47 lines
2.0 KiB
Markdown
47 lines
2.0 KiB
Markdown
|
+++
|
||
|
title = "Kadeřávkové stir fry s křupavým tofu"
|
||
|
date = 2022-10-15
|
||
|
author = "Terezka"
|
||
|
|
||
|
[taxonomies]
|
||
|
kategorie = ["těstoviny a rýže"]
|
||
|
tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "omáčka", "rychlé", "vegetarian"]
|
||
|
|
||
|
|
||
|
[extra]
|
||
|
portions = "4"
|
||
|
time = "30"
|
||
|
source = "časopis Gurmet"
|
||
|
+++
|
||
|
|
||
|
Ingredience ||
|
||
|
-|-
|
||
|
Tofu | 200 g
|
||
|
Sójová omáčka | 3 lžíce
|
||
|
Vaječné nudle | 240 g
|
||
|
Červené zelí | 1/4 hlávky
|
||
|
Kadeřávek | 4 velké listy
|
||
|
Mrkev | 1 ks
|
||
|
Česnek | 1 stroužek
|
||
|
Zázvor, čerstvý | 2 cm
|
||
|
Jarní cibulka | na posypání
|
||
|
Kari | 1,5 lžičky
|
||
|
Řepkový olej | 3 lžíce
|
||
|
Sezamová semínka | na posypání
|
||
|
Sezamový olej | na zakápnutí
|
||
|
|
||
|
1. Tofu řádně osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou a nakrájíme ho na kostičky. V míse smícháme 1 lžíce sójové omáčky s kari. Přisypeme tofu, promícháme a zatím necháme marinovat.
|
||
|
1. Zelí si nakrouháme najemno. Z kadeřávku vykrojíme tuhý řapík a nasekáme na kousky. Mrkev oškrabeme a nakrájíme na tenké nudličky. Česnek a zázvor prolisujeme do mističky. Jarní cibulku nakrájíme na kroužky a dáme stranou do mističky.
|
||
|
1. V hrnci přivedeme k varu vodu a nudle uvaříme dle návodu. Poté scedíme.
|
||
|
1. V hluboké pánvi (ideálně wok) rozpálíme 1 lžíce ileje a opečeme na něm tofu ze všech stran. Poté vsypeme stranou do mističky.
|
||
|
1. Pánev vytřeme papírovou utěrkou a necháme pořádně rozpálit (asi 2 minutky). Poté vlijeme zbylý olej a vsypeme česnek a zázvor. Restujeme asi 30 vteřin.
|
||
|
1. Přisypeme zelí, kadeřávek a mícháme a prohazujeme po dobu 2 minut.
|
||
|
1. Přidáme mrkev, zbylou sójovou omáčku a restujeme další 2 minuty.
|
||
|
1. Pánev stáhneme z plotny a vmícháme nudle, opečené tofu a trochu sezamového oleje.
|
||
|
1. Před servírováním posypeme jarní cibulkou a trochou sezamového semínka.
|
||
|
|
||
|
|
||
|
### Tipy
|
||
|
|
||
|
- První krok, kdy marinujeme tofu, můžeme udělat i několik hodin před začátkem připravy jídla. Tofu lépe nasákne chutě.
|
||
|
- Tofu může být vyměněno za kuřecí maso, nakrájéné na tenké proužky.
|