This commit is contained in:
parent
e7302a5d09
commit
10413ad40d
BIN
content/chrestovy-krem/img.jpg
Normal file
BIN
content/chrestovy-krem/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 150 KiB |
39
content/chrestovy-krem/index.md
Normal file
39
content/chrestovy-krem/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,39 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Chřestový krém"
|
||||||
|
date = 2024-05-14
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["polévky"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "4"
|
||||||
|
time = "30"
|
||||||
|
source = "Albert.cz"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
Ingredience ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Chřest | 350 g
|
||||||
|
Cibule | 1 ks
|
||||||
|
Máslo | 1 lžíce
|
||||||
|
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
|
||||||
|
Voda | 450 ml
|
||||||
|
Smetana ke šlehání | 250 ml
|
||||||
|
Muškátový oříšek | 1 špetka
|
||||||
|
Zeleninový bujón | 1 kostka
|
||||||
|
Dýňový olej na servírování |
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Chřest omyjeme, osušíme, odkrojíme dřevnaté konce (1-3 cm) a pokrájíme na menší kusy. Jen hlavičky necháme, ty si dáme zatím stranou.
|
||||||
|
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
|
||||||
|
1. Do menšího hrnce nalijeme olej a vložíme koušek másla, rozehřejeme a osmahneme v něm cibuli
|
||||||
|
1. Za chvíli přidáme chřest a mícháme.
|
||||||
|
1. Za pár minutek přilijeme vodu, smetanu, přisypeme muškátový oříšek a zeleninový bujon. Zamícháme, přiklopíme a přivede k varu. Poté plamen zltumíme na minimum, aby se krém stále vařil, ale zároveň nevybublal ven. Takto vaříme 20 minut, sem tam jukneme, jestli se vaří a neutíká.
|
||||||
|
1. Poté rozmixujeme dohladka. Vsypeme zbylé hlavičky chřestu a ochutnáme. Pokud je potřeba tak dochutíme, ale už jen necháme chvilku prohřát na plotně.
|
||||||
|
1. Podávat můžeme pokapané dýňovým nebo olivovým olejem.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
|
||||||
|
- Pokud budeme pracovat s býlím chřestem, tak ten se ještě před nakrájením musí oškrabat škrabkou na brambory, jelikož má tužší slupku. Jinak postupujeme stejně.
|
BIN
content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/img.jpg
Normal file
BIN
content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/img.jpg
Normal file
Binary file not shown.
After Width: | Height: | Size: 167 KiB |
66
content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/index.md
Normal file
66
content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/index.md
Normal file
@ -0,0 +1,66 @@
|
|||||||
|
+++
|
||||||
|
title = "Krůtí stir fry se zeleninou"
|
||||||
|
date = 2024-05-14
|
||||||
|
author = "Terezka"
|
||||||
|
|
||||||
|
[taxonomies]
|
||||||
|
kategorie = ["maso"]
|
||||||
|
tagy = ["bezlaktózové", "drůbež", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"]
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
[extra]
|
||||||
|
portions = "6"
|
||||||
|
time = "40"
|
||||||
|
+++
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
Maso ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Krůtí prsa | 500 g
|
||||||
|
Olivový olej na smažení | 1 lžíce
|
||||||
|
Sójová omáčka | 1 lžíce
|
||||||
|
Citronová tráva, sušená, mletá | 1/3 lžičky
|
||||||
|
Zázvor, sušený, mletý | 1/3 lžičky
|
||||||
|
Koření pěti vůní | 1/3 lžičky
|
||||||
|
|
||||||
|
Zelenina ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Hlíva | 250 g
|
||||||
|
Cibule, červená | 1 ks
|
||||||
|
Brokolice | 250 g
|
||||||
|
Paprika, bílá | 2 ks
|
||||||
|
Jarní cibulka | 2 stonky
|
||||||
|
Cuketa | 150 g
|
||||||
|
Pórek | 70 g
|
||||||
|
Olivový olej na smažení | 3 lžíce
|
||||||
|
|
||||||
|
Omáčka ||
|
||||||
|
-|-
|
||||||
|
Olivový olej na smažení | 4 lžíce
|
||||||
|
Sójová omáčka | 70 ml
|
||||||
|
Voda | 70 ml
|
||||||
|
Citronová tráva, sušená, mletá | 1/2 lžičky
|
||||||
|
Zázvor, sušený, mletý | 1/2 lžičky
|
||||||
|
Xantanová guma | 1/2 lžičky
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Krůtí prso omyjeme, osušíme, nakrájíme na velmi tenké plátky a vložíme do misky.
|
||||||
|
1. Maso zalijeme lžící oleje a promícháme. Vlijeme sójovou omáčku a opět promícháme. Všpeme koření, naposledy promícháme a dáme zatím stranou uležet.
|
||||||
|
1. Připravíme si zeleninu - všechnu umyjeme a pokrájíme: hlívu na proužky, cibuli na měsíčky, papriku na širší proužky, cibulku na šikmá kolečka, cuketu na tenká čtvrtkolečka a pórek na tenké kroužky.
|
||||||
|
1. V misce si smícháme všechny suroviny na omáčku.
|
||||||
|
1. Rozehřejeme si velkou wok pánev, vlijeme lžíci oleje a osmahneme polovinu masa. Mícháme a smažíme. Za chvilku budou tenké plátky hotové, přesuneme do misky a to samé uděláme se zbývající polovinou.
|
||||||
|
1. Až je maso hotové a přesunuté v jedné misce, vlijeme dvě lžíce oleje a vsypeme všechnu zeleninu.
|
||||||
|
1. Mícháme, smažíme a za pár minutek to bude vypadat, že je zelenina měkčí a prohřátá. V tuto chvíli vlijeme omáčku, vsypeme maso, promícháváme a až bude vše prohřáté, můžeme odstavit z plotny.
|
||||||
|
1. Podávat můžeme například s nudlemi (vaječné, rýžové, konjakové) nebo rýží.
|
||||||
|
|
||||||
|
### Tipy
|
||||||
|
- Koření pěti vůní se skládá z badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčkua bílého pepře. Nicméně záleží, od jakého výrobce koření koupíte - složení se pak může trochu lišit.
|
||||||
|
- Namísto xantanové gumy můžeme použít trochu škrobu.
|
||||||
|
- Směs může být i skvělá do krabičky s sebou na oběd, jelikož se dobře prohřeje a nevysuší se.
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
1.
|
||||||
|
1.
|
||||||
|
-
|
||||||
|
-
|
||||||
|
-
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user