receptty.org/content/kaki-rolada/index.md

66 lines
2.4 KiB
Markdown
Raw Normal View History

+++
title = "Kaki Roláda"
date = 2021-12-05
author = "Terezka"
[taxonomies]
kategorie = ["dezerty"]
tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian"]
[extra]
portions = "1 roláda (8-12 plátků)"
time = "60"
source = "Časopis Albert"
+++
Korpus ||
-|-
Kaki, menší, zralé | 2 ks
Vejce | 3 ks
Cukr, třtinový | 150 g
Citronová šťáva | z 1/2 ks
Hladká mouka | 130 g
Prášek do pečiva | 1 a 1/2 lžičky
Mletý zázvor | 1 lžička
Muškátový oříšek, mletý | 1/2 lžičky
Sůl | 1 špetka
Oříšky, nasekané | 1 hrst
Náplň ||
-|-
Krémový sýr | 230 g
Máslo, pokojové teploty | 60 g
Citronový šťáva | 1 lžička
Vanilkový extrakt | pár kapek
Cukr, moučkový | 80-100 g
### Příprava korpusu
1. Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si velký mělký plech vyložený pečícím papírem.
1. Kaki zbavíme slupky a rozmačkáme vidličkou.
1. V míse vyšleháme vejce do světlé pěny.
1. Přidáme cukr, citronovou šťávu a kaki a znovu zašleháme.
1. Vedle v míse se smícháme mouku, prášek do pečiva, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
1. Postupně přisypáváme moučnou směs a zašleháváme.
1. Těsto vylijeme na připravený plech s papírem a rzetřeme, aby bylo všude stejně silné.
1. Posypeme ořechy a vložíme do trouby na 15 minut. Při vyndání plechu by měl být korpus nazlátlý.
### Náplň
1. V míse si vyšleháme krémový sýr s máslem,citronovou šťávou a vanilkovým extraktem.
1. Poté přidáváme cukr dle chuti a znovu prošleháme.
1. Náplň zatím necháme vychladit.
### Pokračování korpusu
1. Chvíli před vyndáním plechu z trouby si připravíme druhý arch pečícího papíru a lehce ho poprášíme moučkovým cukrem nebo kokosovou moukou.
1. Plech vyndáme z trouby a korpus i s papírem opatrně přeneseme vrchní stranou na připravený poprášený papír.
1. Z upečeného korpusu opatrně odtrhneme papír a znovu ho přiložíme zpět na korpus.
1. Korpus zarolujeme i s pečícím papírem delší stranou dovnitř. Zajistíme, aby se nerozmotal (třeba sepnutím pomocí kolíčků, nebo položením vedle knihy atp). Takto necháme vychladnout.
1. Studený korpus rozmotáme, rozetřeme na něj krém, opět smotáme a dáme vychladit. Necháme odpočinout aspoň hodinu, ideálně přes noc.
### Tipy
- Jako krémový sýr jsem při svém pokusu použila Čerstvý sýr od značky Prezident. Můžeme využít i Lučinu, Mascarpone, Philadelfia či jiný oblíbený sýr.