diff --git a/content/chrestovy-krem/img.jpg b/content/chrestovy-krem/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..bba75d0 Binary files /dev/null and b/content/chrestovy-krem/img.jpg differ diff --git a/content/chrestovy-krem/index.md b/content/chrestovy-krem/index.md new file mode 100644 index 0000000..df546d0 --- /dev/null +++ b/content/chrestovy-krem/index.md @@ -0,0 +1,39 @@ ++++ +title = "Chřestový krém" +date = 2024-05-14 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["bezlepkové", "keto", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "Albert.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Chřest | 350 g +Cibule | 1 ks +Máslo | 1 lžíce +Olivový olej na smažení | 1 lžíce +Voda | 450 ml +Smetana ke šlehání | 250 ml +Muškátový oříšek | 1 špetka +Zeleninový bujón | 1 kostka +Dýňový olej na servírování | + +1. Chřest omyjeme, osušíme, odkrojíme dřevnaté konce (1-3 cm) a pokrájíme na menší kusy. Jen hlavičky necháme, ty si dáme zatím stranou. +1. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. +1. Do menšího hrnce nalijeme olej a vložíme koušek másla, rozehřejeme a osmahneme v něm cibuli +1. Za chvíli přidáme chřest a mícháme. +1. Za pár minutek přilijeme vodu, smetanu, přisypeme muškátový oříšek a zeleninový bujon. Zamícháme, přiklopíme a přivede k varu. Poté plamen zltumíme na minimum, aby se krém stále vařil, ale zároveň nevybublal ven. Takto vaříme 20 minut, sem tam jukneme, jestli se vaří a neutíká. +1. Poté rozmixujeme dohladka. Vsypeme zbylé hlavičky chřestu a ochutnáme. Pokud je potřeba tak dochutíme, ale už jen necháme chvilku prohřát na plotně. +1. Podávat můžeme pokapané dýňovým nebo olivovým olejem. + +### Tipy + +- Pokud budeme pracovat s býlím chřestem, tak ten se ještě před nakrájením musí oškrabat škrabkou na brambory, jelikož má tužší slupku. Jinak postupujeme stejně. diff --git a/content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/img.jpg b/content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..799f4c6 Binary files /dev/null and b/content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/img.jpg differ diff --git a/content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/index.md b/content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/index.md new file mode 100644 index 0000000..14345c1 --- /dev/null +++ b/content/kruti-stir-fry-se-zeleninou/index.md @@ -0,0 +1,66 @@ ++++ +title = "Krůtí stir fry se zeleninou" +date = 2024-05-14 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["bezlaktózové", "drůbež", "keto", "low carb", "snadné", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "6" +time = "40" ++++ + + +Maso || +-|- +Krůtí prsa | 500 g +Olivový olej na smažení | 1 lžíce +Sójová omáčka | 1 lžíce +Citronová tráva, sušená, mletá | 1/3 lžičky +Zázvor, sušený, mletý | 1/3 lžičky +Koření pěti vůní | 1/3 lžičky + +Zelenina || +-|- +Hlíva | 250 g +Cibule, červená | 1 ks +Brokolice | 250 g +Paprika, bílá | 2 ks +Jarní cibulka | 2 stonky +Cuketa | 150 g +Pórek | 70 g +Olivový olej na smažení | 3 lžíce + +Omáčka || +-|- +Olivový olej na smažení | 4 lžíce +Sójová omáčka | 70 ml +Voda | 70 ml +Citronová tráva, sušená, mletá | 1/2 lžičky +Zázvor, sušený, mletý | 1/2 lžičky +Xantanová guma | 1/2 lžičky + +1. Krůtí prso omyjeme, osušíme, nakrájíme na velmi tenké plátky a vložíme do misky. +1. Maso zalijeme lžící oleje a promícháme. Vlijeme sójovou omáčku a opět promícháme. Všpeme koření, naposledy promícháme a dáme zatím stranou uležet. +1. Připravíme si zeleninu - všechnu umyjeme a pokrájíme: hlívu na proužky, cibuli na měsíčky, papriku na širší proužky, cibulku na šikmá kolečka, cuketu na tenká čtvrtkolečka a pórek na tenké kroužky. +1. V misce si smícháme všechny suroviny na omáčku. +1. Rozehřejeme si velkou wok pánev, vlijeme lžíci oleje a osmahneme polovinu masa. Mícháme a smažíme. Za chvilku budou tenké plátky hotové, přesuneme do misky a to samé uděláme se zbývající polovinou. +1. Až je maso hotové a přesunuté v jedné misce, vlijeme dvě lžíce oleje a vsypeme všechnu zeleninu. +1. Mícháme, smažíme a za pár minutek to bude vypadat, že je zelenina měkčí a prohřátá. V tuto chvíli vlijeme omáčku, vsypeme maso, promícháváme a až bude vše prohřáté, můžeme odstavit z plotny. +1. Podávat můžeme například s nudlemi (vaječné, rýžové, konjakové) nebo rýží. + +### Tipy +- Koření pěti vůní se skládá z badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčkua bílého pepře. Nicméně záleží, od jakého výrobce koření koupíte - složení se pak může trochu lišit. +- Namísto xantanové gumy můžeme použít trochu škrobu. +- Směs může být i skvělá do krabičky s sebou na oběd, jelikož se dobře prohřeje a nevysuší se. + + + +1. +1. +- +- +-