Kaki roláda, ovocný punč s rumem a perník z kofoly
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										66
									
								
								content/kaki-rolada/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										66
									
								
								content/kaki-rolada/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,66 @@
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
title = "Kaki Roláda"
 | 
			
		||||
date = 2021-12-05
 | 
			
		||||
author = "Terezka"
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[taxonomies]
 | 
			
		||||
kategorie = ["dezerty"]
 | 
			
		||||
tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian"]
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
[extra]
 | 
			
		||||
portions = "1 roláda (8-12 plátků)"
 | 
			
		||||
time = "60"
 | 
			
		||||
source = "Časopis Albert"
 | 
			
		||||
+++
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Korpus ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Kaki, menší, zralé | 2 ks
 | 
			
		||||
Vejce | 3 ks
 | 
			
		||||
Cukr, třtinový | 150 g
 | 
			
		||||
Citronová šťáva | z 1/2 ks
 | 
			
		||||
Hladká mouka | 130 g
 | 
			
		||||
Prášek do pečiva | 1 a 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Mletý zázvor | 1 lžička
 | 
			
		||||
Muškátový oříšek, mletý | 1/2 lžičky
 | 
			
		||||
Sůl | 1 špetka
 | 
			
		||||
Oříšky, nasekané | 1 hrst
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
Náplň ||
 | 
			
		||||
-|-
 | 
			
		||||
Krémový sýr | 230 g
 | 
			
		||||
Máslo, pokojové teploty | 60 g
 | 
			
		||||
Citronový šťáva | 1 lžička
 | 
			
		||||
Vanilkový extrakt | pár kapek 
 | 
			
		||||
Cukr, moučkový | 80-100 g
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Příprava korpusu
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si velký mělký plech vyložený pečícím papírem.
 | 
			
		||||
1. Kaki zbavíme slupky a rozmačkáme vidličkou.
 | 
			
		||||
1. V míse vyšleháme vejce do světlé pěny.
 | 
			
		||||
1. Přidáme cukr, citronovou šťávu a kaki a znovu zašleháme.
 | 
			
		||||
1. Vedle v míse se smícháme mouku, prášek do pečiva, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
 | 
			
		||||
1. Postupně přisypáváme moučnou směs a zašleháváme.
 | 
			
		||||
1. Těsto vylijeme na připravený plech s papírem a rzetřeme, aby bylo všude stejně silné.
 | 
			
		||||
1. Posypeme ořechy a vložíme do trouby na 15 minut. Při vyndání plechu by měl být korpus nazlátlý.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Náplň
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
1. V míse si vyšleháme krémový sýr s máslem,citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
 | 
			
		||||
1. Poté přidáváme cukr dle chuti a znovu prošleháme.
 | 
			
		||||
1. Náplň zatím necháme vychladit.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Pokračování korpusu
 | 
			
		||||
1. Chvíli před vyndáním plechu z trouby si připravíme druhý arch pečícího papíru a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem nebo kokosovou moukou.
 | 
			
		||||
1. Plech vyndáme z trouby a korpus i s papírem opatrně přeneseme vrchní stranou na připravený poprášený papír.
 | 
			
		||||
1. Z upečeného korpusu opatrně odtrhneme papír a znovu ho přiložíme zpět na korpus.
 | 
			
		||||
1. Korpus zarolujeme i s pečícím papírem delší stranou dovnitř. Zajistíme, aby se nerozmotal (třeba sepnutím pomocí kolíčků, nebo položením vedle knihy atp). Takto necháme vychladnout.
 | 
			
		||||
1. Studený korpus rozmotáme, rozetřeme na něj krém, opět smotáme a dáme vychladit. Necháme odpočinout aspoň hodinu, ideálně přes noc.
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
### Tipy
 | 
			
		||||
 | 
			
		||||
- Jako krémový sýr jsem při svém pokusu použila Čerstvý sýr od značky Prezident. Můžeme využít i Lučinu, Mascarpone, Philadelfia či jiný oblíbený sýr.
 | 
			
		||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user