku | 1 sáček
 | 
				
			||||||
 | 
					Vejce | 2 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Olej | 2 lžíce
 | 
				
			||||||
 | 
					Kofola | 300 ml
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Troubu předehřejeme na 180°C.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Středně velký plech si vymažeme tukem a vysypeme moukou.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V míse promícháme mouku, cukr, kako a kypřící prášek.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme vejce, olej a promícháme, jak to jen půjde.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přilijeme kofolu a vyšleháme hladké těsto.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Nalijeme na plech, rozetřeme, aby bylo všude stejně silné a vložíme do trouby.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Pečeme 20-30 minut - záleží na tloušťce těsta.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vyhladnout.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Před vylitím těsta do něj můžeme přidat třeba rozinky (mohou být i namočené v rumu).
 | 
				
			||||||
 | 
					- Než těsto dáme do trouby, tak na něj můžeme nanést marmeládu na několika místech a pomocí špejle jí rozetřít do těsta. Perník to pěkně ochutí a zároveň vytvoří vzhledný povrch.
 | 
				
			||||||
 | 
					- Když je perník vychladlý, tak ho můžeme potřít marmeládou nebo polít rozpuštěnou čokoládou.
 | 
				
			||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user