receptty.org/content/lasagne/index.md

57 lines
1.7 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2021-02-09 15:09:25 +01:00
+++
title = "Lasagne"
date = 2021-01-20
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["těstoviny", "maso"]
tagy = ["pečené"]
[extra]
portions = "4-5"
time = "90"
source = ""
+++
Masová směs ||
-|-
Cibule | 1 kus
Mrkev | 2 menší kusy
Řapíkatý celer | 1 stonek
Olivový olej | 2 lžíce
Česnek | 2 stroužky
Rozmarýn | 1 snítek (nebo špetka sušeného)
Červené víno suché | 200 ml
Rajčata krájená | 1 plechovka
Bešamel ||
-|-
Máslo | 40 g
Mladká mouka | 40 g
Mléko | 700 ml
Další ingredience ||
-|-
Parmezán | 100 g
Těstoviny lasagne | 1 balení
### Příprava masové směsi
1. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky.
1. Rozehřejeme si pánev s olejem a připravenou zeleninu na ní restujeme dozlatova asi 15 minut.
1. Přidáme rozmarýn a prolisovaný česnek. Orestujeme 2 minuty.
1. Přidáme mleté maso a vaříme, dokud se nevyvaří všechna šťáva.
1. Poté podlijeme vínem a opět necháme vařit.
1. Po vyvaření víno přilijeme obsah plechovky s rajčaty, vývar a vaříme dál.
### Příprava bešamelu
1. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a metličkou mícháme.
1. Za stálého míchání necháme jíšku osmahnout.
1. Až bude nahnědlá začneme přilévat mléko. Vždycky trochu mléka, vmíchat metličkou a až bude vše spojené v krém přilévame další část mléka. Takto postupujeme s celým mlékem.
1. Osolíme, lehce opepříme, můžeme nastrouhat trochu muškátového oříšku.
### Skládání Lasagní
1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
1. Připravíme si zapékací misku. Na její dno dáme trochu masové omáčky. Pak vrstvíme následovně: těstovina, masová směs, bešamel. Opakujeme, na vrchu musí být bešamel.
1. Posypeme parmezánem.
1. Pečeme na 25 minut.