Italské rizoto s houbami
This commit is contained in:
		
							
								
								
									
										38
									
								
								content/italske-rizoto-s-houbami/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							
							
						
						
									
										38
									
								
								content/italske-rizoto-s-houbami/index.md
									
									
									
									
									
										Normal file
									
								
							@@ -0,0 +1,38 @@
 | 
				
			|||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					title = "Italské rizoto s houbami"
 | 
				
			||||||
 | 
					date = 2020-09-16
 | 
				
			||||||
 | 
					author = "Terezka"
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[taxonomies]
 | 
				
			||||||
 | 
					kategorie = ["těstoviny a rýže"]
 | 
				
			||||||
 | 
					tagy = ["bezlepkové", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					[extra]
 | 
				
			||||||
 | 
					portions = "4"
 | 
				
			||||||
 | 
					time = "40"
 | 
				
			||||||
 | 
					source = ""
 | 
				
			||||||
 | 
					+++
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					Ingredience ||
 | 
				
			||||||
 | 
					-|-
 | 
				
			||||||
 | 
					Masový vývar | 1 litr
 | 
				
			||||||
 | 
					Máslo | 150 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Česnek | 1 stroužek
 | 
				
			||||||
 | 
					Cibule | 1 ks
 | 
				
			||||||
 | 
					Rýže arborio | 350 g
 | 
				
			||||||
 | 
					Parmezán | 150 g
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Masový vývar zahřejeme v hrnci nebo v mikrovlnce. Budeme ho potřebovat teplý.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Houby očistíme a pokrájíme na slabší plátky.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme 80g másla. Plotnu nastavíme na střední teplotu. Přidáme jemně nakrájený česnek a cibuli a necháme zesklovatět.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Přidáme houby a necháme několik minut osmahnout. Pokud by se začali připalovat, přilijeme lžíci vody.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zvýšíme teplotu plotny a vsypeme rýži. Jemně rozmícháme.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Až začne rýže bělat, přidáváme teplý vývar. Vždy po jedné zběračce, poté mícháme rýži. Když je vývar vsáknutý (trvá to okolo 2-3 minut) do rýže můžeme přidat další porci vývaru. Takto opakujeme, dokud vývar nedojde.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Zhruba po 15-18 minutách bychom měli mít všechen vývar v pánvi s rýží. Vypneme sporák a odstavíme rýži.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Vložíme zbylé máslo a vsypeme parmezán. Rozmícháme do rýže a necháme pár minutek odležet.
 | 
				
			||||||
 | 
					1. Podáváme například ozdobené směsí salátových listů nebo baby špenátkem. Hodí se k tomu i sklenička dobrého bílého vína.
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					### Tipy
 | 
				
			||||||
 | 
					
 | 
				
			||||||
 | 
					- Arborio rýže je nejtypyčtější pro italská rizota. Její zrna jsou největší ze všech druhů rýže. Doporučuji nezaměňovat s jakokoli jinou rýží. Výsledek by mohl zklamat.
 | 
				
			||||||
 | 
					- Než začneme lít masový vývar na rýži, je možné na ní nalít 50 ml bílého suchého vína. Rýže ho rychle vsákne a dostane plnější a zajímavější chuť. Dále postupujeme dle receptu.
 | 
				
			||||||
		Reference in New Issue
	
	Block a user