33 lines
1.4 KiB
Markdown
33 lines
1.4 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Čokoládový dezert s limetkou"
|
||
|
date = 2023-02-20
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["dezerty"]
|
||
|
tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"]
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "10"
|
||
|
source = "inspirace z kuchařky Sugar-free kuchyně"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Smetana ke šlehání | 200 ml
|
||
|
Čekankový nebo agávový sirup | 1 lžíce
|
||
|
Čokoláda, hořká - 90% kakaa | 25 g
|
||
|
Limetka, ideálně bio | 1 ks
|
||
|
|
||
|
1. Smetanu nalijeme do rendlíčku, přidáme sladidlo a přivedeme k varu.
|
||
|
1. Mezitím limetku omyjeme, kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu z poloviny plodu.
|
||
|
1. Přisypeme čokoládu nalámanou na menší kousky, limetkovou šťávu a téměř všechnu limetkovou kůru (necháme si jen trochu na pozdější ozdobení).
|
||
|
1. Směs mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Ztlumíme výkon tepla a necháme 3 minuty vařit.
|
||
|
1. Mezitím si připravíme nějaké malé misečky nebo hrnečky na espresso.
|
||
|
1. Čokoládovou směs rozdělíme do připravených nádob, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladu uležet ideálně 4 hodiny.
|
||
|
1. Podáváme ozdobené zbylou limetkovou kůrou.
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- Porce jsou malé a proto jsou ideální například na různé oslavy, kde potřebujete pohostit malým dezertem. Pokud by nebyl dostatek malých nádob, můžete použít plastové misečky přímo na tyto typy dezertů, které koupíte například v papírnictví.
|