1. Česnek oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky.
1. Do středního hrnce nalijeme asi 1 litr vody a přivedeme k varu, osolíme a přidáme brokolici.
1. Povaříme max 2 minutky, slejeme vodu a rychle zchladíme studenou vodou. Chceme křupavou, ne rozvařenou. Odložíme mezitím stranou.
1. Zbylé 2 litry vody taktéž dáme do hrnce (můžeme použít ten stejný od brokolice), přivedeme k varu, osolíme a vložíme špagety. Necháme uvařit. Většinou to bývá 8-11 minut. Je třeba je hlídat a nerozvařit.
1. Mezitím si na pánev nalijeme olej a na středním plameni osmahneme česnek. Jen ho chceme rozvonět, ne spálit. Tedy hlídáme, aby nezhnědl. Stačit by mu měly 1-2 minutky.
1. Poté přisypeme rajčátka, zvýšíme trochu plamen a necháme zahřívat. Snažíme se, aby změkla, nechceme je rozvařit. Necháme je opékat tak 2-3 minutky maximálně.
1. Na poslední půl minutky přidáme brokolici, aby se zahřála.
1. Hotové špagety servírujeme na talíř, poklademe je teplou zeleninou, můžeme pokapat několika kapkami olivového oleje a posypeme parmezánem.
### Tipy
Brokolici můžete vyměnit za:
- barevné papriky (přidejte před rajčátky)
- mladé španátové listy (přimíchejte syrové k odstavené zelenině, tedy uplně na konci)
- mražený hrášek, mražená kukuřice (přidejte na posledních 30-60 sekund k vařícím se špagetám)
- červená cibule nebo šalotka (přidejte ještě před česnekem)
- cuketa (nakrájejte na kostičky nebo plátky a přidejte společně s rajčátky)