diff --git a/content/italske-rizoto-s-houbami/index.md b/content/italske-rizoto-s-houbami/index.md new file mode 100644 index 0000000..9f12c03 --- /dev/null +++ b/content/italske-rizoto-s-houbami/index.md @@ -0,0 +1,38 @@ ++++ +title = "Italské rizoto s houbami" +date = 2020-09-16 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["těstoviny a rýže"] +tagy = ["bezlepkové", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + +[extra] +portions = "4" +time = "40" +source = "" ++++ + +Ingredience || +-|- +Masový vývar | 1 litr +Máslo | 150 g +Česnek | 1 stroužek +Cibule | 1 ks +Rýže arborio | 350 g +Parmezán | 150 g + +1. Masový vývar zahřejeme v hrnci nebo v mikrovlnce. Budeme ho potřebovat teplý. +1. Houby očistíme a pokrájíme na slabší plátky. +1. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme 80g másla. Plotnu nastavíme na střední teplotu. Přidáme jemně nakrájený česnek a cibuli a necháme zesklovatět. +1. Přidáme houby a necháme několik minut osmahnout. Pokud by se začali připalovat, přilijeme lžíci vody. +1. Zvýšíme teplotu plotny a vsypeme rýži. Jemně rozmícháme. +1. Až začne rýže bělat, přidáváme teplý vývar. Vždy po jedné zběračce, poté mícháme rýži. Když je vývar vsáknutý (trvá to okolo 2-3 minut) do rýže můžeme přidat další porci vývaru. Takto opakujeme, dokud vývar nedojde. +1. Zhruba po 15-18 minutách bychom měli mít všechen vývar v pánvi s rýží. Vypneme sporák a odstavíme rýži. +1. Vložíme zbylé máslo a vsypeme parmezán. Rozmícháme do rýže a necháme pár minutek odležet. +1. Podáváme například ozdobené směsí salátových listů nebo baby špenátkem. Hodí se k tomu i sklenička dobrého bílého vína. + +### Tipy + +- Arborio rýže je nejtypyčtější pro italská rizota. Její zrna jsou největší ze všech druhů rýže. Doporučuji nezaměňovat s jakokoli jinou rýží. Výsledek by mohl zklamat. +- Než začneme lít masový vývar na rýži, je možné na ní nalít 50 ml bílého suchého vína. Rýže ho rychle vsákne a dostane plnější a zajímavější chuť. Dále postupujeme dle receptu. \ No newline at end of file